Var finns de unga männens synpunkter? Förklaringar?

För den som följt min blogg denna vecka så bör man blivit uppmärksam på att jag reagerar väldigt starkt på detta med att unga män / pojkar omringar unga flickor och tafsar på dem. Idag läste jag en krönikör som menade man inte kan prata om män utan det handlar om unga pojkar mellan 15-19 år. För min del gör det ingen skillnad, visst är de unga men de är inte okunniga småbarn. De vet vad de gör och de behöver få veta att det de gör är fel.

Vad jag saknar i de debatter som följt på dessa avslöjanden med början i Köln är de unga männens synpunkter. Varför gör de så?

Unga flickor har stigit fram och berättat om hur de upplevt händelserna, men vad säger killarna?

Hur motiverar de att de anser sig ha rätt att stoppa sina händer innanför en flickas byxor?
Hur tar de beslutet att omringa några tjejer?
Det sitter inte i generna som ett nedärvt beteende utan det är ett beslut som måste fattas av varje enskild individ.
Hur resonerar de?

Jag önskar jag vore en fluga på väggen så jag kunde lyssna hur snacket går i de killgäng som gör sådant.

Det är inte ofta jag känner ett sådant fruktansvärt illamående över människors beteende, men detta får mig att formligen må illa. Idag kom jag på en händelse som inträffade 1968. Jag hade följt med en kompis och hennes föräldrar till Spanien och då åkte vi över till Marocko ett par dagar. Vid ett tillfälle i staden Tetuan stod vi och tittade på något som pågick på gatan. Helt plötsligt dyker kompisens mamma upp, skriker och rycker bort oss därifrån. Då först upptäcker vi att vi blivit helt omringade av killar / män. Ingen rörde oss, utan man bara stod där, tätt inpå.

Kan det vara det minnet som gör att jag reagerar med sådana intensiva olustkänslor? Efter alla dessa år? Trots att inget egentligen hände? Hur känns det då för de tjejer där det hände något? Vi vuxna måste reagera precis på samma sätt som kompisens mamma. Stötta tjejerna, träng in er emellan om ni ser något liknande. Ställ er bredvid tjejen på busshållplatsen som trakasseras av någon. Gör något!

Skanning_20160114Så klädda var vi ute på stan, inte undra på att en äldre bondmora spottade mot oss när hon passerade, men utmanande klädda var vi definitivt inte. (Mannen i mitten hörde inte till vårt sällskap!)

11 kommentarer

    • grandmother (inläggsförfattare)

      Nu har jag läst den och ryser invärtes. Vad i hela friden har hänt, hur har vi uppfostrat våra söner? Kram

  1. Nils

    Det handlar om uppenbara kulturella skillnader enligt samstämmiga vittnesuppgifter, och skillnader som strider mot tidigare predikade sanna uppfattningar. Tyvärr tiger svenska tidningar och TV därför fortfarande om vad som verkligen hände i Stockholm aug 2015. Man lägger ut massor med dimridåer ut, inte minst av SVT. Verkligheten är mycket enkel enligt ögonvittnen, inkl poliserna. Ett ögonvittne, som idag kan gå rak i Stockholm är Tommy Deogan, C-politiker (kanske före detta numera?) och en av flera som försökte väcka denna fråga bland politiker. Han möttes då med rasiststämpel. Läs nedan blogginlägg

    deogan.com/2015/08/16/fientlighet-foder-fientlighet-svenskar-tjejer-utsatta-for-rasism-av-trakasserier/
    Han beskriver sedan hur hans försök bemöttes: deogan.com/2016/01/11/skuldansvar/

    Svenska journalister, TV och många andra såg givetvis också vad som pågick. Det skedde ju helt öppet, men vågade inte rapportera detta. Rasist och naziststämpeln användes flitigt denna tid mot ”felaktiga” svenska uppfattningar, och i detta läge gäller, att en svensk tiger (men Deogan är en svensk, med utländska föräldrar). Därför tror jag tidningar och TV inte vill beskriva saker på det sätt, som hans ögonvittnesskildrig anger redan den 16 augusti 2015. Massmedia försöker fortfarande predika den ”sanna uppfattningen”.

    • grandmother (inläggsförfattare)

      Jag menar att detta inte bara beror kulturella skillnader. Även svenska killar uppför sig tydligen på detta sätt, läs och rys. Detta är en verklighet för våra unga flickor, en verklighet som uppdagats för mig efter skriverierna om nyårshändelsen i Köln. Varför har vi inte vetat någonting tidigare? Varför kan vi inte skydda våra flickor mot tafsande män / unga killar, det är det som är frågan, inte var killarna / männen kommer från.

