Marja

Den långa resan.

Vänortsparken igen.

Av , , Bli först att kommentera 5

Jag trodde jag skulle ha en hel ledig dag i dag, men hade glömt att skriva upp att vi hade skrivargrupp. Lyckligtvis fick jag ett mail som påminnelse i går kväll… vi skulle nämligen vara på ett annat ställe i dag. Två i gruppen har flyttat till ett nybyggt seniorboende på Berghem och vi skulle få komma dit och se hur de har det. Jag fick börja planera en ny bussrutt med byte på Universum. Hade kunnat gå också från den hållplatsen, men var inte säker hur jag skulle ta mig över/under den stora vägen och ville inte ta några risker att irra omkring och bli försenad.

Vi fick en rundvandring på boendet och sedan var vi uppe på sjunde våningen i en mysig lokal. Det blåste rejält och rottingmöblerna ute på takterrassen kanade omkring, trots skyddande glasväggar. Utsikten var förstås fantastisk, men jag ville inte gå nära fönstret. Jag har faktiskt bott på våning 20 på ett hotell i Moskwa och jag var yr och sögs mot det stora fönstret hela tiden.

När vi var färdiga började jag promenera mot Muséet, tänkte jag skulle passa på att gå dit när jag ändå var så nära. Sen kom jag på att det är måndag och muséet är inte öppet…och just då kom bussen ner på stan till hållplatsen.

När jag kom ner på stan, tittade solen fram och då gick jag till Vänortsparken för att njuta av de sista höstfärgerna. Det brukar ligga en tjock matta med löv på marken och jag gick omkring och släpade fötterna i de frasande löven.

gulalov

gulalov2

Den stora kastanjen släppte sina löv ett och ett. Jag stod en lång stund under den och lät löven dala ner på mig. Det blåste stötvis och plötsligt kom det en vindil som blåste ner ett regn av löv från alla träden på mig och de piskade i ansiktet. En skolklass steg av badbussen just då och de började skrika när löven anföll dem.

kastanjen

kastanjen2

Jag gick omkring ganska länge i parken i blåsten och när jag kom hem fick jag inte upp värmen i kroppen, utan satt och frös hela eftermiddagen. Nu har jag druckit en stor kopp te och är äntligen varm igen.

I morgon borde jag ha en helt ledig dag. Jag måste röja lite här hemma inför de nya möblerna.

Ha en lugn tisdagsnatt <3

Bli först att kommentera

Faust

Av , , 2 kommentarer 9

faust

Det var andra gången jag såg Goethes Faust som opera i kväll, men första gången jag såg en opera som sjöngs på franska. Svenska, tyska, italienska har jag hört och det är ju språk som man tycker låter bra att sjunga opera på… men franska lät först lite ovant. Sen blev det som en lektion i franska, för jag hann oftast läsa textningen till svenska medan de sjöng första ordet. På bilden, som är framsidan av programbladet, ser vi Faust och djävulen.

Det var en lång föreställning… 3 timmar och 15 minuter + en halvtimmes paus. Salongen var fullsatt och väldigt många hade klätt upp sig OCH sprutat parfym på sig. Skall man vara fin så tänker man inte på andra.

Scenografin var fantastisk, det var till och med eld på scenen och segelformade luckor flippade upp och ner på golvet. Den kvinnliga huvudpersonen, Marguerite, hissades upp i en sele (avrättad)  högt, högt och försvann sedan. Lite långtråkigt tyckte jag att det blev just innan pausen och tempot kunde ha varit lite snabbare, men å andra sidan så är det ju så på opera att man sjunger och besjunger och tar om en gång till, så det tar sin tid. Faust sjöng bra, men den enda som rörde sig bra på scenen var Mefisto a.k.a. djävulen, som hade fått högklackade stövlar och därmed svassade lite extra.

Kostymerna var fina, i synnerhet körens, men tyvärr hann jag inte studera dem för det var så mycket annat på scenen son krävde uppmärksamhet just i masscenerna. De två sista akterna var väldigt dramatiska.

