Marja

Den långa resan.

Ett tvärt regn

Av , , 2 kommentarer 6

Nej, jag mår inte bra av värmen. I dag kändes det tryckande på morgonen och jag väntade på regnet och åskan. Och så small det till ett par gånger och sen öppnade sig himlen. Det haglade och ösregnade så det dånade utanför fönstret.

IMG_20160725_232305

Vattnet forsade ur hängrännan på huset mitt emot och de tunga dropparna smattrade mot fönsterblecket. Naturens raseri.

Sen slutade det lika tvärt som det började och när jag gick ut var solen lika het som vanligt och gatorna var knappt våta. På Medborgarplatsen hade det dock blivit översvämning i tunnelbanetrappan då ett avlopp var tilltäppt. De stackars resenärerna blev våta upp över fotknölarna.

Jag gick bara och handlade… det var för varmt. Sen gick jag ut igen senare och bara för att jag kände mig lite uttråkad och saknade målandet, gick jag och köpte mig en dyr akvarellpensel,  en riktig stor.Jag tror jag måste be att få låna Johannas akvareller, för nu har jag abstinens. Sen satt jag i parken och njöt av den ljumma brisen.

I morgon kommer Ronja. Vad jag längtar!

God natt mina vänner <3

2 kommentarer

+29 grader

Av , , 4 kommentarer 10

IMG_20160724_225236+

I dag har det varit +29 grader. Min fotled var ond och svullen efter allt traskande på hårda gator och på kullerstenar i Gamla stan, så därför passade det bra att dra på en stödstrumpa och ta en vilodag. Lägenheten jag lånar är väldigt varm och det finns ingen balkong. I natt sov jag med båda fönsterna öppna och då blir det behagligt. Jag bor ju på tredje våningen och risken för fasadklättrare är liten, eller hur? På dagtid är hörnet i soffan den svalaste platsen, så jag har tillbringat största delen av dagen där. Mot kvällen gick jag ut för att fixa något att äta och då var det underbart ute. Som att vara utomlands… minus mörkret och cikadorna.

Jag brukar hänga i det vidöppna fönstret och titta ner i lekparken och på gatan. I eftermiddags upptäckte jag att en ung man låg och sov helt utslagen på den lilla gräsplätten framför huset. Ett konstigt ställe att lägga sig att sova på, så jag höll ett öga på honom. Folk gick förbi och in och ut i huset, några stannade till en sekund, men ingen kollade upp honom. Jag noterade att de flesta som verkade reagera var kvinnor. Jag gick ut samtidigt med en tjej som skulle rasta sin hund. Vi tittade på killen som andades och hade bytt ställning på armar och ben, men verkade sova tungt. Tjejen lovade att försöka väcka honom och kolla läget när hon skulle gå in. När jag kom tillbaka var killen borta och kvar låg en medium pappersmugg från McDonalds.

Samtidigt som jag skriver sitter jag och tittar på en obehaglig film på TV. 127 timmar heter den och är en autentisk film om en kille som fastnar i en bergsklyfta. Jag utmanar min klaustrofobi. Jag antar att det ska sluta bra, annars hade man väl inte gjort en film på det.

I morgon måste jag hitta en frisör. Anders var på semester. Det kommer att bli intressant.

Ha en lugn måndagsnatt <3

 

4 kommentarer

Prickigt så det förslår

Av , , 4 kommentarer 13

Det är verkligen varmt nu. I dag var det  +28 grader. I går var Johanna och jag i Gamla Stan. Det var lika varmt och turisterna trängdes på de smala gatorna och i gränderna.Vi var inne i Gudrun Sjödens affär och sen åt vi en sen lunch.

I dag ville vi gå till Moderna Museet och dit måste man promenera över Skeppsbron. Vi var alldeles slut när vi kom fram till museet.

Vårt mål var att se utställningen med den japanska konstnären Yayoi Kusama, som är känd för sin prickiga alster. Redan i foajén möttes vi av hennes prickar på stora pumpor.

