Marja

Den långa resan.

Lövregn.

Av , , Bli först att kommentera 0

hostbild

Det blåste inte i dag, men ändå var det en sån dag när träden släppte sina blad och minsta lilla bris förorsakade ett lövregn. Har ni någonsin stått under ett träd som ljudlöst släpper sina löv till marken. Det är en magisk känsla. I dag kröp jag in under två björkar och en lönn för att uppleva det. En och annan förbipasserande undrade kanske vad jag höll på med…

Jag är inne i en låg period. Egentligen gillar jag hösten, men årstidsväxlingen påverkar i alla fall. I förgår tog jag en lång promenad vid sjön och gick ända till sydspetsen. Tänkte att hade det varit sommar, hade jag klarat av att gå ända till Kyrkstugan. Nu var det lite ruggigt, men ändå skönt. Ingen njutning att sätta sig i utsiktsstolen, dock.

nydalasjon14

Det var lite knaggligt att gå med rollatorn på stigarna, så jag gick upp mellan husen och tog Vättarnas Allé hem. (Jag har förresten inte sett någon annan med rollator nere vid sjön på hela sommaren.) Nu är arbetet med gatan längs hela  Vättarnas Allé färdigt … återstår lite arbete runt Nornaplatsen och busshållplatsen där, men snart släpps nog busstrafiken på igen. Egentligen har jag inget emot att gå till hållplatsen längre bort… det blir en skön promenad både dit och hem.

I dag for jag till Ålidhem och handlade lite mat på Lidl. Jag är just nu less på min nya Coop, för det är så mycket som strular. Extrapriser läggs inte in i kassorna och varor med extrapriser, ex frysta portionsbitar av lax, ligger bredvid likadan vara med annat märke till ordinarie pris. Väldigt lätt att de olika märkena blandas ihop och ibland kan det vara en skillnad i pris på 20 kronor. När jag bryskt påpekat detta får jag veta att de har för lite plats i frysarna. ‘Det handlar om hur man organiserar sina varor’, sa jag då. Personalen är trevliga och hjälpsamma, men det verkar som det inte finns någon person som har överblick över helheten. Jag har hört andra  kunder klaga när det blir fel i kassan… i synnerhet när det blir fel i exponeringen av varorna.

På Lidl hade de nergi eller kiwibär. Jag har inte ätit dem förut… de smakar som krusbär. Riktigt goda som efterrätt.

kiwibar

I går var jag på eftermiddagsbio, alldeles ensam. Jag tog en heldag på stan… gick i affärer, åt en sen lunch och gick sen och såg Downton Abbey. Tog en fika i Filmstadens foajé innan, så jag skulle orka sitta i 2 timmar och 2 minuter.
Filmen var välgjord och ganska rolig, men jag tror att man skall ha sett serien innan för att känna till alla karaktärerna. Min räddning i sommar har varit repriserna av serien på TV och jag är ju ett stort fan av serien, så jag njöt av filmen och så där väldigt mycket kostymdrama tycker jag inte att det var, som några har påstått.

Ha en lugn onsdagsnatt <3

Bli först att kommentera

Guldgula träd.

Av , , 6 kommentarer 15

mingata12

Hösten fortskrider och björkarna blir mer och mer gula. Så här såg min gata ut för ett par dagar sedan när solen tittade fram en kort stund. I mina kvarter är den förhärskande höstfärgen gyllengul. Så fint.

hostfarger31

På väg från busshållplatsen finns det en helgul björk som lyses upp av gatlyktan så fint i mörkret. Snart tror jag att bussen börjar fara sin vanliga rutt och vi får tillbaka hållplatsen utanför huset. Det kommer nog bli skönt för busschaufförerna med, för senast i förgår såg jag en buss som åkt fel och kom susande nedför gatan.