Välgjort och sevärt… men nu får det vara nog med Faust för min del. Läste och diskuterade dramat många gånger under mina år som lärare.

Ha en lugn måndagsnatt <3

2 kommentarer

En trevlig lördag.

Av , , 2 kommentarer 11

comforthotel

I kväll var Comfort Hotel Winn upplyst i lila. Ibland är det i blått… har inte sett andra färger. Vad jag förstår är alla hotellgäster inte så förtjusta i att ha upplysta rum. Påminner lite om Globen i Stockholm och när jag la ut bilden på instagram, fick jag ett meddelande  att Globen är grön i kväll.

Det har varit en riktigt skön lördag. Det har varit Internationella Reumatikerdagen och min kompis och jag var på föreläsningar på Folkets Hus. Det handlade mest om pågående forskning, men också lite om historik och gamla och nya mediciner. Det finns bl.a.en ökad risk för hjärt- och kärlsjukdomar… och för tandlossning. Det forskas också kring hur livskvaliten påverkas av en kronisk sjukdom som Bechterews… låter ju nästan som en onödig forskning och jag förstod inte riktigt vad den undersökningen skulle utmynna i annat än i ett konstaterande att livskvaliten förstås är lägre hos en kronisk sjuk än hos en frisk person. Men allt som allt var det en trevlig eftermiddag med lagom långa föreläsningar och trevligt stämning.

Sen ville min kompis bjuda mig på mat och vi hamnade till slut på Kulturbageriet i Vävens innertorg. Torget ligger mellan det gamla hotellet och nya biblioteket… husen har förenats med ett glastak. Det är väldigt trevlig stämning där inne med restauranger, kafeer, en bar, små delikatessbutiker, en blomsterhandel m.m.

vaven

vaven2,

Jag åt en god räksallad med Kulturbageriets surfralla och valde en veganpralin, som smälte i munnen, till kaffet. Min kompis åt en laxsallad. De har väldigt goda surdegspizzor också, som inte är så där förskräckligt stora.

Jag fick småspringa till bussen, i onödan… för vi kom inte iväg i tid. Vi skulle starta, men så stängde chauffören av motorn, ‘stannar’ skyltarna var tända och dörrarna stängda. Jag uppfattade först inte vad som hände, för jag satt med näsan i mobilen… tänkte att vi kanske inväntade en annan buss som var försenad och som hade en passagerare som skulle med oss, men sen hörde jag ett skrikande och gapande utanför och att någon sparkade på bussdörren där framme. Jag gick fram och frågade vad som stod på och fick veta att chauffören hade tryckt på knappen till polisen och att vi måste invänta dem. En man utanför sprang omkring och skrek och blev inte insläppt på någon av bussarna. Till slut kom ett par andra busschaufförer och höll fast honom, polisen kom och vi kunde åka iväg.
Några ungdomar på bussen blev rädda och ville stiga av och ett par studenter som pratade engelska frågade oroligt vad som stod på. I dessa dagar behövs det inte så mycket för att man ska bli orolig. Jag, som lider av klaustrofobi, tyckte främst det var obehagligt att dörrarna var stängda.

I morgon ska jag gå på opera. Norrlandsoperan har satt upp Faust och kostymerna lär vara alldeles fantastiska. Operan har satt upp Faust en gång tidigare, måste ha varit på 80-talet, för jag var och såg den med mina elever. Då var scenografin och kulisserna alldeles fantastiska.

Nästa vecka kommer mitt nya soffbord m.m. från Ikea. Det kommer på torsdag och på onsdag kommer PMU efter mitt gamla bord och lite annat jag vill bli av med. Perfekt timing.

Ha en lugn söndagsnatt <3

2 kommentarer

Vilka idioter det finns.

