Marja

Den långa resan.

Så där lite vackert förfallen…

Av , , Bli först att kommentera 8

vanskapsparken

Känslan i dag. Så där lite vackert förfallen.Jag väntar på ett besked och innan jag fått det kan jag inte företa mig något. Blir som lite handlingsförlamad.

Egentligen har jag haft ont i magen. Jag skulle prova äta bönpasta i går, sojabönspasta. Egentligen tål jag inte bönor, förutom haricot verde, men ibland vill jag som inte låtsas om det. Jag får ju skylla mig själv.

Jag sov inget vidare i natt och var uppe tidigt på morgonen och beundrade dimman över skogen. Så vackert och fantasieggande. Tänkte mig en tur ner till sjön, men inte ens det orkade jag med.

Av misstag raderade jag ALLA bilder i min mobil. Panik! Men de jag har lagt ut på instagram finns lyckligtvis kvar och det är 1066 stycken!

I morgon är en ny dag.

Ha en fin måndagskväll <3

Bli först att kommentera

Tre små träd…

Av , , 2 kommentarer 10

IMG_20160925_171731

Tre små lönnträd i sin vackraste skrud. De blir inte likadant gula eller röda trots att de står så nära varandra. Första hösten jag såg dem var ett träd gult, ett annat rött och det tredje fortfarande grönt. Dessutom tappade de inte löven samtidigt, utan ett träd blev helt kalt, medan de andra fortfarande hade kvar lite löv.

På tal om löv… har ni någonsin varit med om då ett träd släpper sina löv. Det är alldeles vindstilla och trädet släpper löven ljudlöst i små skurar. Jag har ett minne från det jag var barn att jag stod under ett sådant träd i skogsbrynet och knappt vågade andas för att det var så magiskt. Måste skriva en dikt om det.

I går var jag hos min kompis på Meriehem. Hennes vardagsrum vetter mot en vacker talldunge och solen går ner mellan de raka stammarna.

IMG_20160924_183322

Medan hon stekte zucchiniplättar åt oss, satt jag och njöt av solnedgången. Sen blev himlen alldeles turkos och vi kurade skymning medan vi åt. Det blir fort mörkt nu.

Zucchiniplättarna med fetaost och youghurtsås med vitlök blev riktigt goda. I efterrätt åt vi glass med hemkokt björnbärssylt på bär plockade söderut i landet.

I dag har jag varit på återvinningen med tidningar, plast och glasburkar. Jag lastade cykeln full och gick till OKQ8. Sen blev det en cykeltur till Ålidhem. I dag var det varmt igen och riktigt skönt ute.

God natt mina vänner <3

2 kommentarer

Rosa bandet

Av , , 6 kommentarer 12

DSCN1381

Om några dagar går vi in i den rosa månaden, oktober. Årets Rosa band är designat av den talangfulla skådespelerskan Alicia Vikander. Det går att köpa på ICA, Lindex och Apoteket Hjärtat. Jag brukar köpa flera stycken och ge bort till både kvinnor/flickor och män.

Gå gärna in på www.cancerfonden.se och läs mer om kampanjen och andra rosa varor man kan köpa och samtidigt stödja fondens verksamhet.

6 kommentarer
Etiketter:

Vilse i pannkakan

Av , , 4 kommentarer 13

IMG_20160923_205242

Den fina växtväggen i Avion Shoppingcentrum hade utökats med några yviga ormbunkar. Hela väggen är så grön och fräsch… helt fantastisk.

Efter en trög morgon for jag iväg till IKEA. Jag hade inte tänkt gå på möbelavdelningen, så jag gick som käringen mot strömmen i fel riktning. Det går också bra, men eftersom jag inte följer pilarna hamnar jag lätt i rundgång. Mitt dåliga lokalsinne gör att jag, när jag stannar upp och tittar på något och sedan ska fortsätta, ofta går tillbaka i samma riktning som jag kommit ifrån. Jag lyckades i alla fall plocka på mig några småsaker och på mattavdelningen fick jag för mig att köpa ett skinn att ha i den svarta korgstolen. Äkta eller falsk… det var frågan och till slut stoppade jag ned båda i kassen för att ändå ta mig till möblerna, leta upp stolen och prova ut skinnen.