I kväll var det vattengympa igen. Jag känner alltid en sån tacksamhet när jag är i det varma vattnet över att jag har möjlighet att gå på terapibadet. Det är så mycket som dras in överallt, så man får vara glad över alla möligheter att göra något för sin hälsa. Mitt knä mår bra av rörelserna i vattnet… jag har haft ovanligt mycket nervsmärta i hela benet den senaste veckan, plus att ischiasnerven spökat igen, men jag biter ihop och hoppas att det ger sig…

I går städade jag upp på balkongen, kastade mina blommor och monterade upp en ljusslinga på balkongräcket, så nu är det inte helt kolmörkt när jag tittar ut genom köksfönstret.
På kvällen var det akvarellmålning och vi målade med gamla kontokort. Det har vi gjort förut och det är så roligt. Några klickar av tubfärger, mycket vatten och så föser man allt runt med plastkorten. Alla var så inspirerade och vi jobbade på… jag hann med tre målningar.

akvarell64

akvarell66

akvarell65

Det blir vad det blir och det är oftast hur vattnet rinner som bestämmer ‘motivet’. Jag hade inga planer, annat än att jag ville variera färger. Man kan inte heller räkna ut hur färgerna blandar sig. Jag har haft fyra olika färger till varje målning.

Filmen vi såg i lördags på Folkets Bio var riktigt bra… And Then We Danced heter den. En vacker film med mycket georgisk dans, ett känsligt tema och en slutscen som grabbade tag i bröstet på mig så jag började helt oväntat gråta. Efteråt gick min kompis, hennes dotter och jag och fikade och pratade om den. När jag kom hem och satt och zappade på måfå på TV:n hamnade jag i filmen Call Me By Your Name med samma tema, men med ett helt annat slut. Kändes lite konstigt hur lika de två filmerna var.
I helgen tänkte jag se Downton Abbey… är ju en stor fan av den serien. Har tittat på repriserna hela sommaren.

Ha en trevlig helg <3

6 kommentarer

Väder.

Av , , 8 kommentarer 11

storm2

Vilket väder vi har! I morse när jag vaknade snöade det och jag tänkte omedelbart återvända till sängen och dra täcket över huvudet. Men snöflingorna smälte i samma sekund som de nådde marken, så det var bara en förvarning. Bilden ovan är tagen från min balkong i tisdags. Då blåste det och regnade och jag tyckte björkarna hade blivit gula över natten. Löven dansade en sista dans i luften innan de landade på marken.
På eftermiddagen tog jag på mig min vadderade regnkappa och gav mig ut med rollatorn till affären. Det gick bra och var ganska skönt och på väg hem kom en ung tjej och erbjöd mig att dela hennes paraply. Så snällt av henne även om jag hade huva på kappan. Hon berättade att hon mådde lite illa efter bussresan och inte hade något emot att gå långsamt en bit. Vi småpratade och det kom fram att hon alltid mår illa, även i lokalbussen och nu hade en vänlig människa observerat det och erbjudit sig att byta plats med henne… någon hade varit vänlig mot henne och nu ville hon vara vänlig mot mig. Så är det ju. Jag blev riktigt rörd. Jag har åkt buss nästan varje dag de senaste veckorna och det är alltid någon som erbjuder mig sin plats när jag kommer in med min rollator och äntligen har jag lärt mig att säga ”Ja, tack!”

En dag fick jag åka till ICA Maxi på Strömpilen och hämta ett paket på posten där. Sen vi fick vår Coop är jag inte lika ofta på Strömpilen som förr, så det var trevligt att gå ner till älven och se på pylonbron och höstfärgerna på andra sidan.

strompilen3

strompilen4

På hemvägen fick jag möjlighet att gå förbi björkdungen, som nu också har fina höstfärger.

bjorkdungen13

I går var det vattengympa och så skönt som vanligt. Jag bestämde mig för att inte vara överdrivet försiktig med knät och det kändes bra i vattnet, men i natt fick jag värk trots att jag tagit smärtstillande tabletter och fick gå upp och smörja in med smärtstillande gel.

I dag har jag städat i mitt förråd på vinden för att få plats för min cykel. Bäst att få in den innan det börjar snöa på allvar. På måndag kommer en man från Veteranpoolen och hämtar en massa trasiga saker till återvinningen. Mikro, dammsugare, brödrost, lampa, mattor m.m. Så skönt att få hjälp med det. Vi konstaterade att han hjälpt mig med samma sak för tre år sedan.