Av , , 4 kommentarer 11

hostlugn

Det var ett så stilla lugn nere vid sjön i dag. Stormarna har rasat färdigt, de glödande färgerna har blivit trötta… nu förbereder sig naturen för vintervilan. Till och med trappan lägger sig till ro under mossan och löven.

trappan

Jag fyllde hela mitt sinne med lugn… men tyvärr blev jag väldigt upprörd när jag kom hem igen. Någon idiot hade trots avspärrningarna cyklat rakt över vår nysådda gräsmatta. Efter allt regnande är den mera en leråker och de djupa spåren syntes tydligt, likaså att idioten hade fastnat och blivit tvungen att sätta ner foten. Genvägen blev nog snarare en senväg.

Gräsmattan bakom huset har alltid varit en genväg för somliga boende på andra sidan cykelvägen. Det hade börjat redan innan huset byggdes för fem år sedan, då tomten var en parkeringsplats. På den gamla gräsmattan såg man tydligt en stig snett över, runt buskarna från hörn till hörn. Därför bad jag arbetarna sätta upp ordentliga avspärrningar med plastband, och det har de gjort. Men någon har krupit under med cykeln för att ta den gamla vanliga genvägen. Så himla fräckt, för de som genar går bara ett par meter från altanerna på nedre botten. Det måste ha skett på natten… Jag tror ju att orsaken till att vår gamla gräsmatta var så dålig var att folk sprang omkring på den innan gräset hunnit växa ut ordentligt, så nu ska jag be att avspärrningarna skall vara kvar tills det blir dags för första gräsklippningen nästa sommar. Jag ser att gräset redan har börjat spira lite… meningen är ju att de små fröna ska ligga och ha det varmt och skönt under snön.

Sen var det vattengympa igen och nu börjar jag bli mer bekväm med den nya gruppen.

I morgon ska jag fara till ICA Maxi efter ett paket och passar på att storhandla samtidigt.

Ha en lugn fredagsnatt <3

4 kommentarer

Dags igen för akupunktur.

Av , , 4 kommentarer 13

hostfarger8

Bilderna med höstfärger från i söndags, då jag stod och väntade på bussen uppe vid sjukhuset. Byter ofta buss där.

hostfarger9

I dag var det dags för akupunktur igen. Nu var det två veckor sen sist och vi bestämde att jag ska gå varannan vecka framöver. Jag var verkligen yr i dag och hade huvudvärk. Dessutom glömde jag ta en huvudvärkstablett innan jag for iväg, men det gjorde ingenting, för efter 45 minuter på rygg med nålar från topp till tå hade huvudvärken försvunnit och jag kände hur en massa spänningar i kroppen höll på att lösas upp. Och när spänningarna släpper blir man kissnödig, så jag masade mig upp från britsen och ställde mig i dörren och ropade försiktigt Hallå. Naprapaten kom och plockade bort nålarna och sen visade det sig att jag hade kunnat göra det själv. Jag trodde att man skulle ha ett speciellt ‘knyck’ för det. Sen fick jag ligga på sidan med nålar i huvudet, nacken och ryggen, så jag fick en ordentlig genomgång. Örat, som jag egentligen sökte för, är snart bra. Inget trummande, ingen lockkänsla heller, utan bara prassel när jag rör käkarna. Hon tänjer fortfarande muskeln inne i käken på båda sidor manuellt och i dag gav den efter ganska lätt.

Efter två timmar kom jag ut som en ny människa och var inte längre yr. Man blir ju lite euforisk, eftersom kroppen producerar eget morfin mot smärtan.

I morgon blir det vattengympa och i helgen blir det både reumatikerdagar och opera. Mitt liv består av en salig blandning.

Ha en lugn torsdagsnatt <3

4 kommentarer

Ruskväder och släktforskning.

Av , , 2 kommentarer 9

ruskvader

Vilket ruskväder det har varit i ett par dagar. Jag tog ett foto genom vardagsrumsfönstret i morse, bara för att…

På kvällen tog jag på mig min regnkappa med vadderat foder och for iväg till Kreativa kursen på ABF. Jag blev väldigt fundersam när jag gick längs båda perrongerna på nya Vasaplan. Det regnade, taken läcker och det fanns inte en torr plätt att varken stå eller sitta på. Man är väldigt oskyddad… och jag saknar verkligen de gamla busskurerna som gav skydd mot väder och vind. Nu är det mera som en öppen tågperrong. Jag tror inte det blir så mycket bättre när de läckande taken är åtgärdade.

