Marja

Den långa resan.

Blötsnö och halka.

Av , , 4 kommentarer 9

anglaparad

Önskar en trevlig Luciadag med min kära gamla änglaparad, som kommer fram varje jul. Snart är det jul och den fina vita snön har försvunnit igen. Vaknade i onsdags till regn på fönsterrutorna och stormvindar. Hade varit uppe ett varv på natten och då hade alla fönster drevat igen av blötsnön.

vader

Det var glashalt ute och jag skulle till tandläkaren. Som tur är har jag en bra vadderad regnrock och så tog jag broddarna under skorna, så det gick ganska bra.
Hos tandläkaren var det karusellåkning igen. Han satte bryggan på plats, men den blev inte bra. Alldeles för hög och han fick inte till den. Jag ska tillbaka dit på måndag och justera igen efter att jag känt efter några dagar. Det kan ju också handla om att vänja sig, men jag är skeptisk… och så less på att det alltid ska strula.

På kvällen tittade jag på Nobelprisutdelningen och banketten, samtidigt som jag gjorde morots- och kålrotslådor.

julmat

Det är små formar och nu ligger de i frysen för att tas fram en och en.

I dag var jag en tur på stan och lade alla mina julkort i brevlådan. Sen hade jag några ärenden att uträtta. Gick till ICA Gourmet och köpte bl.a. blodappelsiner från Italien. Fanns inte en strimma rött i dem och jag kände mig lite lurad. Har kanske inte varit några frostnätter på Sicilien än.

Min röda amaryllis har blommat ut och nu är det dags för den vita. Har sett att tulpanerna redan börjat komma. Funderar på att köpa röda tulpaner till jul… eller snittamaryllis. Tycker det röda lyser upp så fint. Men den vita är ju också vacker.

amaryllis6

I morgon ska jag hälsa på min kompis och äta med henne.

Ha en lugn lördagsnatt <3

4 kommentarer

Går vilse i mörkret.

Av , , 5 kommentarer 11

julstamning

Stilla natt. Det är mörkt nu och jag har små ljusslingor överallt här hemma. Jag sover dåligt och måste ibland gå upp och tassa omkring eller sitta och lyssna på musik och då är det mysigt med lite ljus. Utomhus har jag svårt att orientera mig i mörkret. I dag var jag på ICA Maxi och när jag kom ut hittade jag först inte till busskuren. Jag var helt övertygad om att de hade flyttat på den… men den fanns ju där den skulle vara.

Det är ljust en mycket kort stund varje dag och i dag hann jag precis i tid till solnedgången på andra sidan älven vid Strömpilen kl 13.30

solnedgang6

Snart blir det ljusare. Den 22 december infaller vintersolståndet och sedan blir dagarna sakta men säkert längre.

Jag for till ICA Maxi för att köpa finska lådor, morot-, kålrot- och leverlåda. Jag hade ring och kollat att de skulle få in sin andra beställning i dag. Jag blev lite besviken, för det var inte Saarioinens lådor, utan ett annat märke jag inte kände till och dessutom i större förpackningar. Köpte två leverlådor som jag har kastat in i frysen tills Johanna kommer, men bestämde att jag skulle göra morots- och kålrotslådan själv. I morgon kommer jag att häcka framför TV:n med Nobelfestligheterna, så då kan jag likaväl baka ett par lådor i ugnen. De ska ju vara inne länge.
Jag köpte en bit fin lutfisk, lite såser och annat gott. I går köpte jag en hel sida färsk lax, som nu ligger och gravas i kylskåpet. Jag älskar att planera julmaten… baka är jag däremot sämre på. Brukar göra en mjuk pepparkaka och köpa lite goda småkakor på konditoriet.

Sitter och pular med julkort. De som skall utanför Sveriges gränser borde skickas nu. 21 kronor kostar det att skicka ett julkort utomlands och jag brukar skicka några till Finland. Jag gör inte så många själv numera. De här ska pimpas lite innan de är helt färdiga.

julkort

Jag skall också dekorera några påsar, som jag brukar fylla med fina hygienartiklar, smink m.m. Ronja brukar få hårvård och Johanna kroppsvård…  Sen brukar jag sno ihop några fina etiketter till julklapparna och bokmärken till böcker jag ger bort. Jag sitter och pysslar medan jag tittar på TV.

På onsdag skall jag till tandläkaren. Hoppas att jag blir färdig då.

