Marja

Den långa resan.

Skywatch Friday, October 2018

Av , , Bli först att kommentera 3

skywatch30

The old hotel. A beautiful building.

/Stora Hotellet i Umeå/

Skywatch Friday

Have a nice weekend <3

Bli först att kommentera

Björkarnas proveniens.

Av , , 2 kommentarer 7

mingata5

Min gata i dag. På bara några dagar har alla björklöven fallit ner på marken, men längst bort kan man fortfarande se guldgula löv glimma i solen. Lite vemodigt känns det ju. Jag har stått i fönstret några morgnar nu och sett de gula löven regna ner med varje vindpust.

Björkarna är i väldigt olika stadier nu. De på min gata tappar alltid sina löv så här fort… utanför mitt fönster har jag en stor björk som fortfarande har sina gula löv kvar och bredvid den är en spinkig björk som har tappat ALLA löv och ser ut som ett skelett. Den stora hängbjörken längre bort är fortfarande ganska grön. Jag lärde mig för ett par år sedan att det beror på björkarnas proveniens, d.v.s. varifrån de kommer och att de är inprogrammerade att de skall tappa löven efter ett visst antal dagar. Och jag har ju sett att björkarna runt mig gör samma sak varje höst, oberoende om det har varit torrt eller blött, eller om det är varmt eller kallt.

Vattengympan i kväll var alldeles ljuvlig. Vattnet var väldigt varmt, jag kände mig stark och genom de stora fönsterrutorna kunde vi se en fantastisk röd solnedgång. Jag kan nog beskriva känslan som ‘salig’. Hoppas den håller i sig lite grann i alla fall.

Ha en lugn fredagsnatt <3

2 kommentarer

Gula löv.

Av , , 2 kommentarer 10

hostlov

I dag skulle vi måla bara gula löv. Vår fröken hade varit ute och plockat bordet fullt med bleka lönnlöv. Nej vet ni, jag föredrar nog starka färger. Men det var trevligt som vanligt. De nya deltagarna är trevliga och har kommit väl in i gruppen. En av dem går på samma vattengympa som jag och några av de andra kände några i gruppen sen förut.

Det var också trevligt att träffa mina gamla arbetskamrater. Vi träffades senast i april och beslöt att träffas en gång till innan jul. Kantarellsoppan fanns inte just nu på menyn, ingen annan soppa heller, så jag valde ugnsbakad lax med tillbehör och den var god och portionen lagom stor. De andra tog ett glas vin till maten, men tråkiga jag drack vatten. Jag dricker inte vin, varken rött eller vitt. I undantagsfall rosévin och alltid champagne om det ska firas.

Vi blev färdiga precis i tid till att jag skulle ta bussen till akvarellen. Tack gode gud för förstående vänner!

I morgon är det vattengympa igen. Dagarna och veckorna går väldigt fort.

Ha en lugn torsdagsnatt<3

2 kommentarer

Lysande rött.

Av , , 2 kommentarer 7

japanskronn3

Jag skulle bara åka en sväng till biblioteket i Väven och hämta en bok jag reserverat, men hamnade i prakten i Rådhusparken. Där finns några japanska rönnar, som nu lyser illröda med orange inslag. Lite overkligt kan man tycka.

japanskronn2

japanskronn

Jag strosade vidare ner till älven och jag var inte den enda som fotograferade, både träden och älven. Jag gillar ju gräs och det planterade gräset i betongrabatterna var också höstfint.

gras2

gras

Det blev en skön liten extrasväng ner till kajen innan jag gick in på biblioteket. Sen blev jag tvärtrött och for hem. Mår lite bättre i dag och försöker ta det lugnt och vila mig i form. I morgon är det akvarellmålning igen och före det ska jag träffa mina gamla arbetskamrater och äta middag. Vi brukar gå på Bishops och jag vet att de har en god kantarellsoppa som passar min försiktiga diet. I dag har jag ätit kokt potatis och kalvsylta.

Ha en lugn onsdagsnatt <3

2 kommentarer

Testa halloweensnubben!

Av , , 4 kommentarer 13

halloween

I helgen var jag på Rusta. Hade hört att de redan hade tagit fram julsakerna och jag ville köpa en ljusslinga till balkongräcket. Jag köper en ny enkel slinga varje år, för det är alltid någon liten lampa som har slocknat och de här går inte att byta. Jag var nog inte förberedd för alla julgranar, julstjärnor och blinkande slingor, trots allt… herregud, det är ju bara oktober.