Föreläsningen om släktforskning var intressant. En inledande information om hur man skall gå till väga, var man hittar material och vilka program som finns som hjälp. Det krävs mycket tid och tålamod, men jag kan förstå att när man en gång börjat, kan man inte sluta.
Själv är jag inte intresserad, för jag har redan fått mitt släktträd bakåt till 1500-talet. Mina föräldrar kommer från Karelen och fick tillsammans med många släktingar (och andra) fly till Finland. Det bildades en släktförening och en av mina släktingar har gjort en kollektiv släktforskning. Jag har en sammanfattning i en bok. Förr hade jag ett stort släktträd 1,5 x 1,5 meter, inramat på sovrumsväggen. Efter att tavlan föll ner och glaset gick sönder, har jag haft trädet upprullat. Jag har ju inte så mycket kontakt med mina släktingar, men det känns bra att tänka att jag ‘har rötter’. Släktföreningen har möte vartannat år, men jag har bara varit på ett möte tillsammans med mamma. Mina äldre bröder har haft bättre kontakt med släkten och varit på flera träffar.

I morgon skall jag på akupunktur. Har haft ett uppehåll på två veckor.

Ha en lugn onsdagsnatt <3

2 kommentarer

Nya Vasaplan och Tanten åker buss.

Av , , 8 kommentarer 10

Nya Vasaplan togs i bruk för en vecka sedan, men inte förrän i dag åkte jag buss ända ner till stan. Hela våren och sommaren har det varit ett byggkaos nere på Vasaplan och bussarna har haft tillfälliga hållplatser lite längre bort. Vilken lyx att åter få hoppa på bussen mitt i stan.

Det har varit mycket kritik angående förändringen av lokalbussarnas centralpunkt i stan, men nu står det två långa plattformar mitt i gatan. Häftiga skapelser av trä och plexiglas.

vasaplan4

Sittbänkarna är grovhuggna och kommer samla damm och smuts… och en massa utspillt kaffe.

vasaplan2

vasaplan

Det finns bra tavlor som både upplyser om varifrån bussarna går, samt tider. Vid ‘hållplatserna’ finns också tavlor där bussarnas realankomsttider anges.

vasaplan3

Men vissa busschaufförer är lika ohyfsade som vanligt. Jag gick förbi en sådan här tavla som sa att min buss går om 2 minuter. Okej, tänkte jag, det tar högst en minut att gå raskt till bussen, som stod inne vid perrongen. Men tror ni inte att bussen gjorde sig redo att starta innan jag hann fram och jag fick ta några springsteg och vinka… ” Det stod två minuter på tavlan”, sa jag till busschauffören, ”så jag trodde inte jag skulle behöva springa.” Han kanske missuppfattade mig för han svarade spydigt ”Det var kanske för tre minuter sedan… eller så var det nästa buss…” ” Driver du med mig”, frågade jag då, men han rivstartade och for iväg. Bussen var knökfull och jag hade ryggsäck + en matkasse och höll på att tappa balansen. Men en ung kille kastade ut armen och fick handen mot min korsrygg, en annan tog min matkasse och placerade den mellan sina ben (på golvet) och beordrade slyngeln som satt bredvid att ta ner sina fötter från sitsen mitt emot, så att jag skulle få sitta. Eftersom jag var halvsur, gjorde jag som jag gjort en gång förut, beordrade slyngeln att sätta sig på sätet där han hade haft sina fötter, för ”jag vill inte smutsa ner mina kläder.” Sen klämde jag ner mig, tittade på alla, log och tackade för hjälpen.
Jag tycker de äldre ungdomarna är väldigt hjälpsamma på bussen och det är alltid någon som stiger upp om det är fullt eller hjälper till med rollatorer och barnvagnar.

I morgon är det Kreativa Kursen och vi ska lära oss om släktforskning.

Ha en lugn tisdagsnatt <3

8 kommentarer

Raka tallstammar.

