Skapa fler ungdomsjobb: Feriejobb på check istället för dagens krångliga system!

Radio Västerbotten berättade idag om att många ungdomar inte söker de feriejobb som de har möjlighet till. I Umeå kommun gäller det ungdomar som fyller 17 under året. Det går till så att man anmäler sitt intresse för att jobba utan att veta vad det kan bli. Samtidigt samla kommuens feriejobbsaxpedition ihop möjliga jogg inom kommun och bland föreningar. Ett pusslande med andra ord.

Jag tycker detta system är både krångligt och sannolikt ineffektivt. Det allra bästa är om ungdomarna själva kan kontakta möjliga arbetsgivare, komma överens om att jobba minst tre veckor. Kommunen ger ungdomarna en check värd tre veckors ersättning, en check som 17-åringen i sin tur ger till sin arbetsgivare. Samtidigt skriver man på en överenskommelse om regler och arbetstider. Skulle någon få jobba mer än tre veckor blir det en fråga mellan feriejobbaren och arbetsgivaren!

Vad skulle fördelarna vara med ett checksystem vara? Jo, alla 17 åringar skulle få en check! Dessutom får alla chansen att i god tid kontakta olika arbetsgivare för att själv skapa sig en uppfattning om vad som är intressant. Jag är övertygad om att många fler arbetstillfällen skulle komma fram med mindre administration. Sist men inte minst liknar systemet verkligheten som vuxen dvs man söker själv sitt jobb! Jag föreslår att man gör om hela systemet till nästa sommar!

En kommentar

  1. funderare

    Kanske inget dumt förslag? Särskilt inte för att komma från en Centerpartist. *s*
    Kan vara värt att prova, men måste nog snabbutredas först. Både med tanke på ev fallgropar och kostnader.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.