Marja

Den långa resan.

Julkort och paket…

Av , , Bli först att kommentera 8

bluehour2

Blå timmen klockan 15.00 nere vid älven i dag. Solen glimtade till svagt på dagen och här ser man den ljusa strimman vid horisonten när den går ner. Ett fint ögonblick. Måste bara le när jag såg bilden… förstås fick jag med en lyftkran…det är ju Umeå.

Det var en fin stämning även utanför Musikhjälpens glasbur på Rådhustorget i dag. Folk samlas och står och tittar in i buren, lyssnar på musiken och ser en annan vinkel på storbildsskärmen. Jag får en känning av klaustrofobi där framför buren… tittar hellre på TV eller lyssnar på radio hemma. Tycker kameramannen/männen gör ett fantastiskt jobb. Han springer omkring med en tung utrustning på axeln i det lilla utrymmet och måste hela tiden tänka i kameravinklar. Jag undrar hur varmt det är där inne? Hur luktar det månne?

Det blev inget blogginlägg i går… datorn låg begravd under en massa bråte. Jag fick för mig att skriva alla mina julkort och sedan började jag slå in julklappar och gjorde i ordning mammapaketet till Stockholm. Nu har jag bara ett litet paket i ett brev kvar, men annars har jag skickat 19 julkort och ett stort paket. Väldigt ovanligt att jag är färdig så tidigt.

Medan jag sitter uppe och pysslar har jag TV:n och Musikhjälpen på. Jag har tillåtit mig att vara uppe nästan hela natten och sover då hela förmiddagen. Nästa vecka ska jag vrida tillbaka dygnet lite grann i alla fall.

I morgon är den sista vattengympan för terminen.

Ha en fin onsdagskväll <3

Bli först att kommentera

Regn, snö, slask…

Av , , 2 kommentarer 8

vinterhimmel

Älskar den blekblå vinterhimlen. Som ett vykort.
I morse vaknade jag till ett snölandskap. Det är tvära kast nu… regn och snö om vartannat. Ingen ordning alls. Termometern låg på noll, så jag tänkte att den här snön inte kommer att bli långvarig, men under dagen har det snöat och slaskat om vartannat och stundom har det kommit stora flingor dalande.

Jag for i alla fall ner på stan. Hade rätt kappa på mig i dag och broddarna, som jag genast tog av mig på Vasaplan. Jag skulle träffa tre gamla arbetskamrater på puben The Bishops Arms. Vi brukar ju träffas och äta en bit ibland. Vi sitter alltid vid samma fönsterbord som vetter ut mot Renmarkstorget. I dag var det väldigt mysigt med de röda julkulorna och snön som föll utanför i skymningen.

bishops

Jag åt chevrègratinerad fläskfile och blev bjuden på en supergod pralin till kaffet. Mums! Det var trevligt som vanligt och till våren ses vi igen vid samma fönsterbord.

Musikhjälpen har kört i gång och just nu har jag TV:n på bakom ryggen.

Ha en lugn tisdagsnatt <3

2 kommentarer

Pyssel under nobelfesten.

Av , , 2 kommentarer 11

etiketter

Medan jag satt och tittade på nobelprisutdelningen och banketten, knåpade jag ihop några julklappsetiketter. Jag tog det material jag hade och det blev över till nästa jul.
Jag hann också göra ett sista julkort, som egentligen är ett presentkort, och upptäckte att det hade samma tema som nobelfesten… vinter och snö.

julkort2

Det var en fin nobelfest… högtidlig prisutdelning, fint genomgående tema på banketten, vackra klänningar, njutbar underhållning, proffsiga reportrar och intressanta tal av nobelpristagarna. Det var en lättsam stämning, men ändå värdig.

Det bestående minnet är ändå Alice Bah Kuhnkes klänning, ett statement för miljön. Den passade så bra in i temat, men jag satt med hjärtat i halsgropen och var livrädd för att hon skulle spilla när hon åt. Hade jag haft den på mig, hade jag sett ut som en katastrof efteråt. Men hon hade inte ens en skrynkla på klänningen när hon steg upp från bordet och inte en fläck på pappersboleron (som man kunde se).

