Härligt EP-valmöte i Nordmaling. Det måste finnas en koppling mellan europapolitiken och partiarbetet på hemmaplan!

Tempen i EP-valet har onekligen ökat. Många frågor överallt – på hälsocentralen, på ICA, lunchmatsalen. Ikväll var det dags för ett välbesökt eldarmöte med Centerpartiet i Nordmaling.

Valet till Europaparlamentet handlar om stora frågor som fred, miljö, trygghet och öppenhet. Centerpartiet vill se ett smalare men vassare EU. EP-valet handlar även om att knyta kontakt mellan Europapolitiken och politiken på hemmaplan. Transportpolitiken och trafiken mellan Sverige och Finland är ett bra exempel. Umeås satsning på att bli europeisk kulturhuvudstad 2014 ett annat. Viktiga medicinetiska frågor kring både livets början och livets slut är ett tredje exempel på frågor mitt i vår vardag som även finns med i europapolitiken. Vi måste ställa höga krav på att det finns ett samband mellan lokala partier och partierna i EU. Det är därför fullständigt obegripligt att vissa partier bara satsar på platser europaparlamentet.

Jag har gett tre exempel på vardagsfrågor som kräver att politiker på alla nivåer agerar och samverkar. De partier som bara satsar på platser i Europaparlamentet för att bara agera kring enstaka frågor lurar väljarna. Junilistans kollaps efter förra EU-valet är det tydligaste exemplet. Piratpartiet, sverigedemokrater, feministiskt initiativ kommer att följa efter. Centerpartiet och Lena Ek garanterar att det finns ett aktivt samband mellan den lokala politiken och politikerna i Europaparlamentet.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>