I morgon skall jag gå på bio med min kompis. Jag har bokat biljetter till ‘And then we danced’ på Folkets Bio.

Ha en lugn lördagsnatt <3

8 kommentarer

Veckan gick fort.

Av , , 6 kommentarer 15

akvarell63

Veckan har gått så fort. På akvarellmålningen i onsdags målade vi höstlöv med tekniken negative painting. Jag missuppfattade uppgiften en aning, så jag ska göra en ny målning hemma till nästa gång. Den här är alltså inte helt färdig.

Jag hade ju en fullmatad vecka och allt har gått bra, varit intressant och jag har lärt mig en del och träffat nya människor. På måndag tog jag lite egentid på stan innan informationen jag skulle gå på kl fem. Jag uträttade lite ärenden, gick och åt en jättegod laxsashimi i lugn och ro och sedan var jag på Väven och fikade. Lite lyxigt så där att tillbringa hela dagen på stan i egen takt.

Besöket på Vårdcentralen gick bra. Mina värden är samma som för 1,5 år sedan och alla värden är bra, så diabetessköterskan var nöjd. Däremot har jag fått mer problem med neuropatin i mina fötter. Jag tappar mer och mer känseln och det verkar vara orsaken till att jag är så ostadig när jag går ute och gärna håller mig i rollatorn. Det blir ju inte bättre och jag får kanske räkna med att ha rollatorn till hands i framtiden. I dag skulle jag börja ta magneciumtabletterna igen, men de fastnade i halsen eftersom de inte är dragerade. Får kanske kolla om det finns kapslar. Skall försöka få en tid hos doktorn.

I dag var det Bondens marknad igen och jag köpte det jag brukar köpa och gick sen in i Vänortsparken. Gick två rundor i solskenet och satte mig sen på en bänk och åt en bulle som jag köpt på Hagabröd. Fick sällskap av en närgången geting som till slut, till min fasa, flög in i ena näsborren på mig. Inget farligt hände, men det var lite obehagligt.
I parken fanns det fortfarande blommor, men den lilla bäcken var torrlagd och träden hade blivit vackert höstfärgade. Åh, vad jag älskar den parken.

hostfarger27

hostfarger26

hostfarger30

hostfarger25

I går bjöd jag exet på middag och jag bakade en blåbärspaj till efterrätt. Den blev så himla god. Jag bytte ut hälften av vetemjölet till bovetemjöl och pajen blev så spröd och fick lite nötig smak. Exet skall vara bortrest ett par veckor och jag får gå hem till honom och prova på att cykla på hans träningscykel på den inglasade balkongen på åttonde våningen. På vattengympan känns det bra för knät när vi sitter på de där slangarna och cyklar/simmar, så jag vill testa hur det känns på torra land. Att cykla på vanlig cykel får jag nog vänta med till nästa vår. Snart blir det dags att ta in cykeln i förrådet över vintern.

Nästa vecka blir lugn. Inget inplanerat förutom vattengympan på torsdag. Men jag har lust att gå på bio… ett paket ligger och väntar på ICA Maxi… jag har inte varit på Myrorna på evigheter…borde fara till Rusta och köpa ljusslinga till balkongen, det är så mörkt där ute… ja, jag får nog tiden att gå.

Ha en lugn söndagsnatt <3

6 kommentarer

Surströmming och höstdagjämning.

Av , , 4 kommentarer 9

surstromming2

I går var det då dags för surströmming igen och det var andra gången den här hösten. På vägen till min kompis pkockade jag några rönnbärsklasar att dekorera bordet med. Jag köper alltid Oskars strömming och den har varit god båda gångerna vi ätit den. Lite snaps hade vi kvar i vår gemensamma lilla flaska, men nu får vi köpa ny till julsillen.

