Marja

Den långa resan.

Trött måndag

Av , , Bli först att kommentera 0

IMG_20170424_162849

En underbart vacker himmel i dag.

Jag var nere i mina gamla kvarter, då vi hade träff med skrivargruppen i dag. Jag har ju varit borta de två senaste gångerna, så det kändes bra att jag kom iväg i dag. Nackdelen är ju att jag måste stiga upp så tidigt och det hjälper inte att jag går och lägger mig tidigare, för jag somnar ändå inte. Så det blev inte så många timmars sömn.

Varje gång jag far hemifrån tidigt på morgonen konstaterar jag att det egentligen är ganska skönt ute på morgonen. I morse var det inte så varmt, men solen sken och luften var krispig och när jag väl kom ut var det inte alls obehagligt.

Det var trevligt att träffa de andra i gruppen och nästa gång ska vi gå ut och äta lunch som avslutning på den här terminen. Sen gick jag förbi min gamla lägenhet ner till Björnvägen och Röda Korsets secondhand. Hittade en liten bok om kalligrafi… lite historik och övningar. Jag inbillar mig att jag kommer att ha tid under alla kommande sommarkvällar att sitta en stund och öva. Det är väldigt avkopplande. Att sitta och forma samma bokstav 100 gånger är mindfulness för mig.

Tröttheten gjorde att jag blev frusen när jag kom hem och så försökte jag att inte somna för att försöka gå i tid i säng i kväll. Dietisten som jag var hos för några veckor sedan ville att jag skulle försöka ändra på min dygnsrytm… så att jag vaknar tidigare och får ordning på mina måltider. Det är inget fel på vad jag äter, däremot när jag äter… sent på kvällen och på natten är inte så bra för metabolismen. Men det är verkligen svårt att ändra sina vanor…har försökt med en timme tidigare, men lyckas inte alltid. Jag tycker snarare att jag blir stressad av det. Skall tillbaka till henne om en vecka för rapport.

Ha en lugn tisdagsnatt <3

Bli först att kommentera

Mera från trädgårdsmässan

Av , , 8 kommentarer 10

IMG_20170422_180818

Upptäckte att jag inte hade fotograferat så mycket blommor… men var väldigt sugen på att köpa ett citronträd. De var väldigt populära och inte så dyra heller. Det fanns vanliga runda citroner och så avlånga. De såg lite lustiga ut.

DSCN1625

Men det blev inget citronträd, utan en liten kasse med kravodlade kryddor. Timjan, citrontimjan och gräslök.

DSCN1633

De står nu på en bricka på diskbänken och doftar alldeles ljuvligt. Så småningom ska jag plantera dem i min självvattnande kruka ute på balkongen.

Det fanns väldigt mycket pelargoner. Den här sorten tycker jag är så fin. Har glömt namnet.

DSCN1622

De här fina rutiga liljorna som stod på en balkong, har jag också glömt namnet på.

DSCN1620

Bland alla dekorationerna letade jag ju efter en sköldpadda… utan resultat. Den här kvinnan fastnade jag för, men hon skulle ju inte passa på min balkong, utan jag kan se henne i en trädgård vid en damm eller fontän.

IMG_20170422_171113

Om jag inte hittar en sköldpadda, får det väl bli en rosa flamingo… för något ‘husdjur’ är jag sugen på.

Till sist vill jag visa gardintyget jag köpte. Marimekkos ‘siirtolapuutarha’ (koloniträdgården). Passar ju trädgårdstemat.

IMG_20170421_165205

Ha en lugn måndagsnatt <3

8 kommentarer

Nolia Trädgård

Av , , 4 kommentarer 14

DSCN1621

Då blev det trädgårdsmässan i dag. Det var väldigt mycket folk och trångt. Jag brukar vara där på söndag och då ha de flesta hunnit vara där, men nu blev det en lördag. Jag var inte så inspirerad i år. Jag saknar de fina blomsteruppsättningarna och fint dukade borden… nu var det ställningar med plantor, korv, ost, oliver, choklad och praliner, samt många montrar med trädgårdsrelaterat hantverk. Många väldigt dyra saker. Jag letade efter en sköldpadda till balkongen…hittade bara svindyra igelkottar och konstiga fåglar.