Men först måste jag äta och eftersom jag är lätt illamående av penicillinet för uvi:n, valde jag köttbullar och potatis, något salt och lättuggat. Det var länge sedan jag åt IKEAs köttbullar och de smakade faktiskt riktigt gott.
Sen var det dags att leta upp den svarta korgstolen och prova ut skinnen. Jag stylade med skinn och kuddar och brydde mig inte om att folk tittade. Det blev det konstgjorda skinnet. Egentligen skulle jag vilja ha ett sånt där krulligt grått fårskinn, men det börjar klia i händerna på mig bara jag tar i det. Kan man vara allergisk även mot döda djur? Eller är det kanske något ämne man använder när man bereder skinnet?

När jag var färdig med utprovningen kom jag på att jag nu måste gå tillbaka hela vägen jag kommit för att komma till kassorna. Ånej… det värkte i foten och jag började bli svettig, så jag frågade lite desperat en anställd efter kortaste vägen ut. Hissen ner och till vänster och jag var nere där jag snurrat in mig tidigare. Vid en hel vägg med galgar tog jag ett kort, satte mig ner på en pall och skrev ett meddelande på instagram: ‘Jag har gått vilse och det finns inget träd att krama’.

När jag till slut hittat ut, kom jag på att jag ju skulle till Willy:s och köpa deras stora odlade blåbär (som jag brukar ha med morgongröten). Men var fanns nu Willy:s i detta stora Avion? Jag frågade tre män som stod i en klunga och alla tre pekade åt olika håll. Alltså, dessa gångar som går runt, runt. Jag antar att alla hade rätt på sitt sätt, för åt vilket håll jag än hade gått, hade jag förr eller senare kommit fram.

Tror ni jag var trött när jag kom hem? Innanför ytterdörren möttes jag av en kratta. Vår snälla vaktis, som jag ringde i morse, hade fixat en åt oss. Grannen under har ju byggt altan och det ligger sten och grus i gräsmattan, som de ska få kratta upp. Och jag får kratta lite löv vid behov.

Ha en lugn lördagsnatt <3

4 kommentarer

Skywatch Friday, September 2016

Av , , 2 kommentarer 6

IMG_20160921_184859

Pastelcoloured sunset.

(I onsdags var solnedgången pastellfärgad)

Skywatch Friday

Have a nice weekend <3

2 kommentarer

Min favoritpark

Av , , 4 kommentarer 9

IMG_20160922_130430

Tandläkarbesök i dag och det betyder alltid en sväng i Vänortsparken på vägen dit och ibland även tillbaka. I dag var höstfärgerna som vackrast.

IMG_20160922_153842

Jag är ju väldigt förtjust i den parken… i den organiserade röran av olika växter, den lilla porlande bäcken och de små charmiga broarna. På hemvägen gick jag runt en lång stund och bara njöt av den frodiga växtligheten.

IMG_20160922_183529

Tandläkarbesöket gick bra och det börjar kännas bättre igen att gå dit. Den nya tandsköterskan är riktigt trevlig och omhändertagande och det är väldigt positivt. Jag börjar få tillbaka förtroendet. I dag gjordes vissa mätningar för inplantaten… två skruvar blir det.

På morgonen var jag inne på YouTube och tittade på videos om hur man tejpar hälen med kinesologtejp. Det såg inte så svårt ut, men viktigt att sträcka tejpen på mitten och inte i ändarna. På apoteket hade de inte tejpen och tjejen jag pratade med var inte så säker att jag har hälsporre, utan snarare en vanlig belastningsskada. Hmm…

Ha en lugn fredagsnatt <3

4 kommentarer

Busy day

Av , , 4 kommentarer 9

IMG_20160921_153941

Så här ser björkarna ut på min gata i dag. När solen kom fram lyste de gula löven som guld. Björkarna är som vackrats nu… snart släpper de sina löv.

I dag har jag träffat dem som ska hjälpa oss att fixa cykelskjulen. Det är ganska mycket markberedning vid vårt hus. Buskarna som jag ville bevara kommer att beskäras och flyttas till ett annat ställe. En bra kompromiss. Vid det andra huset är det lättare. Det är snart två år sedan jag initierade det här projektet och efter många om och men är vi äntligen på gång.