Ha en lugn tisdagsnatt <3

5 kommentarer

Skywatch Friday, December 2019

Av , , 8 kommentarer 9

skywatch54

Afternoon sunset above the Town Hall in my hometown Umeå, Sweden.

/Solnedgång på eftermiddagen över Rådhuset i Umeå./

Skywatch Friday

Have a nice weekend <3

8 kommentarer

Dags för julpynt.

Av , , 4 kommentarer 11

jul2

Då har vi kommit in i december månad och jag har tagit fram min trogna gamla adventsljusstake i smidesjärn och trä. Änglaorkestern har också kommit på plats på fönsterbrädan och även den lilla sjungande ängeln.

jul3

I år kommer vi bara vara tre stycken vid julmiddagen, så då kommer jag att duka med en ängel åt var och en. För övrigt pyntar jag inte så mycket. Har inte plats för någon julgran, utan kör med blommor och små ljusslingor i de gröna växterna. I köksfönstret och sovrumsfönstret har jag julstjärnor.

I dag har jag varit hos exet på åttonde våningen och blir alltid lika avundsjuk på utsikten från hans arbetsrum över Umeälven.

umealven4

Is och öppet vatten på älven. Det har blivit varmare igen och just nu har vi bara ett par minusgrader. Det vill inte riktigt bli vinter på allvar.

I lördags var det däremot det perfekta vintervädret. -10 grader och det hade snöat så att träden i skogen var så där julkortssnöiga. Exet och jag var och åt finsk julmat i Finska klubbens mysiga stuga, som ligger på 17 minuters promenad från mig. Det blev en väldigt trevlig kväll. Trevligt sällskap vid bordet och underbart god hemlagad mat. Sillinläggningar, gravad lax och rökt sik… morotslåda, kålrotslåda, leverlåda och janssons frestelse… lutfisk, skinka, rödbetssallad, rödkålssallad, finsk svampsallad på riskor m.m. I efterrätt risgrynsgröt med soppa på torkade frukter… kaffe med julstjärnor och chokladgodisar.
Sen gick vi hem, nöjda och glada, genom den vackra snötyngda sagoskogen. Det var en magisk kväll, som man kanske bara upplever en gång per vinter.

vinterskog4

Det tog lite längre tid att gå hem, för vi stannade upp vid varje lyktstolpe och stirrade in i mörkret i skogen.

På sista akvarellmålningen för terminen målade vi pumlor a.k.a. julgranskulor till kyrkans adventsfönster.

jul

Ha en lugn onsdagsnatt <3

4 kommentarer

Skywatch Friday, November 2019

Av , , 10 kommentarer 10

lilahimmel

Purple sunset early in the afternoon.

/Lila solnedgång tidigt på eftermiddagen./

Skywatch Friday

Have a nice weekend <3

10 kommentarer

Som att åka karusell i en timme.

Av , , 6 kommentarer 12

amaryllis5

Det är en fröjd att vakna varje morgon och se hur blommorna på min amaryllis blir fler och fler. På den ena stängeln har jag nu sex klockor och två tills vidare på den andra. Enligt bilden skulle den vara rosa, men den är vackert orange. Jag har en vit i köksfönstret, som kommer att ta över när den här har blommat klart.

Jag har varit efter jullådan i förrådet och skall ta fram julstaken och stjärnorna, så att de är redo för första advent. Lampor och ljus behövs verkligen nu när det är så mörkt. Min gata såg ut så här klockan halv tre, när jag for med bussen till tandläkaren. Blötsnö och grått.

mingataidag3

På väg till tandläkaren gick jag som vanligt genom Vänortsparken och då hade det redan blivit kolmörkt. Sen fick jag kämpa en timme i tandläkarstolen. Två tänder skulle prepareras för kronor och sen skulle avtryck tas för bryggan. Jag blir ju så yr när jag ska lägga mig på rygg, så det tog ett tag innan jag hade fått kudden rätt under nacken och huvudet lätt åt ena sidan. Med ordentlig bedövning gick det sen bra, men jag fick be att få spotta och skölja flera gånger. Jag är ganska bra på att jobba mentalt med att hålla mig lugn, men det kändes ändå som att jag åkte karusell. Tandläkaren påpekade att jag låg och höll i mig i armstöden. Men nu är det största jobbet gjort och jag är glad att vi gjorde allt på en gång och jag kommer att få mina nya tänder till jul.