De här änglarna skrämde nästan livet ur mig. Ser ut som de fått ström genom kroppen.

DSCN1632

Föreläsningarna avlöste varandra och jag köpte en glass hos Glassbonden och satte mig ner och vilade benen och lyssnade en stund. Lärde mig bl.a. att man skall förekomma ogräset, d.v.s. luckra upp jorden hela tiden och inte vänta på att ogräset ska växa upp. Glassen var god… jag valde två kulor med smakerna hjortron/kola och saffran/honung.

Balkonginredningarna var så där i år. Jag röstade på den här som hette ‘På tu man hand’. Sympatisk tanke och fin dukning.

DSCN1630

Här kommer de andra balkongerna. De två sista vill förmedla att man kan använda naturen som sin balkong.

DSCN1626

DSCN1627

DSCN1628

DSCN1629

DSCN1631

I morgon kommer fler bilder.

Ha en lugn söndagsnatt <3

4 kommentarer

Blåsigt och isfritt

Av , , 2 kommentarer 13

DSCN1616

For ner på biblioteket i dag. Oj,oj så det blåste och nere vid älven gick vågorna höga. Snön är nästan helt borta nu inne i stan, men på andra sidan älven kan man fortfarande se spår av vintern.

Fiskmåsen till höger var riktigt sur och snäste av de andra. Den ställde sig i en lustig position och skrek som om den tänkte börja kräkas. Det hann jag inte få någon bild av, tyvärr.

DSCN1617

Bibliotekshuset ser fint ut från den här vinkeln. Jag kan förstå att somliga tycker det ser ut som en finlandsfärja.

DSCN1615

Jag gick in genom en annan ingång än jag brukar och blev alldeles förvirrad när jag kom in. Mitt lokalsinne är dåligt och inte undra på att jag blev snurrig, för jag hade kommit in på ett plan under det jag är van vid. Biblioteket ligger på tre plan nämligen. En vänlig bibliotekarie visade mig milt till rätta och jag kunde lämna tillbaka mina låneböcker och gå ut via torget mellan de olika byggnaderna. Glömde ta en bild, men det är en väldigt mysig atmosfär där. Folk satt och fikade utanför Kulturbageriet, där det också finns en brödbutik… det finns en restaurang och mitt emellan finns delikatessaffären DUÅ. Dit gick jag och köpte ostsnacks gjorda med västerbottensost.

Sen var jag på Designbutiken och köpte ett Marimekkotyg till nya sovrumsgardiner. Har tittat på det länge och nu tyckte jag det var färdigfunderat och jag är verkligen nöjd med investeringen. Ska visa hur det ser ut senare. Det får nog ligga några dagar (som vanligt) innan jag sätter i gång och syr.

I kväll har jag skickat in min deklaration via sms. Inga konstigheter alls i år.

I morgon blir det Nolia trädgårdsmässa.

Ha en lugn lördagsnatt <3

2 kommentarer

Skywatch Friday, April 2017

Av , , 2 kommentarer 10

DSCN1613

Skywatch Friday

The old power plant for steam based electricity.

/Det gamla elverket som kördes med ångkraft./

Have a nice weekend <3

2 kommentarer

Att färga med blåbär.

Av , , 4 kommentarer 8

IMG_20170419_224427

Vår akvarellfröken hade med sig ett påskägg i går som hon hade färgat med blåbär. Det är ett och samma ägg som jag fotat från olika vinklar. Jag fick gå till köket och fota på diskbänken, för lamporna i rummet där vi är ger ett gult sken, som inte är så fint att fota i.

Hon berättade att hon använder de blåbären hon rensar bort och fryser in dem separat. Sen lägger hon de tinade bären tillsammans med ägget i folie och kokar foliepaketen. Detta är alltså ett hårdkokt ägg. Jag skulle tycka det var synd att knäcka skalet och äta ägget. Men det är en kul ide, som jag ska ta efter nästa påsk.