IMG_20160723_234034

Det mest spännande var ett helt prickigt rum. En spegelkub mitt i rummet förstärkte känslan av overklighet. Jag var tvungen att ta stöd av väggen när jag skulle fotografera. Johanna verkar klara det bättre.

IMG_20160723_233213

Här är Yayoi Kusama i ett skyltfönster i samband med ett samarbete med Louis Vuitton.

IMG_20160723_233119

Hon målar också tavlor i guache, tusch och pastellkritor. Prickarna finns med överallt.

IMG_20160723_233353

De här textilkorvarna tyckte jag var lite obehagliga. Som larver…

IMG_20160723_233437

IMG_20160723_233530

IMG_20160723_233704

Ja, det är pasta på golvet.

Det är en spännande utställning och det finns ingen bättre än Johanna att gå och shoppa med eller gå på museum med. Nästa vecka ska Johanna jobba, så jag hoppas att Ronja kommer hem och vill göra något roligt med mig. Hon har varit hos sin pappa och sedan på dansläger.

I morgon ska det bli lika varmt.

Ha en lugn söndagsnatt <3

4 kommentarer

Precis som vanligt

Av , , 6 kommentarer 12

Det är varm nu. Solgasset slår emot mig som en käftsmäll när jag stiger ut genom dörren.Jag måste gå en bit i solen tills jag kan söka mig till den skuggiga sidan av gatan. Lekparken sjuder av liv. Barnen springer omkring mellan de små 1800-talshusen som delvis ligger i  skuggan av de hundraåriga päronträden. Hur orkar de?

Nu måste jag gå i solen i svag uppförsbacke i den långsmala parken. Jag möter en kvinna som vinglar fram med en krycka. Det går inte så bra för henne och jag gör mig mentalt beredd att plocka upp henne ifall hon inte skulle återfå balansen. När vi har passerat varandra, bestämmer jag mig för att inte titta bakåt. Jag måste gå framåt.

I den inhägnade hundrastgården sitter samma man som i går. Bänken står i skuggan av äppelträden, men han ser ändå ut att vara besvärad av värmen. Hunden är lika stor som mannen och sitter blick stilla på marken bredvid. Jag lider med båda, men tänker att det ändå är bra att de har någonstans att gå som en daglig rutin.

I nästa sektion av parken sitter de missanpassade. De verkar inte besväras av värmen. En har en gitarr med sig och han spelar några fina riff. Jag tänker att det kanske är en f.d. musiker… De brukar heja på mig och jag hejar tillbaka men stannar aldrig upp för att prata eller så.

Och där kommer en gammal bekant, damen med blindhunden. De synskadades föreningslokal ligger på andra sidan gatan, så man träffar många med vita käppar just på den här sträckan. Jag ser att blindhunden äntligen lärt sig sin uppgift. Förra sommaren tränade den och en gång träffade jag damen och hunden i trappan ner mot Götgatan. Hunden kunde inte svänga med trappan, utan blev stående med nosen mot väggen. Jag frågade kvinnan om jag kunde göra något för att hjälpa till, men hon sa att hunden tränade och måste få räkna ut själv hur den skulle göra.

I trappan luktar det piss som vanligt. När jag ska gå över Götgatan, måste jag akta mig för cyklisterna, som dundrar rakt fram utan att respektera trafikljusen. Sen måste jag byta glasögon när jag ska se i apparaten hur mycket pengar jag har kvar på tunnelbanekortet.

På tunnelbanan sitter jag mitt emot två pojkar som håller varandra i handen. De övriga resenärerna sitter med nackarna böjda över sina mobiltelefoner.

‘Är allting bra?’ frågar hon när vi träffas. ‘Allting är precis som vanligt’, säger jag och tar henne under armen.

Ha en lugn lördagsnatt <3

 

 

 

6 kommentarer

5 Folk Festival

Av , , 6 kommentarer 8

I dag var det fest i Kungsträdgården. 5 Folk Festival, där de fem minoritetsgrupperna i Sverige fick presentera sig genom sång och dans. Det är ett återkommande event varje år och jag har varit där en gång tidigare. Då kunde man också köpa en massa mat, men inte i dag.