Sen tog jag en cykeltur i det fina vädret och for efter ett paket på OkQ8. Jag hade köpt en tunika/klänning på Tradera och den var så fin. Gudrun Sjödén så klart, det satt så bra på mig och jag kände mig väldigt fin. Synd att jag inte hade någon hos mig som kunde ta ett foto på mig i den.

IMG_20160921_163037

Lite som Marimekko i mönstret. Den kommer nog att bli min favorithemmaklänning.

I kväll var det uppstart på höstens akvarellkurs. Så trevligt att träffa gruppen och så hade vi en nykomling. Vi mjukstartade med lite övningar i komplementfärger och vad som händer när man blandar dem. Lite blommor och annat. Jag köpte en stor (och dyr) pensel i Stockholm och målade bara med den. Helr klart godkänd.

Jag har mera ont i hälen igen och funderar på att försöka hitta någon som kan visa mig hur man tejpar med sånt där kinesologitejp. Det skulle väl vara en sjukgymnast i så fall. Jag behövde förnya ett par recept och gjorde det på minavardkontakter på nätet. När jag skulle skriva doktorns namn skrev jag ‘Doktor vem-som-helst’, eftersom jag inte har någon doktor just nu. Lika bra att vänja sig vid att doktorerna flyttar runt mellan olika hälsocentraler hela tiden. Det som finns kvar är akutteam som håller verksamheten under armarna.

I morgon blir det ett kort tandläkarbesök och så får jag skippa vattengympan p.gr.a. uvi:n. Jag ska tvätta i stället och får lite försiktig trappträning.

Ha en lugn torsdagsnatt <3

4 kommentarer

Jag hann…

Av , , 4 kommentarer 12

IMG_20160920_161322

Jag är väldigt svag för björkögon. Den här björken finns alldeles utanför huset.

I dag skulle jag ju i väg på lunchteater och det blev lite stressigt, för innan det var jag tvungen att ta en sväng upp till Hälsocentralen. Uvi igen? Jag hade ju en i juli.

Men sånt går inte att nonchalera så jag ringde direkt på morgonen och tänkte att jag får skippa lunchen. Och det hade jag fått göra om jag inte hade varit lite fräck och fixat saker själv. Jag tycker ju att om man misstänker uvi, så ska man ta ett urinprov som är färdiganalyserat när man kommer in till doktorn, men det var ingen självklarhet. Tjejen i receptionen ryckte på axlarna och sa att jag får fråga på labbet… på labbet blev jag avsnäst… då knackade jag på hos akutsköterskan och sa att jag är jättekissnödig, så vill de ha ett urinprov så har de chansen nu. Han gav mig ett rör och analyserade själv mitt prov på labbet på direkten. Sen fick jag komma in till doktorn och fick en föreläsning om att man ska dricka mycket och surt etc. i en nästan klandrande ton. När han var färdig frågade jag ”vad tror du jag har gjort då?”. Han skulle ju ha börjat med att fråga vad jag hade gjort för att lindra besvären. Jag är ju inte född i går och har druckit en massa citronvatten i flera dagar.

Jag fick en kur antibiotika igen och när jag hade varit på apoteket och promenerat till busshållplatsen, upptäckte jag att jag kanske hinner till teatern i alla fall. Föreställningen skulle börja kl 12.00 och före det var det lunch. Sju minuter i 12 var jag på Folkets Hus och den snälla personalen fixade mat åt mig. Jag trodde att jag skulle bli utan, men nu fick jag en jättegod fiskgryta med saffran och räkor. Och mina kompisar blev glada att jag kom, för de hade ju undrat var jag var.

Det var Greger Ottosson, populär skådespelare och musiker, som bjöd på en klassisk berättarföreställning. Under en timme stod han på scenen och berättade om FinnPål, son till en österbottnisk flykting som kom till Västerbotten under ‘den stora ofreden’ i början på 1700-talet. Mellan varven spelade Greger en låt på sitt munspel. Det var en fascinerande berättelse, där vi fick lära oss om den historiska bakgrunden, om nybyggarandan och det hårda livet i obygden. Greger är en mästerlig berättare, han beskriver miljöer, människor och omständigheter med stor sympati och är så där lagom rolig. Jag var helt uppslukad av hans berättelse.