Ny vecka och det blir dags att skicka julkort och paket. Bäst att vara ute i tid, för PostNord verkar ha fullt upp.

Ha en lugn måndagsnatt <3

 

2 kommentarer

Snön flyter bort.

Av , , 2 kommentarer 14

regnar

Snön regnar bort. Man fick vada i vatten i Rådhusparken i dag. Klockan var bara halv två när jag tog bilden och det var redan skymning.

Regnet öste ner och jag hade tagit på mig fel kappa och hade inte ens paraply med mig. Vet inte vad jag tänkte när jag for iväg. Men broddarna hade jag på och dem tog jag av när vi kom ner på stan. Så himla trist och tråkigt väder. Var uppe på vinden, men det regnar inte in, så det är när snön yr i sidled som den letar sig in genom ventilen.

Det var mycket folk på stan trots att det var julmarknad på Gammlia. På Rådhustorget hängde en stor tavla som räknar ner tiden tills de tre artisterna ska gå in i Musikhjälpens glasbur… det blir på måndag kväll kl åtta och sen sitter de där till söndag kväll kl åtta. 144 timmar ska de vara instängda. Molly Sanden är en riktig hjälte som utsätter sig för detta med sin diabetes, men jag antar att producenterna tar ansvar för att hon får mat och vila och medicin vid behov.

Jag var på jakt efter den sista julklappen och hittade den ganska fort. Sen gick jag runt och tittade, köpte lite värmeljus och hamnade på Pysselshopen som hade 50% på en massa julgrejer. Handlade en del och jag måste ju alltid handla för minst 100 kr så jag får en stämpel på kortet. Efter tio stämplar får jag 100 kr rabatt.

I kväll har jag tittat på ‘Så mycket bättre’ och sen hamnade jag på filmen ‘Återstoden av dagen’. Har sett den åtminstone två gånger tidigare…första gången på bio och jag ville gå ut direkt för bilfärden i det backiga landskapet gjorde mig alldeles yr. Det är en bra film, men så tragisk. Kan nog tänka mig att se den någon gång till.

Ha en lugn söndagsnatt <3

2 kommentarer

Skywatch Friday, December 2017

Av , , 4 kommentarer 6

utopia

From the inside. Utopia mall in my hometown.

/Inifrån Utopia shopping, Umeå./

Skywatch Friday

Have a nice weekend <3

4 kommentarer

Julgrupp, ögonfotografering och det snöar in.

Av , , 4 kommentarer 12

julgrupp

Så här blev julgruppen jag gjorde med Kreativa kursen på Blomsterlandet i går kväll. Den här har jag i stället för julgran.
Jag hade med mig kakformen, som jag impulsköpt på Myrorna. Jag gillade den gammeldags krusiga kanten. Sen plockade jag ihop det jag ville ha… gröna miniväxter, miniblommor jag vet att jag tål, lite mossa, kottar och röda dekorationer. De röda och vita bollarna hade jag hemma. Formen har ett hål i mitten och där hade jag tänkt ha ett elektriskt ljus, men det fick som inte plats och då köpte jag en liten ljusslinga och kastade över hela härligheten. På bilden är lamporna inte tända, det blir inte bra på foto, men det blev fint att ha på byrån. Sen köpte jag två amaryllis i knopp.
Det var himla roligt och synd att det var sista gången på kursen… precis när vi lärt känna varandra. Nästa höst fortsätter vi igen.

Det är en utmaning för mig att gå omkring i blomsteraffärer så här innan jul. Vi höll till i ett lagerutrymme, med bl.a. massor av hyacinter. Jag tänkte att jag nog skulle klara av en liten stund. Jag började snörvla nästan med detsamma och senare på kvällen fick jag en hemsk huvudvärk. Jag vågade nästan inte gå och lägga mig, för jag tänkte att jag kanske håller på att få en hjärnblödning, men sen kom jag ihåg hyacinterna. Jag fick ta värktabletter, rulla spikmattan under nacken och plugga musik i öronen och kunde så småningom slumra till.

