Marja

Den långa resan.

Jag fryser!

Av , , 2 kommentarer 11

Jag fryser! Inomhustemperaturen kommer bara upp i 20 grader och det känns för svalt. På natten kan jag vakna av att jag ligger och fryser och det stör ju sömnen. Jag får gå upp och ta på mig sockar, kalsonger, morgonrocken m.m., men ligger ju ändå under täcket och spänner alla muskler. I dag har jag konfererat med mina kompisar i styrelsen och de andra som bor i vårt hus, tycker också att det är svalt. I det andra huset är det tydligen varmare. I morgon ska jag ringa vaktmästaren och be honom justera värmen centralt med ett steg, vilket jag tror motsvarar 1,5 grader. Med stigande ålder har jag blivit frusen… jag är ju hemma ganska mycket om dagarna och sitter mycket stilla.

Ute börjar det så smått bli vinter. I dag har det blåst och vi har fått lite snö. Var ner till sjön för några dagar sedan och där hade isen lagt sig. Hann ut innan det blev mörkt och just innan är förvinterljuset väldigt speciellt. Snön hade ännu inte kommit och den tunna isen blev som en spegel som både himlen, skogen och vassen kunde spegla sig i.

ispasjon

ispasjon2

ispasjon3

Isen såg verkligen tunn ut och jag blev alldeles förskräckt när jag såg ett par skridskoåkare komma farande. Men jag vet att gillar man längdåkning på skridskor måste man passa på innan snön kommer.

ispasjon4

De här två var välutrustade och isen sjöng så vackert när de susade förbi. Jag stod där på stranden med min rollator och vinkade längtande.

I fredags var det dags för tandläkaren igen och jag gick genom Vänortsparken som vanligt. Kastanjelöven hade lagt sig till ro under det tunna snötäcket.

kastanjelov

kastanjelov2

Den här gången hade jag blivit kallad till den årliga undersökningen av tänderna, som min tandläkare överlät till tandhygienisten. Jag gillar inte tandhygienister. Jag har undvikit dem efter ett smärtsamt långt besök för väldigt många år sedan. Jag gillar inte att ligga och gapa länge, att mäta tandfickor, att skrapas och petas på. Det gör ont och jag spänner hela kroppen och blir alldeles yr. Nu klarade jag av röngenbilderna och tandfickorna, men sen sa jag att det får vara nog. Tandläkaren kom in och vi enades om att påbörja det stora projektet hos honom på onsdag och när det är färdigt om några veckor, bokar jag en ny tid hos tandhygienisten för en avrundande putsning. Jag hoppas att hon inte tog illa upp, men jag klarade bara inte av det. Tandläkarbehandlingar brukar gå mycket bättre med ordentlig bedövning och en snäll sköterska som ‘håller handen’.

I dag har jag städat och lagt ut mattorna på golven igen. I ett halvt år har jag varit utan mattor, men nu går jag och lyfter fötterna så bra, så risken för att snubbla inte är lika stor. Dessutom köpte jag antihalknät på Ikea att lägga under dem. Och visst blir det mycket mysigare med mattor på golvet. Jag går fortfarande med rollatorn utomhus, men fäller ihop den och ställer undan när jag kommer in.

Ha en lugn måndagsnatt <3

 

2 kommentarer

Skywatch Friday, November 2019

Av , , 8 kommentarer 9

skywatch53

”There is a crack in everything…that’s how the light gets in.”

(Leonard Cohen)

Novemberafternoon.

/Novembereftermiddag/

Skywatch Friday

Have a nice weekend <3

8 kommentarer

Halloween och Allhelgona undanstökade.

Av , , 6 kommentarer 12

akvarell67

På akvarellmålningen i onsdags fortsatte vi att måla stenar. Jag var ganska nöjd med mina, men min mobilkamera verkade vara på halloweenhumör och fixade ett hål med ett spöke i den stora stenen. Jag har för övrigt inte ännu fixat till den första bilden jag målade, men jag fick bra tips av vår lärare hur jag skall göra.