På väg till min kompis hade jag lite tid vid bussbytet vid sjukhuset och gick in i den lilla parken framför patienthotellet Björken. Alla träd och buskar var vackert höströda. Kändes som tanken hade varit att man bara skulle plantera träd och buskar som blir röda om hösten.

hotellbjorken

hotellbjorken2

I parken finns också en underbar liten damm, med nivåer så att vattnet porlar ner i en bäck under en träbro. Runtom finns bänkar och jag kan tänka mig att det är en populär oas under lunchtid på sommaren.

hotellbjorken3

hotellbjorken4

I morgon är det höstdagjämning och man kan verkligen känna i luften att nu är det höst. Jag älskar ju hösten och i dag tog jag en omväg hem från affären via skogsvägen, så jag fick känna den mustiga doften från skogen. Ibland får jag för mig att jag vill kasta mig raklång på magen på marken och borra ansiktet i mossan. Fast sen inser jag att det kanske inte skulle vara så fantastiskt…

Jag har en fullmatad vecka framför mig. Måndag skall jag på information om GDPR med HSB… tisdag skall jag till diabetessköterskan för den årliga kontrollen, fast nu är det nästan två år sen senast, och på kvällen på en föreläsning med Diabetesföreningen… onsdag är det akvarellmålning, torsdag vattengympa, fredag kommer exet på middag och i helgen skall kompisen och jag gå på bio. Efter sommarens alla lugna veckor känns det som att allt kommer på en gång. Höstterminen är ju oftast kompaktare än vårterminen, som dels har fler veckor och dels avlöses av helger och lov.

Ha en lugn måndagsnatt <3

4 kommentarer

Skywatch Friday, September 2019

Av , , 6 kommentarer 6

hostfarger24

In my street this tall Birch tree is always the first one to turn yellow.

/Den här höga björken är alltid först på min gata att få sin gula höstfärg./

Skywatch Friday

Have a nice weekend <3

6 kommentarer

Det börjar bli höst.

Av , , 8 kommentarer 15

hostfarger23

Höstfärgerna börjar komma så smått. Jag är så glad att de sparade lite skog närmast cykelvägen när de röjde för nya Coop, så jag får njuta av de mustiga skogsdofterna när jag går hem från busshållplatsen.

I dag har det regnat och ruskat och jag var bara en snabbis till affären. Just då regnade det inte och egentligen var det ganska skönt ute. Man får tänka på att klä på sig ordentligt, för även om solen skiner, så är det rått och kallt i luften.
Jag får också börja tänka på att tidigarelägga kvällspromenaderna, eftersom det blir mörkt ganska fort på kvällen. Visserligen är sjön vacker i skymningen, men sträckan längs skogsstigen blir lite skrämmande.

sjon12

Det blev ingen surströmming i helgen… vi sköt upp den till nästa helg. I går, lördag, for jag igen till Bondens marknad och tog sedan en tur i Vänortsparken. Börjar bli lördagsrutin nu. Höstfärgerna hade ännu inte kommit till parkens träd och den stora kastanjen var vackert grön och alltid lika förtrollande att ställa sig under..

kastanjen3

I onsdags hade vi första träffen med akvarellgruppen. Det var så trevligt att träffa alla igen. Jag fick ju sluta lite tidigare i våras på grund av knäoperationen, så alla var så nyfikna på hur jag har haft det i sommar.
Vi mjukstartade med en övning som vi gjort förut… då vi drar en tråd med svart akrylfärg över pappret och sedan målar abstrakt. Jag gjorde två målningar i olika färgställningar.

akvarell60

akvarell61

Jag har ju ramat in två stycken jag gjort tidigare eftersom de blev som ett par även om de är gjorda med ett års mellanrum. Ni har sett dem tidigarre, men här kommer de igen.

akvarell62

Ha en lugn måndagsnatt <3

8 kommentarer

Jag stretar på…

Av , , 10 kommentarer 15

skogsvagen2

Det börjar bli höstkrispigt i luften. I går gick jag en kort promenad på skogsvägen i eftermiddagssolen. Är lite frustrerad över att jag inte kan gå in i skogen och leta efter svamp. Har plockat några skäggriskor som jag förvällt och frusit in. De kommer jag att använda som krydda i en köttfärslimpa senare. Nu börjar trattkantarellerna komma, men då måste man bege sig in mellan tuvorna.