Men innan jul kommer ju halloween och det finns ju grejer man måste ha för att fira den helgen med. Som killen här ovan. ‘Testa mig’, står det utmanande på lappen. När man klappar i händerna blinkar han, rör sig lite stelt och låter spöklikt. För ca 500 kronor får du honom som dörrvakt hemma.

Nej, då skulle jag ju hellre välja en fluffig liten ängel med tomteluva i spets, eller en flamingo med tomteluva.

julanglar

julflamingon

Jag är ju inte så mycket för julen, så det får nog vara. Adventsstake, ljus i lyktor och några små ljusslingor räcker gott och väl.

För övrigt har jag tagit det lugnt… är inte riktigt i form än. Försöker vila, sova mycket och äta skonmat (=kokt potatis och smör).

Ha en lugn tisdagsnatt <3

4 kommentarer

Skywatch Friday, October 2018

Av , , 8 kommentarer 7

skywatch29

Yesterday angels flew across the autumn sky.

/Änglarna flög över hösthimlen i går/

Skywatch Friday

Have a nice weekend <3

8 kommentarer

Orange

Av , , 4 kommentarer 10

hostfarger22

Dagens höstbild är en vacker japansk rönn utanför Landstingshuset. Den orangea färgen är verkligen intensiv.

Livslustdagen i dag och jag for dit efter lunch. Orkade helt enkelt inte upp i morse och har bestämt att jag ska inte tvinga mig om jag inte mår bra. Passet efter lunch började med underhållning. Åke Swahn, dansbandslegend, spelade dragspel, sjöng Frank Sinatra till slingback och berättade historier. Väldigt underhållande… jag har aldrig hört någon sjunga en elvislåt accompanjerad av dragspel förut. Han har också körat bakom Roger Pontare och sjöng ‘Vindarna viskar mitt namn’ som extranummer.

Efter det blev det en föreläsning om fysisk aktivitet för äldre. Sen gick jag till sjukhuset och åt innan vattengympan. Torsdag betyder ärtsoppa och pannkakor, men det tilltalade inte min mage, så det blev en bakad potatis med skagenröra i stället.

Jag trodde ju vaktmästaren hade varit och fixat sopkasunen, men när jag skulle gå till bussen möttes jag av sopor och pizzakartonger över hela gården. Fåglarna gör ett aggressivt arbete. Vår ordförande kom ut och sa att han hade försökt ringa felanmälan, men inte kommit fram och att kasunen var överfull med soppåsar. Det har aldrig hänt förut, men han la mobilen mot springan vi fick upp och vi kunde se att så var fallet. Har vi inte fått någon tömning den här veckan?

I bussen ringde jag förvaltaren och fick veta att kabeln till felanmälan var avgrävd… jag bad honom att fixa problemet a.s.a.p. När jag kom hem i kväll var kasunen fixad och gården städad, MEN någon hade ställt fyra fulla soppåsar framför kasunen. Suck! Vem gör så? Fick ju lov att kasta ner dem så att fåglarna inte skulle börja härja igen.  Och jag som inte skulle blanda mig i, blev i allra högsta grad involverad.

Nu känns det bra efter vattengympan. I morgon ska jag fara ner på stan och uträtta några ärenden. Sen ska jag gå till biblioteket och se om de har några bra stickböcker inne. Jag har blivit så sugen på att sticka igen… mönstrade vantar tänkte jag mig. Måste ha något att göra framför TV:n så jag inte somnar. Några av er minns väl när jag stickade på den långa halsduken? De som är intresserade kan gå in på kategorin Halsduken.

Ha en lugn fredagsnatt <3

4 kommentarer

Målade björkdungen.

Av , , 2 kommentarer 10

hostbilder5

En riktig höstbild från gårdagens promenad från bussen. Jag ville aldrig att vägen skulle ta slut.

I dag har det också varit underbart väder. Jag hade planerat en cykeltur på den här sidan av sjön… till Kinabron och Hällan… men jag har tydligen kommit in i ett varannandagsmående, så det blev att pula lite här hemma i stället. Jag fixade till balkongen i vinterläge. För andra gången den här veckan har någon kastat för stora påsar/grejer i sopkasunen och blockerat den, så jag har min soppåse ute på balkongen nu. Några hade lämnat sina påsar utanför kasunerna och i morgon bitti kommer fåglarna säkert att sprida innehållet över hela gården. Suck…vad gör man…jag försöker verkligen hålla mig lugn och inte blanda mig i.