Nu har vi firat både halloween och allhelgona. Jag brukar inte köpa godis till halloween, eftersom det aldrig kommer några barn och ringer på här i huset. Men i år kom det tre små söta varelser och ringde på. Jag sa att jag nog inte har något godis, men kanske något annat i stället. ”Det gör inget om du inte har godis, vi tänker inte busa för det”, sa en av tjejerna. Så sött. Jag gav dem några plommon och tackade för att de kom och hälsade på.

På lördag ringde en sagolik sotare på och undrade om jag hade något att öppna en vinflaska med. Jag dricker ju inte vin, men en gammaldags korkskruv hittade jag i bestickslådan. Efter en stund kom en låång manlig Pippi Långstrump och lämnade tillbaka korkskruven. Jag passade på att fråga vilken lägenhet de var i och bad att de skulle tänka på att inte ha för mycket basljud när de spelar musik. Det blir som vibrationer i väggarna som jag får hjärtklappning av. De var hos grannen vägg-i-vägg, men jag hörde inte ett ljud.
Lite senare pep SOS-appen och upplyste om att det var eldsvåda utomhus i närheten… ett fordon brann och räddningstjänsten var på plats. Jag skulle ner till tvättstugan och gick ut på gården för att se. Det luktade verligen fränt och en brandkårsbil stod och blinkade utanför grannhuset. Något hände tvärs över gatan, men det verkade lugnt. En granne kom också ut… han hade också fått meddelandet och gått ut på balkongen och känt röklukten.
Har ni laddat ner SOS-appen i era mobiler? Den är verkligen behändig. Min position visas automatiskt när jag öppnar den och SOS Alarm ser den när jag ringer. Jag har sparat ner allmän info som har kommit om ex hur man ska bete sig vid viltolyckor och jag får meddelanden om något händer i min närhet. Senast var det en trafikolycka på Tomtebovägen och så lördagens brand förstås.

Ja, då har vi gått in i november och dagarna blir mycket kortare. Jag har min ljusslinga på balkongen tänd dag som natt. Snön har försökt komma ett par gånger, men inte stannat kvar. Det skulle onekligen bli ljusare med lite vitt på marken.

Ha en lugn måndagsnatt <3

6 kommentarer

Skywatch Friday, November 2019

Av , , 6 kommentarer 7

skywatch52

November 1st today and the dark period starts. It’s only 1.30 p.m., but the sun is very low above the river.

1 november i dag och dagarna blir allt mörkare. Klockan är bara 13.30, men solen ligger väldigt lågt över Umeälven.

Skywatch Friday

Have a nice weekend <3

6 kommentarer

Självupptagen.

Av , , 6 kommentarer 13

Dagarna går och jag har varit så upptagen av mig själv. Har varit på två besök hos tandläkaren och fler blir det framöver. Innan helgen tappade jag en lagning på en tandhals och fick komma och laga den direkt på måndag. Som vanligt gick jag genom Vänortsparken, där hösten lämnar märkbara spår. Den stora kastanjen hade tappat alla sina löv, som låg som en tjock matta på marken tillsammans med en massa kastanjer.

kastanjen4

kastanjen5

Kastanjebladen lägger sig med framsidan nedåt. Jag plockade några kastanjer som legat och torkat på diskbänken. Hade tänkt ha dem som dekoration… vet inte om de går att äta eller hur man tillreder dem.

På tisdag skulle jag åka till Ikea med min kompis och tio minuter innan jag skulle gå till bussen tappade jag en stor bit ur en kindtand. Jag hann ringa tandläkaren och få en tid till i dag innan jag for iväg. Jag opererade in ett par inplantat på höger sida för 1,5 år sedan och nu var jag övertygad om att jag skulle bli tvungen att göra samma sak på vänster sida. En besvärlig och dyr åtgärd och jag kände att jag verkligen hade haft tillräckligt med smärta med knät de senaste månaderna, så jag var jättenervös när jag gick till tandläkaren.
När han röntgade, såg han något avvikande i tandköttet efter en tand som jag dragit ut för ca 16 år sedan… och det visade sig vara en rot av den tanden som inte följt med ända ut. Min föregående tandläkare var snäll och mjuk, men lite slarvig ibland. Vi bestämde snabbt att roten skall opereras ut, så jag kom hem med ett par stygn och orkade inte gå på vattengympan. Beträffande fortsatt behandling skall vi göra ett par kronor med en brygga så jag får tillbaka tanden som dragits ut. Det blir mycket skonsammare för mig än implantat och mycket billigare. Jag har bra förtroende för min nuvarande tandläkare och är så nöjd med vårt beslut.