I dag har jag haft en trevlig dag med mig själv. Först var jag på ögonbottenfotografering. Har blivit kallad vartannat år sen jag fick diabetes. De är så himla trevliga där uppe på ögonmottagningen. Jag gick förstås till fel väntrum…till det gröna i stället för det röda, men sköterskan som skulle fotografera mig letade rätt på mig. Sen får man droppar som öppnar pupillerna och skall sitta och vänta i 15 minuter på att de verkar. I samma väntrum satt en kvinna och pratade hela tiden…hela tiden. Hon berättade hela sin sjukdomshistoria för en annan för henne okänd kvinna och drog knappt efter andan. Sköterskan ropade in mig efter 10 minuter för han tyckte jag skulle få lite ‘lugn och ro’ innan undersökningen. Då passade jag på att fråga om mina återkommande ögoninflammationer och hur jag ska göra för att få komma upp till dem när det är som värst. Han var verkligen trevlig och lyssnade och gav goda råd… det var helt annat än när jag var uppe på öron.
Själva ögonfotograferingen gick fort och han granskade resultatet direkt. Jag har friska ögonbottnar och jättefina blodkärl, så nu blir jag inte kallad förrän om tre år.

Sen hade jag tänkt åka ner på stan ett varv innan vattengympan, men det stormade ute, så jag hade inte lust att gå ut överhuvudtaget. Men det var inga problem…jag tog ut mediciner på apoteket, tittade in på en utställning på Alva Kultur med målningar av Bengt Jahnsson-Wennberg, gick till presentshopen och köpte en present till mig själv bara för att jag var så glad, gick och åt kåldolmar i restaurangen, fipplade lite med mobilen, köpte bästa kaffet och en ‘lemon thunder’ hos Kahls i entréhallen, handlade lite i kiosken och så var det dags att gå på vattengympan.

kaffe

När jag kom hem gick jag direkt upp på vinden och ja, det hade snöat in på samma ställe och nu såg jag att det kom från ventilen i taket. Jag tog bilder med mobilen, sopade upp snön och la en filt över fläcken. Sen har jag skickat bilderna till ordföranden och förvaltaren och i morgon bitti ringer jag plåtslagaren. Känns som allt bara går runt, runt. Senare gick jag upp igen och filten var blöt av snö, men golvet under var ganska torrt. Bytte till en torr filt och la den löst över. Känns som jag byter blöjor på vårt hus. Föreningen får köpa två nya fleecefiltar till mig.  Nu har det slutat blåsa, men det regnar. I morgon skulle vi få sol här ute vid kusten.

Ha en lugn fredagsnatt <3

4 kommentarer

Finland 100 år / Suomi 100 vuotta!

Av , , 6 kommentarer 10

vitros

FINLAND fyller 100 år av självständighet i dag. Hjärtliga gratulationer!

SUOMI 100 vuotta tänään! Onnea itsenäisyyspäivänä!

6 kommentarer

Musikhjälpen

Av , , 4 kommentarer 11

gagatan

Andra ändan av gågatan än den jag vanligtvis brukar fotografera. Fin julstämning även här med smågranarna och ljusslingorna i form av ‘istappar’.

På Rådhustorget håller man på och bygger upp studion med glasväggar för Musikhjälpen. Det ska bli riktigt spännande. Tre artister ska stängas in där 11-16 december och sända radio och TV dygnet runt. I anslutning till glasburen finns små rum för sömn (?) eller i alla fall vila och mat. Vet inte ännu vilka artister som kommer gästa buren och sjunga live. Årets tema för insamlingen är barnprostitution… ”Barn är inte till salu”. Kommer nog att bli skakande reportage också. Jag brukar titta på live-sändningarna på TV2 på nätterna.

Det var akupunktur i dag igen. Det var tionde gången och nu blir det en paus. Jag har några gånger kvar på klippkortet, som jag kanske sparar till pollentider.

I morgon fyller Finland 100 år. Lite bitterljuva känslor för mig och jag tänker inte fira annat än med gratulationer. I stället ska jag åka med Kreativa kursen till Blomsterlandet och skapa en egen julgrupp. Jag har plockat fram en gammal kakform med krusig kant som jag köpt secondhand och tänker använda som planteringskärl. Kanske hittar jag en finsk flagga eller något annat blåvitt.