På eftermiddagen var det dansutlärning. Här dansar man flamenco.

IMG_20160722_001636

Sen blev det musik på scenen. Vi fick bl.a. höra en crossover med judisk klezmer och hårdrock. Intressant, men högljutt. Min absoluta favorit var söta Katarina från Umeå som jojkade och sjöng på umesamiska.

IMG_20160722_001517

Jag blev lite besviken på det finska inslaget. Jag hade förväntat mig finsk tango eller finska folksånger, men vi fick höra evergrens och jazziga låtar på finska. Proffsigt framförda, men ändå…

Gruppen Julma från Tornedalen,  Pajala infriade alla förväntningar. De sjöng på både svenska och meänkieli (tornedalsfinska). Det är något visst med tornedalingar.

IMG_20160722_001739

Sist jag såg körsbärsträden i Kungsträdgården var de fulla med rosa blommor.

IMG_20160722_001959

Varför är det bara män som spelar schack? Eller tittar på.

IMG_20160722_001831

Ha en lugn fredagsnatt <3

 

 

 

6 kommentarer

Som hemma

Av , , 4 kommentarer 15

Tågresan gick bra och blev mycket intressant. Mot slutet nästan lite bisarr och jag har pratat om det med Johanna i dag. Jag satt  redvid en stackars människa, som bokstavligen trillade ner på perrongen när vi var framme och som sedan höll på att vingla ner på spåret hela vägen till centralen. Jag fick in henne i en taxi och sedan funderade jag resten av kvällen hur hon hade det på hotellet. En vuxen människa, men så trasig.

Det kändes roligt att komma hit och kändes nästan som att komma till ett andra hem. Allt är så välbekant.  Ljuden i huset, från gatan och lekparken.

Ronja är hos sin pappa, men Johanna har semester, så vi har umgåtts hela dagen. Jag älskar att få ha henne helt för mig själv ibland. Vi började med att shoppa skor. Hon fick två par på rean. Sen åt vi  lunch på Blå Lotus kafé på Katarina Bangata. Rekommenderas för god vegetarisk mat. Vi tog dagens soppa, som var tomat och jordnötssoppa med indisk kryddning och till den en stor ostmacka. Mycket gott! Sen kom vi hit för att dricka kaffe via Röda Korsets secondhand och Konsums glassfrys.

I kväll tog jag en kort kvällspromenad till Nytorget via Greta Garbos torg.

IMG_20160720_230755

Rosa elefanter på torget. En mamma och tre små… en liten gömmer sig bakom mamman.

På ena sidan av Nytorget finns Urban Deli som vad jag förstår är ett mycket populärt ställe. Uteserveringen var full och baren var full. Butiken var välbesökt och jag botaniserade bland alla intressanta varor på hyllorna. Sen köpte jag en Sallad Nicoise med tonfisk och en burk nutterbutsoppa ( pumpasoppa). Dit kommer jag nog att gå fler gånger och köpa färdig mat.

I morgan är det musikfest i Kungsträdgården.

Ha en lugn torsdagsnatt <3

 

4 kommentarer

Väskan är packad

Av , , 10 kommentarer 14

IMG_20160718_164939

Vanligt gräs är också vackert. Det här blev väldigt vitt på fotot. Det finns så många olika sorter och jag gillar det enkla, strama. Om jag hade en trädgård, skulle jag försöka ordna en våthörna med en massa olika grässorter. Jag har försökt måla gräs, men det är så svårt.

Det blev en cykeltur i dag också. Jag måste posta ett brev och hade inga frimärken. Det är inte så ofta jag skickar brev till utlandet och visste inte att portot hade sjunkit med en krona från 1 april.

Nu har jag packat och tar tåget söderut i morgon. Äntligen får jag lite miljöombyte. Den nya resväskan svalde allt jag ville ta med mig och jag har fixat matsäck så jag inte blir hungrig och på dåligt humör. Jag brukar bara köpa kaffe i kafeterian.