I går skulle vi måla tulpaner eller påskliljor. Tulpanerna var gula med röd teckning och de hängde över vaskanten. Jag ogillar att måla tulpaner, gick en akvarellkurs för länge sedan där vi målade tulpaner, tulpaner, tulpaner… Efter en hel termin hade jag en enda målning jag var nöjd med. I går blev de sådär. Kommer inte att lämna dem till utställningen.

I dag har jag städat och så var det vattengympa som vanligt i kväll. Vi var väldigt få…det är påsklov här uppe nu, men vattnet var varmt och jag njöt som vanligt. De senaste gångerna jag har varit på vattengympan har jag känt en längtan att fara till Tallinn på spa igen…till samma hotell vid havet där jag varit två gånger. Det är lite som en retreat att fara dit, att bara vara för sig själv och ta hand om sig själv. Jag tror jag ska försöka passa in några dagar i samband med en Stockholmsresa i sommar eller höst.

I helgen är det trädgårdsmässa på Nolia. Även om jag inte har någon trädgård, tycker jag om att gå dit och njuta av alla vackra blommor och växter, balkonginredningar m.m. Jag brukar köpa kryddor till min balkong, men nu känns det alldeles för kallt för det. Eller jag kan kanske ha dem inne en tid…få se vad de har och vad de rekommenderar.

I morgon är det fredag. Igen.

Ha en lugn fredagsnatt <3

4 kommentarer

Let’s Get Sketchy April nr 2

Av , , 8 kommentarer 10

DSCN1611

‘Lovely & adorable’ . My second layout for April.

De andra layouten för April efter en skiss hos Let’s Get Sketchy är färdig. Förutom den fina skissen, fick vi denna gång även en inspirationstavla med våriga pastellfärger.

8 kommentarer

En välbekant doft av rakvatten.

Av , , 2 kommentarer 9

IMG_20170418_114310

Mina gula påsktulpaner stod sig i nästan två veckor och fortfarande har jag tre kvar, som jag kapat av och ställt i en liten vas. Jag tycker att gula tulpaner är speciellt tåliga, men trodde faktiskt att jag skulle få köpa nya till påsk, men det behövde jag ju inte göra då.

I kväll när jag steg upp från soffan och rundade soffbordet för att gå till fönstret och tända lampan där, kände jag plötsligt en välbekand doft av rakvatten. Mycket märkligt. Jag luktade på mig själv och överallt i rummet, men doften fanns i luften i rummets mest öppna plats. Som om någon osynlig fanns där. En ande med en hälsning från den andra sidan.

Sen tittade jag ut och såg den vackra blå skymningen. Jag har fortfarande ljusslingan kvar på balkongräcket.

IMG_20170418_205628

I dag har jag gjort månadens andra layout. Skall fota den i morgon i dagsljuset och lägga ut. Den här månaden är jag klar i god tid. Nu har jag ett födelsedagskort jag måste få färdigt innan 1:a maj. I dag har jag köpt dies på Tradera, så jag kan trycka ut fjärilar och hjärtan på min lilla apparat.

Ha en lugn onsdagsnatt <3

2 kommentarer

Annandag Påsk

Av , , 4 kommentarer 12

IMG_20170416_142410

En rofylld bild från skogen i går.

Annandag påsk blev en dag som bara försvann. När jag tänker efter kan jag inte ens rekonstruera vad jag har gjort. Det enda synbara är att jag har pysslat lite på månadens andra layout. Hela dagen har jag trott att det är tisdag och glatt mig åt onsdagens akvarellmålnng, tills jag kom på att det ju är måndag och jag har tisdagen kvar.

Så tokigt det kan bli. Funderade på att gå upp till vindsförrådet med lite grejer som låg och skrotade, eller lasta cykeln med tidningar m.m. till återvinningen och dra den dit och sedan cykla hem, men fastnade för länge i min bok.

Jaja, såna dagar får väl också finnas.

Ha en lugn tisdagsnatt <3

4 kommentarer

Let’s Get Sketchy April nr 1

Av , , 12 kommentarer 10

DSCN1609

Första layouten för april efter en skiss hos Let’s Get Sketchy.

Ronja har blivit sminkad till katt för en maskerad.

Layout nr 1 for April. ‘Cats’.

12 kommentarer