Ha en lugn onsdagsnatt <3

4 kommentarer

Snurra min jord…

Av , , 2 kommentarer 15

I dag fick vi en flammande röd solnedgång igen. Jag for till Myrorna och Willy:s på Ersboda med 13.30-bussen. Hela resan satt jag och beundrade solnedgången och när jag efter en havltimma steg av bussen på Ersboda, hade hela himlen blivit röd. Jag lämnade lite saker på Myrorna, men hade inte ro att gå omkring där i dag och när jag kom ut bara 20 minuter senare, började det skymma. Kl 14.30 var det i princip mörkt. Det går så himla fort.

Jag hade tagit dramaten med mig, för jag behövde storhandla. Köpte en massa frukt och grönt och annat smått och gott att fylla kylskåpet med. Sen var det så enkelt att ta sig hem med den fulla dramaten då jag inte behövde byta buss. Däremot fick jag ingen promenad, vilket jag ju får när jag åker till ICA Maxi.

I natt skall det visst vara norrsken på gång igen. Jag måste få med mig någon ner till sjön, för jag vågar inte gå dit ensam i mörkret. Ska kanske försöka slita vår ordförande från tentapluggandet några minuter. Han kommer söderifrån och har nog aldrig sett norrsken… tror jag.

I bussen satt jag och tänkte på det där med supermånens kraft och att jag blir väldigt påverkad av naturen… soluppgångar, solnedgångar, dimma m.m. Jag har definierats som en HSP-person… highly sensitive person… Jag kom att tänka på ett läkarbesök hos en öronläkare för flera, flera år sedan, då jag sökte för yrsel. Jag beskrev att jag ofta fick en känsla av att jag skulle falla omkull och hon frågade mot vilken sida jag kände att jag skulle falla, höger eller vänster? Alltid mot vänster, svarade jag. Sen satt vi tysta en stund och hon hummade och tänkte och då slog mig en tanke. ‘Kanske jorden snurrar för fort för mig?’, sa jag. ‘Ja du är kanske känslig för det’, sa hon. Och varje gång bussen for runt i en rondell, och det finns en hel del rondeller i Umeå, tänkte jag på den snurrande jorden.

”Snurra min jord
låt mig följa med dig.
Jag är lika värnlös som du…”

Så många fina tolkningar det finns av den sången.

Ha en lugn tisdagsnatt <3

2 kommentarer

Pastellfärgad himmel, dimma och supermåne.

Av , , 4 kommentarer 12

supermanen

Jag har inte sovit på två dygn. Har inte varit med om någon värre insomnia, men nu tror jag att jag vet varför… det är supermåne i natt. Månen ligger så nära jorden den kan komma och på bilden lyser den genom molntäcket. Jag kan nog dra den slutsatsen att jag påverkas av fullmånen precis innan den har nått sin största ‘fylla’, för ofta när jag klagar på sömnlöshet/ dålig sömn, påpekar någon att det är fullmåne. När jag väl vet att det är fullmåne, sover jag bra.

Sov ett par timmar på förmiddagen i dag och sen gick jag ut. Fick sån längtan ner till sjön. Himlen var pastellfärgad… som en vacker akvarellmålning.

pastellfargadhimmel

Det var ett alldeles speciellt ljus och färgerna skiftade hela tiden. Jag visste att det snart skulle bli mörkt och helt plötsligt kom dimman svepande i vassen.

dimman

Den svepte bara förbi och jag började fundera om det kanske var mina glasögon som blev immiga, men bilderna jag tog visar att det faktiskt var dimma.

Jag är nästan lite illamående av sömnbristen, så jag kokade en enkel korvsoppa med finsk knackkorv och den smakade gott. Sen har jag suttit och knåpat med julkort. Jag skickar ca 20 julkort och några av dem vill jag göra själv. Sen tänkte jag göra några fina julklappsetiketter. I år tänkte jag slå in klapparna i enfärgat papper och i stället satsa på fina snören och etiketter. Sen ska jag börja scrappa layouter till mitt album igen. Har ju inte gjort en endaste på hela hösten, men nu kliar det i fingrarna.

Ha en lugn måndagsnatt <3

 

4 kommentarer