Vilken tur att jag bemödade mig att hinna till föreställningen. Men jag blev trött. När jag kom hem tog jag min medicin, la mig på soffan och somnade.

Tandläkaren ringde när jag satt i bussen i morse. Jag sa att jag m.å.s.t.e. åka till Finland och vi bokade in en preliminär tid för operation i slutet på oktober. På torsdag ska jag dit för en snabb koll. Tydligen var allt ok med röntgen jag var på.

I morgon börjar höstens akvarellkurs i Mariakyrkan och dessutom börjar en daglig utmaning på instagram i oktober. Ett tema varje dag, så snart kommer jag att plåga er med mina små målningar igen. Det bästa är ju att få visa det man gjort.

God natt mina vänner <3 

4 kommentarer

Inställd resa… igen.

Av , , 6 kommentarer 13

IMG_20160919_171117

För ett par veckor sedan tog jag in murgrönan jag hade på balkongen, klippte ner den och nu mår den bättre i mitt köksfönster. I dag köpte jag en  Erica-ljung i väggampeln i stället. Jag låter den torka och sen får den stå tills den faller i sär. Förr hade jag mycket ljung på balkongen på vintern, men tröttnade för att de skräpade ner så mycket. Men just nu lyser den här röd på väggen och ser fin ut när man tittar upp på balkongen.

Det har gått troll i min resa till Finland. För tre veckor sedan skulle jag ju fara, men blev sjuk och hostade i två veckor. Sen var min hälsporre som värst och jag kunde knappt gå. Nu hade jag tänkt åka på onsdag och komma hem på söndag och då passar Wasaline på att docka färjan på söndag i två veckor för underhåll. Den 10/10 börjar den gå igen. Jag fick ringa min bror i dag och säga att vi får vänta ytterligare tre veckor. Och så fick jag avboka hotellet för andra gången. Orsak: Inställd resa. De måste undra vad jag håller på med.

Men man säger ju att ‘tredje gången gillt’, så vi får hoppas och se, för till Finland ska jag i höst. Tandläkaren får snällt vänta på att jag blir redo för operation. Det är ju inget direkt akut. Men lite snopet var det.

I dag har vi haft +20 grader. Jag hann inte ut i skogen, men kunde ändå njuta av höstfärgerna från min balkong.

IMG_20160919_171824

I morgon ska jag på lunchteater med skrivargruppen.

God natt mina vänner <3

6 kommentarer

Jag har röstresurser

Av , , 2 kommentarer 13

När jag gick i den vackra höstskogen bröts tystnaden av ett högt plaskande. Men herregud, tänkte jag, är det någon som badar så här års? När jag kom fram till den lilla badstranden såg jag att det var en hund som sprang ut i vattnet i jakt på något och sedan upp på stranden där husse satt… fram och tillbaka, fram och tillbaka. Mellan turerna grävde den våldsamt efter något i sanden.

Högt uppe i toppen på en torkad björk satt en fågel och skrek.

DSCN1367

Ser ut som en skata, men den lät som en kråka eller en kaja. Jag är jättedålig på fåglar.

DSCN1368

I alla fall så skrek den väldigt gällt och upprört… det var nästan lite obehagligt att passera.

I dag var jag nere på stan och köpte en ny hårtork på Clas Ohlson. I de nya bussarna finns säkerhetsbälten som jag aldrig sett attt någon använt (tydligen inte jag heller), men i dag spände en invandrarpappa fast sin son. Så bra, tänkte jag, han är rädd om sin son. Sen, när de skulle stiga av, sprang pappan till utgången för att hjälpa en gammal farbror av med rollatorn. Pojken fick inte upp bälteslåset, farmor fick inte heller upp det, busschauffören skulle precis starta bussen och det blev panik… då skrek jag till chauffören och ropade in pappan. Jag har röstresurser när det gäller. Pappan fick upp låset.

God natt mina vänner <3

2 kommentarer