Ronja (barnbarnet) kommer till mig över jul och nyår så fort terminen slutar i Karlstad. Vi upptäckte att nästan alla tågbiljetter var slutsålda, men hittade en biljett så att hon kommer till Umeå mitt i natten den 23/12. Sen kommer Johanna antagligen till nyår. Det ska bli så underbart att få rå om Ronja i ett par veckor.och hon behöver nog få vila och bli ompysslad efter en stentuff tredje termin på psykologprogrammet. Just nu pluggade hon in hjärnans neurologiska funktioner och jag undrade faktiskt om hon bytt till läkarprogrammet.

I går var jag hela dagen hos min pysselkompis och gjorde några julkort. Hon kom och hämtade mig redan kl 10 och jag var inte hemma förrän kl 18. Det var länge sedan vi setts, så det tog nästan en timme att uppdatera varandra om vad som hänt, sen var det dags för fika och sen gick vi ut med hunden som hon är dagmatte för och passade samtidigt på att köpa med oss färdig mat (bakad potatis med skagentröra). Jag hade bara med mig en krycka och det gick bra att gå ute med den, men sen fick jag så ont i axeln… Och ja, vi hann pyssla lite mellan varven också.

I morgon är det akvarellmålning igen och det är min tur att ta med mig fika. Det är sista gången för terminen och jag antar att vi kommer att måla eller pyssla något julaktigt till kyrkans adventsfönster. Förra gången målade vi en ringklocka. Vi använde olika tekniker, började med bakgrunden och lät motivet träda fram ur den. Det var verkligen svårt och vi satt och kämpade och rådfrågade varandra medan vi målade.

akvarell68

Jag blev riktigt nöjd med min och har hängt upp den på bokhyllan här hemma. Har alltid ett par målningar hängande där. Alla målar ju olika och vi vinklade klockan åt olika håll, så när vi ställde alla målningarna efter varandra tyckte vi nästan att det lät ‘ding, dong’.

Ha en lugn onsdagsnatt <3

6 kommentarer

Nu är det varmt hemma.

Av , , 6 kommentarer 8

mingata13

Så här drömmigt vackert var det på min gata en dag i förra veckan. Men nu är snön borta och det har regnat i dag. Så trist, för jag trodde faktiskt att snön äntligen skulle stanna kvar.

I går fick vi äntligen lite mer värme i lägenheterna. Nu har jag 21 grader och det räcker bra för att jag kan slappna av. Tänk vad en enda grad kan göra. Men det var ingen lätt process att få till det. Jag ringde vaktmästaren… han svarade inte. Jag lämnade ett meddelande… han ringde inte tillbaka. Till slut ringde jag Felanmälan och gjorde en anmälan om värmen och bad dem notera att jag ville vaktmästaren skulle ringa mig. Det dröjde några dagar, men i går ringde han och berättade att han legat två veckor i lunginflammation och ingen hade brytt sig om de felanmälningar som kommit in. Jag blir så less på sån där byråkrati och jag tycker det är skandal att inte växeln visste att han var sjukskriven. Nåväl, han fixade värmen och var väldigt trevlig.
Allting är så krångligt för den lilla människan nu för tiden. Jag skulle boka tid hos min doktor här om dagen. Ringer vårdcentralen på morgonen och får höra att de ringer upp kl 14.00. Sen blir jag utfrågad och får boka en telefontid då min doktor skall ringa upp mig. Det blir om en vecka. Doktorn ringer upp och jag får en tid om två veckor. Om jag nu inte orkar vänta och går till primärvårdsmottagningen på akuttid, blir jag ifrågasatt och ev utskälld. Det kan ju inte vara ett effektivt system. Jag vill ju träffa ‘min’ doktor och får då finna mig i att vänta och stå ut med eventuella problem.

Tandläkaren svarar alltid i telefon, men han har ju en privatmottagning, så han är beroende av sina kunder. Jag skulle ju påbörja min behandling i veckan, men var tvungen att ringa återbud… hade inte sovit på natten på grund av magont och hjärtklappning. Jag visste vad han skulle göra och kände att jag inte skulle klara av det. Tyvärr är han väldigt upptagen, så nu fick  jag vänta två veckor med en trasig tand på en ny tid.

I morgon tänkte jag ta mig till Vårdcentralen för en influensaspruta. Det brukar ta tid. Sen är det akvarellmålning på kvällen och det ser jag fram emot. På fredag ska min kompis komma till mig och jag har lovat baka pizza. Jag köper färdig surdeg och kokar egen tomatsås. Fyllning blir mozzarella, tomater och massor med riven ost. Parmesanskinka och ruccola på och en spetskålsallad till. I efterrätt blir det fruktsallad med vaniljkesella vispad med lite grädde.