I torsdags började vattengympan och jag var väldigt förväntansfull. Det gick bra, men jag var försiktig. Märkte att jag hade väldigt dålig balans… har inte lika mycket styrka i det opererade benet och kan inte böja knät mer än 90 grader. Men det var skönt för hela kroppen med det varma vattnet och att få sträcka ut alla muskler. Fortfarande den bästa träningen för min kropp och själ. Är så lycklig över möjligheten att få gå på terapibadet i det varma vattnet.

På lördag var jag en sväng på Bondens marknad. Köpte olikfärgade morötter, gulbetor, en fin spetskål och en purjolök. Det skall bli ugnsrostade grönsaker med stekt halloumi. Det regnade från och till, men jag drog på mig min regnponcho och tog en tur i Vänortsparken. Det var mycket vatten i bäcken, som porlade förföriskt, så jag följde den.

vanortsparken21

vanortsparken22

För övrigt har jag oftast gått nere vid sjön. Nu när studenterna har kommit till stan, är det många som cyklar och joggar där nere, så jag är sällan ensam. Kvällsljuset är ofta så vackert över sjön.

nydalasjon13

Jag stretar fortfarande på med rollatorn utomhus. Den senaste veckan har jag haft mer ont i knät och svårare att böja det ordentligt när jag går. Känns som att senorna är för korta hur mycket jag än töjer. Är glad att jag ändå kunde göra så mycket i Finland… kanske överansträngde jag mig en aning.

När jag åker buss, brukar jag backa av bussen med rollatorn. Tycker att det är lättare att ta steget av och sedan lyfta ner rollatorn. Ofta får jag frågan om jag behöver hjälp och jag brukar svara att det går bra, jag är bara lite långsam. I dag var det en mycket ung pojke som såg att jag skulle av och en annan kvinna skulle på, och då fällde han ut rampen på bussen åt oss. Så elegant!

I morgon börjar akvarellmålningen och på måndag har bostadsrättsföreningen möte här hos mig, så nu börjar vardagsrutinerna. Tänker att det har varit en annorlunda sommar för mig. Mycket hemma, mycket ensam. Ingen resa till Stockholm… men jag kom iväg till Finland och flickorna kom ju till mig.

I helgen skall jag äta surströmming igen med min kompis.

Ha en lugn onsdagskväll <3

10 kommentarer

Skywatch Friday, September 2019

Av , , 10 kommentarer 8

skywatch50

The reflection of the sunset from the other side of the lake.

/Reflektion av solnedgången på andra sidan sjön./

Skywatch Friday

Have a nice weekend <3

10 kommentarer

Skrivarholmen.

Av , , 4 kommentarer 14

Lovade ju några bilder från Skrivarholmen. Vi gick en runda, jag kramade ett par björkar, vi tittade på smådjuren, fikade och njöt av det vackra vädret.

skrivarholmen

skrivarholmen2

skrivarholmen4

skrivarholmen5

skrivarholmen3

Det fanns lamor och små getter, som kom fram till stängslet så barnen kunde klappa dem.

skrivarholmen8

skrivarholmen7

Det fanns burar med en tupp, hönor och små kycklingar… påfåglar och vita duvor. Det var väldigt svårt att fotografera dem genom det finmaskiga stängslet. Den vackra tuppen hade grävt ner sig i en sandgrop och låg där och surade. Några fina hönor låg bredvid och flaxade. Mamman med de små kycklingarna gömde sig under några buskar. I påfågelburen gick en hona omkring och haltade påtagligt och hanen satt näbb mot näbb i en springa med hanen i grannburen. Det såg lite mysko ut.

skrivarholmen6

I dag har jag tagit det lugnt här hemma… tvättat och donat lite. Har fortfarande en så bra känsla efter resan.

Ha en lugn onsdagsnatt <3

4 kommentarer