Av , , 2 kommentarer 13

solnedgang2r

Solnedgång mellan tallarnas stammar. Jag bytte ut björkarna mot tallar och for till min kompis på Mariehem. Det här är hennes utsikt från vardagsrummet. Man skulle tro att man är mitt i skogen, men egentligen är detta mitt bland höghus i en expanderande stadsdel. De här tallarna växer i en inhägnad bakom Sveriges Radios byggnad… ett vildvuxet ‘säkerhetsområde’.

Solen ligger ganska lågt nu, men det är väldigt vackert att kura skymning här. Har man tur, hinner man ta ett foto under ‘blå timmen’… den är kort nämligen. Vi satt och åt när jag tittade ut… och hoppade upp och slet upp balkongdörren.

blatimmen

Min kompis mår bättre nu… Jag hade kokat en god laxsoppa och så tog vi ett par shots med ingefära-citron kryddat med kanel den här gången. När jag bytte buss vid sjukhuset på ditvägen tog jag ett par fina höstbilder, som jag ska lägga upp i morgon.

Ha en lugn måndagsnatt <3

2 kommentarer

Lönnlöv och oxelbär.

Av , , 2 kommentarer 13

hostfarger7

De här tre små lönnarna på Ålidhem har varit likadana de senaste fem höstarna jag har fotograferat dem. En röd, en grön och en gul. Känns verkligen lustigt och jag tycker inte att de har växt så värst mycket heller. De kommer inte att tappa löven samtidigt, ett av träden kommer att vara helt kalt, medan de två andra fortfarande har några löv kvar. Minns inte vilket av träden det är, men det får vi ju se. När jag åker buss mot stan, åker jag förbi…

I dag tog jag en lång cykeltur. Målet var Lidl på Ålidhem  och det är inte så långt dit, men jag åker ju i kringelkrokar och stannar stup i kvarten för att titta närmare på något och fotografera. Oxlarna har äntligen fått sina rödorangea bär… de är sena i år, mycket senare än rönnarna. Det är mycket bär i år och jag plockade ett par klasar som jag skall lägga i frysen och ta fram och dekorera med i jul. I fjol plockade jag en massa, både rönnbär och oxelbär, men glömde sen att jag hade dem i frysen.

oxelbar

oxelbar2

Det började regna, men jag ville ändå fara förbi min favoritbjörkdunge, där björkarna inte är av samma sort som de på min gata

.

bjorkdungen

De flesta björkarna är ju vackert gula nu, men den stora björken utanför mitt fönster är fortfarande grön och björkarna i dungen hade redan tappat sina löv. Jag har fått lära mig att det beror på varifrån björkarna kommer och att det kallas proveniens. Björkarna har inbyggda ‘gener’ som bestämmer när löven skall bli gula och när de ska falla av. Jag vet att många av Umeås björkar kommer från Finland via en plantskola i södra Sverige. Men de kan komma från andra länder också. På Vargvägen, där jag bodde förut, hade jag en stor björk väldigt nära utanför mitt fönster, som var grön året om. Eller nästan…löven föll av, men de blev aldrig gula.När det blåste på vintern, kunde kvistarna slå mot fönstret och när jag tvättade fönstrena kunde jag hitta konstiga djur och små puppor i springorna mellan fönster och karm. Det var ju tur att jag älskar björkar.

I natt satt jag och beställde vad jag behövde från Ikea. Den fina mattan såldes inte över nätet … tur för mig kan man kanske säga. Såg däremot att gångmattan fanns i en kortare variant, som faktiskt skulle passa i min hall… men den går inte att vattentvätta och då blev jag fundersam. Jag tvättar hallmattan och köksmattan ofta i tvättmaskinen. Nu ska jag ringa PMU så de får komma efter det gamla soffbordet och lite annat jag vill bli av med. Det blir fjärde gången de kommer hit under de fem år jag bott här… plus den gången de kom efter halva mitt hushåll från Vargvägen när jag flyttade. Och det är bra saker de fått, så jag hoppas de fått in en del till sin versamhet.

Ha en lugn söndagsnatt <3

2 kommentarer