  2. Nils

    Jag vet inte hur debattörer kan skilja på ”svenskar” och ”invandrare”. Absoluta merparten i Sthlms förorter redovsisas som ”svenskar”. Däremot är kroppsbyggnad hår- och hudfärg annorlunda, och grupperna blandar sig inte mycket med varandra.för Sthlm, Gbg,M-ö är etniskt starkt segregerade.
    Enligt flertalet ögonvittnen tycks dock följande ha gällt för händelserna i Kungsträdgården (men massmedia tiger fortfarande om detta):

    http://erixon.com/blogg/2016/01/nedtystat-massofredande-mot-svenska-tjejer-inte-invandrartjejer/ :

    • grandmother (inläggsförfattare)

      Jag säger inte emot dig angående just dessa händelser, men vad jag vill lyfta fram är att svenska flickor trakasseras även av exempelvis sina skolkamrater på högstadiet (infödda svenskar), av sina chefer, av fullkomliga främlingar i alla möjliga sammanhang. Detta är ett avskyvärt beteende som också måste belysas och åtgärdas. De utländska killarna som gör så av vilka skäl det vara månde, sexuella, rasistiska måste få lära sig att detta är ett oacceptabelt beteende och polis och myndigheter måste göra sitt arbete liksom vuxna på plats måste stötta flickorna.

      • Nils

        Vi är självklart eniga. Det du skriver har alltid varit en del av våra grundvärderingar i århundraden. Det jag reagerar mot är förljugenheten, när detta gamla förkastliga skick, där oftast en känd individ antastar en kvinna ….. (som regel en-tre mot en) …. av ”feminister på TV och i tidningar” blandas ihop med ……. detta skrämmande nya fenomen Taharrush i Sverige, där 8-10 killar omringar ett eller två offer, och osynliggör de närmast offrets kropp tafsande eller värre ……

        Då ingen (inte ens offret) vet vem av dem som gjort vad, blir polis och vakter maktlösa. När jag sökte stavning för arabiska Taharrush, som är vad detta kallas, så fann jag även följande exempel, som inte fick mycken publicitet i media.

        petterssonsblogg.se/2015/09/09/fyra-araber-anhallna-for-gruppvaldtakt-pa-sodermalm/ .

        Det handlar alltså inte om ETT ”mansproblem”, utan TVÅ i grunden skilda ”manproblem”, som bottnar i TVÅ OLIKA KULTURER (”kultur” betyder här vad som anses vara ett ”riktigt ”eller ”felaktigt” beteende mot sina medmänniskor), i detta fall pga kulturernas olika kvinnosyn.

        Ovan ”ensamkommande barn” (afganer?) anser sig inte göra något ”allvarligt fel”, för så kan män behandla kvinnor utan familjebeskydd (jmfr Indien). Men att massmedia håller tyst om detta, då det kan gynna ”främlingsfintliga krafter”. BÅDA FALLEN OVAN. MÅSTE BEKÄMPAS,

        Blanda inte ihop OVAN BÅDA FALL genom att förneka Taharrush spridning i Sverige. Stockholm är idag inte ett mångkulturellt samhälle, utan går från att ha varit ett ”enkulturellt” alltmer mot ett ”tvåkulturellt” samhälle (vilket strider mot politiska ideologier, men som varje besökare i invandrarförorter genast märker). Därmed inget negativt sagt om invandrarna, De tvingas till de liv de lever, i brist på bättre alternativ, då de vill bo nära släkt/vänner i stora städer. I Västerbotten finns knappt några ”invandrare”, i Sthlm är de absolut majoritet på många bussar och tunnelbanelinjer. Sverige är världssämst inom OECD på integration av invandrarare. Resultaten ser vi i våra större städers förorter.
        .

        • grandmother (inläggsförfattare)

          Det är helt klart att detta med Taharrush, som du beskriver är ett beteende som absolut måste bekämpas med alla medel av myndigheter på alla plan för att markera att detta är helt oacceptabelt.

          Jag vill dock inte att detta otäcka fenomen ska beslagtas av rasister som helt plötsligt gömmer sig bakom ”feministiska” tankar men vars mål är att kasta ut alla invandrare. Alla invandrare beter sig inte på detta sätt. Vi måste integrera dem på ett bättre sätt och lära dem vår kultur.

          MEN vi ska inte glömma att flickor / kvinnor blir antastade av sina skolkamrater, sina chefer, fullkomliga främlingar, bekanta och detta har pågått / pågår. Läs gärna Marjas blogg http://blogg.vk.se/marja/ här på VK. Detta är en verklighet som kvinnor lever med.

          • grandmother (inläggsförfattare)

            Man väljer vad man vill lyssna till, eller läsa. Jag väljer att lyssna till andra kvinnor i alla åldrar som alla säger samma sak, nämligen att detta tafsande sker, och har skett och där det är svenska killar / män som är aktiva. Jag betonar att jag inte menar ALLA svenska män, men vissa individer precis som vissa individer bland invandrarna gör sig skyldiga till detta.
            Läs gärna Lars Böhlin eller Det handlar inte om etnicitet i dagens VK eller det stora reportaget i Aftonbladet fredags. Eller varför inte lyssna till Ida Östensson och fundera på varför hon bemöts med sådant hat och otäckheter från män (svenska). Eller läs Marjas skriverier, också på VK, När det snöar lätt
            Vi kan nog inte bli eniga du och jag, men en sak är vi nog eniga om; detta sexuella trakasserande måste få ett slut. Vi måste respektera varandra. Jag önskar dig en trevlig söndag.
            (Om jag lagt in länkarna på fel sätt så finns i alla fall texterna i dagens VK, lätta att hitta).

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.