Gjorde kaffe i en sådan där liten presskanna för en kopp. Den höll inte tätt och det kokheta vattnet sprutade rakt in i min hand. Hela handflatan blev bränd. Höll den under rinnande kallt vatten en stund och sedan på med den där brännskadegelen jag köpte när jag la handen på den varma spisen, en kompress och en bomullsvante jag klippte av fingrarna på. Jag tror inte det blir något. Den där gelen är magisk.

Sen for jag iväg till akvarellmålningen och i dag målade vi trädstammar. Jag målade min älskade björkdunge. Är inte riktigt nöjd med själva stammarna, så kommer nog göra en ny målning med samma tekniker. Vi maskerade stammarna, målade, tog bort maskeringen och duttade färg med svamp.

bjorkdungen7

Ha en lugn torsdagsnatt <3

2 kommentarer

Vackra Umeälven.

Av , , 2 kommentarer 14

alven

Man får verkligen vara snabb om man ska fotografera djur i rörelse. Vips, så har de farit utanför bilden. Jag kämpade lite med den här anden och fick ta många bilder innan jag var nöjd. Det blir ju inte så bra när man har bråttom, men till slut så… och fina reflektioner av buskarna på stranden fick jag på köpet.

Jag fick fara ner till Strömpilen i dag och hämta ett paket på posten. Har fyndat ytterligare en randig baströja från Gudrun Sjöden på Tradera. Jag tror jag räknade till 17 st i min garderob, så egentligen behöver jag väl inga fler. Vad är det för fel på mig?

Älven var ovanligt vacker i dag. Skogen på andra sidan hade höstens alla färger och solen bröt fram ur molnen en stund och låg och skimrade på vattnet. Jag har förstärkt färgerna på bilden lite, för att få det så där andlöst vackert som det var i verkligheten.

alven2

Promenerade som vanligt hem från bussen med dra-maten. Allting var så perfekt. Luften var fuktig och höstig, knät fungerade ok, jag hade klätt på mig alldeles lagom mycket, varken frös eller svettades och jag bestämde mig för att gå långsamt och bara njuta. När jag kom till björkdungen ville jag gå in och krama vartenda träd, men den ligger i korsningen av två cykelbanor och det var så mycket folk i rörelse så jag avstod.

Jag hade köpt ICA:s egen färdigmat… raggmunk och fläsk med lingonsylt. Himlars vad gott det var. I efterrätt åt jag en röd grape.

I morgon är det akvarellmålning och på torsdag ska jag vara hela dagen på landstingets Livslustdag + vattengympa på det.

Ha en lugn onsdagsnatt <3

2 kommentarer

Höstdagar

Av , , 2 kommentarer 11

karleksviken6

Jag missade helt nattens fantastiska norrsken, som syntes över hela Umeå. Det började komma bilder på Instagram… min granne hade till och med stått på trappan och tagit en bild och #visitumea, som jag följer på instagram gick ut med ett meddelande. När jag kom ut var allt över. Attans! Hoppas det blir fler tillfällen.

I dag har vi haft en typisk, regnig höstdag. Sov väldigt dåligt på natten, men kom så småningom iväg med bussen ner på stan. En liten flicka på 9-10 år satte sig bredvid mig… hon höll på och ritade i ett block… en kvinna som svängde på en hårtofs. Hon fortsatte och ritade detaljer på kläderna… ränder och rutor och knappar och prickar, hela tiden förnöjt gnolande. Så mysigt att sitta där och tjuvkika. Så gjorde Johanna också i den åldern. Hon påtade med detaljer… bl.a. mormorskängor med knäppningar och uddar på koftor och kjolar. Jag hade kvällsundervisning i finska och då fick hon följa med ibland. Bakom min rygg ritade hon svarta tavlan full med Mary Poppins-gummor m.m. Lite distraherande för mina elever kanske…

Skulle hämta ut den nya astmasprayen i fredags, men den fanns inte på något apotek i hela stan. De beställde, så jag fick den i dag. Sen har jag sovit på eftermiddagen. Är inte riktigt i form.

I lördags tog jag en cykeltur runt sjön. Stannade till vid Kärleksviken och tog några bilder. Inga badande där nu, men några som hade gjort upp eld och satt och grillade. Det blåste ganska friskt… men det var skönt och så vackert.

karleksviken

karleksviken2

karleksviken5

karleksviken3

karleksviken4

Ha en lugn tisdagsnatt <3

2 kommentarer