Nästa vecka ska jag åka hem till min scrappkompis och sitta och pyssla en hel dag. Det blir julkort, paketetiketter och bokmärken till en början. Sen blir det tandläkaren, akvarellmålning, vattengympa och finskt julbord på Finska Klubben med exet. Fulltecknat alltså och mestadels bara trevligheter.

Ha en lugn onsdagsnatt <3

6 kommentarer

Skywatch Friday, November 2019

Av , , 8 kommentarer 9

kyrkan2

The City Church. The first snow is gone and the world is grey.

/Umeå stads kyrka. Den första snön är borta och världen är grå.

Skywatch Friday

Have a nice weekend<3

8 kommentarer

Jag fryser!

Av , , 6 kommentarer 14

Jag fryser! Inomhustemperaturen kommer bara upp i 20 grader och det känns för svalt. På natten kan jag vakna av att jag ligger och fryser och det stör ju sömnen. Jag får gå upp och ta på mig sockar, kalsonger, morgonrocken m.m., men ligger ju ändå under täcket och spänner alla muskler. I dag har jag konfererat med mina kompisar i styrelsen och de andra som bor i vårt hus, tycker också att det är svalt. I det andra huset är det tydligen varmare. I morgon ska jag ringa vaktmästaren och be honom justera värmen centralt med ett steg, vilket jag tror motsvarar 1,5 grader. Med stigande ålder har jag blivit frusen… jag är ju hemma ganska mycket om dagarna och sitter mycket stilla.

Ute börjar det så smått bli vinter. I dag har det blåst och vi har fått lite snö. Var ner till sjön för några dagar sedan och där hade isen lagt sig. Hann ut innan det blev mörkt och just innan är förvinterljuset väldigt speciellt. Snön hade ännu inte kommit och den tunna isen blev som en spegel som både himlen, skogen och vassen kunde spegla sig i.

ispasjon

ispasjon2

ispasjon3

Isen såg verkligen tunn ut och jag blev alldeles förskräckt när jag såg ett par skridskoåkare komma farande. Men jag vet att gillar man längdåkning på skridskor måste man passa på innan snön kommer.

ispasjon4

De här två var välutrustade och isen sjöng så vackert när de susade förbi. Jag stod där på stranden med min rollator och vinkade längtande.

I fredags var det dags för tandläkaren igen och jag gick genom Vänortsparken som vanligt. Kastanjelöven hade lagt sig till ro under det tunna snötäcket.

kastanjelov

kastanjelov2

Den här gången hade jag blivit kallad till den årliga undersökningen av tänderna, som min tandläkare överlät till tandhygienisten. Jag gillar inte tandhygienister. Jag har undvikit dem efter ett smärtsamt långt besök för väldigt många år sedan. Jag gillar inte att ligga och gapa länge, att mäta tandfickor, att skrapas och petas på. Det gör ont och jag spänner hela kroppen och blir alldeles yr. Nu klarade jag av röngenbilderna och tandfickorna, men sen sa jag att det får vara nog. Tandläkaren kom in och vi enades om att påbörja det stora projektet hos honom på onsdag och när det är färdigt om några veckor, bokar jag en ny tid hos tandhygienisten för en avrundande putsning. Jag hoppas att hon inte tog illa upp, men jag klarade bara inte av det. Tandläkarbehandlingar brukar gå mycket bättre med ordentlig bedövning och en snäll sköterska som ‘håller handen’.

I dag har jag städat och lagt ut mattorna på golven igen. I ett halvt år har jag varit utan mattor, men nu går jag och lyfter fötterna så bra, så risken för att snubbla inte är lika stor. Dessutom köpte jag antihalknät på Ikea att lägga under dem. Och visst blir det mycket mysigare med mattor på golvet. Jag går fortfarande med rollatorn utomhus, men fäller ihop den och ställer undan när jag kommer in.

Ha en lugn måndagsnatt <3

 

6 kommentarer

Skywatch Friday, November 2019

Av , , 8 kommentarer 9

skywatch53

”There is a crack in everything…that’s how the light gets in.”

(Leonard Cohen)

Novemberafternoon.

/Novembereftermiddag/

Skywatch Friday

Have a nice weekend <3

8 kommentarer