Surfplattan och kameran är med, så jag kommer att uppdatera bloggen som vanligt.

Ha en lugn tisdagsnatt <3

10 kommentarer

Gråbon blommar

Av , , 4 kommentarer 14

IMG_20160717_032016

I morse när jag skulle lägga mig vid 03.10 såg himlen ut så här. En gyllene soluppgång. Jag fångade ögonblicket, för tio minuter senare hade molnen tagit över.

Jag vaknade några timmar senare av att det mullrade och det såg mulet ut. Det hade regnat lite grann. Åskan stryker omkring bakom skogen men har ännu inte kommit fram.

Det blev en kort cykeltur till Ålidhem i nästan omärkbart duggregn. Jag höll på att bli påkörd bakifrån, när två cyklister i full mundering och full fart körde om mig på fel sida och sedan kom en tredje flåsande precis när jag skulle justera min position för att inte vara i vägen. Han höll på att köra på mig. Alltså… man får se upp. När jag var på Fotografiska i Stockholm här senast och skulle gå över cykelbanan för att gå över vägen på övergångsstället, kom en cyklist farande och ropade CYKELBANA, CYKELBANA till mig. Hade jag varit lite trögare i reaktionen, hade jag blivit omkullkörd. Jag är livrädd för cyklisterna på Stockholms gator och nu får jag väl akta mig för cyklisterna på cykelbanorna här i Umeå också.

Sen såg jag att Gråbon börjar blomma, det som jag enligt testerna är mest allergisk för. Och visst rinner både ögon och näsa nu när jag är ute, för den växer gärna i kanterna på cykelvägarna. Många tycker att den är fin och visst kan den bli ståtlig och hög, men jag har lärt mig att den är ett ogräs.

IMG_20160717_191327

I tvättstugan hade någon tappat tvättpulver på golvet och sedan gått i det och spritt ut det. Ännu en blind granne. Jag funderade om jag skulle sätta upp en arg lapp på ytterdörren, i tvättstugan, eller om jag bara skulle vaska golvet. Jag vaskade golvet och ska sätta upp nya tydliga regler för tvättstugan när jag kommer hem från Stockholm. Enklast så, men man undrar ju… Jag kunde ju se vem som hade tvättat före mig och blev lite förvånad, men tänkte att hen kanske hade haft bråttom. Jag vill inte gå omkring och vara arg, så då är det bättre att ta hand om det. Sån är jag.

Ha en lugn måndagsnatt <3

4 kommentarer

Radiolyssnardag

Av , , 8 kommentarer 12

vitalupiner

Jag tycker att gula och vita lupiner är så fina.

I dag har jag haft en riktig radiodag. Jag är en periodare när det gäller att lyssna på radion. Det blir mest på sommaren när jag vill lyssna på sommarpratarna. Sen blir det mest musik. I Stockholm lyssnar jag alltid på ‘Lugna favoriter’ på nätterna. När jag var uppe i Norrbotten fick jag in en populär finsk radiokanal ‘Radio Nova’ med fin musik på nätterna.

I dag rattade jag in närradion och fick finsk musik non-stop hela eftermiddagen. Gamla fina låtar varvade med nyare… inget mellansnack och ingen reklam. Passade bra till dagens aktiviteter här hemma. Jag har plockat undan och sorterat papper, planterat om en blomma, dammtorkat och städat, strukit, lagat mat m.m. Tråkiga saker man måste göra ibland, men som går mycket lättare med bra musik i bakgrunden.

Ha en lugn söndagsnatt <3

8 kommentarer

#PrayForNice

Av , , 2 kommentarer 16

DSCN1441

I dag går mina tankar till Nice… till alla dem som fick sätta livet till eller blev skadade… till alla anhöriga och de föräldrar som miste sina barn… till alla dem som klarade sig, men som fick uppleva denna skräck och får leva med minnena av det de sett och hört. Så förskräckligt och ofattbart!

Kramar till er alla <3

2 kommentarer