På akvarellen i går målade vi stenar. Det är inte alls lätt. Först tränade vi på olika tekniker och sen målade vi av stenar som vår lärare lagt på bordet. Jag har inget att visa än, för jag blev inte riktigt färdig… måste försöka få stenarna att ligga ner på underlaget och lägga skuggor under. Få se om jag får till det.

Bussen har äntligen börjat gå sin vanliga rutt igen. På förmiddagen i går gick jag ut och tittade hur den nya bussgatan såg ut. Allt var fint och färdigt, bara lite arbete kvar på Nornaplatsen. Där hade man tagit bort kättingarna som bildade staket runt om, så platsen är öppen och nornan Urd kan stå där fri och stolt.

nornan

Vädret var  höstskönt, så jag var bara tvungen att gå en sväng ner till sjön också. Där fick jag en sån där andlig upplevelse igen. Sjön var otroligt vacker och lugn och det var ovanligt tyst. Hur vackert kan det vara?

nydalasjon16

nydalasjon15

På kvällen, när jag kom hem från akvarellen, körde bussen fel och fick köra en lång sträcka innan den kunde vända om och åka tillbaka. Det var nästan väntat och jag var ganska snabb att skrika till chauffören att han körde fel… jag skulle nämligen stiga av och var därför uppmärksam.

I helgen skall jag till min kompis och hjälpa henne med saker hon handlade på Ikea. En golvlampa ska monteras ihop och en skoförvaring ska hängas upp i förrådet. Själv köpte jag ett gästtäcke och ett kuddöverdrag. Vi var mest fokuserade på kompisens lista.

Ha en lugn fredagsnatt <3

6 kommentarer

Lövregn.

Av , , 4 kommentarer 10

hostbild

Det blåste inte i dag, men ändå var det en sån dag när träden släppte sina blad och minsta lilla bris förorsakade ett lövregn. Har ni någonsin stått under ett träd som ljudlöst släpper sina löv till marken. Det är en magisk känsla. I dag kröp jag in under två björkar och en lönn för att uppleva det. En och annan förbipasserande undrade kanske vad jag höll på med…

Jag är inne i en låg period. Egentligen gillar jag hösten, men årstidsväxlingen påverkar i alla fall. I förgår tog jag en lång promenad vid sjön och gick ända till sydspetsen. Tänkte att hade det varit sommar, hade jag klarat av att gå ända till Kyrkstugan. Nu var det lite ruggigt, men ändå skönt. Ingen njutning att sätta sig i utsiktsstolen, dock.

nydalasjon14

Det var lite knaggligt att gå med rollatorn på stigarna, så jag gick upp mellan husen och tog Vättarnas Allé hem. (Jag har förresten inte sett någon annan med rollator nere vid sjön på hela sommaren.) Nu är arbetet med gatan längs hela  Vättarnas Allé färdigt … återstår lite arbete runt Nornaplatsen och busshållplatsen där, men snart släpps nog busstrafiken på igen. Egentligen har jag inget emot att gå till hållplatsen längre bort… det blir en skön promenad både dit och hem.

I dag for jag till Ålidhem och handlade lite mat på Lidl. Jag är just nu less på min nya Coop, för det är så mycket som strular. Extrapriser läggs inte in i kassorna och varor med extrapriser, ex frysta portionsbitar av lax, ligger bredvid likadan vara med annat märke till ordinarie pris. Väldigt lätt att de olika märkena blandas ihop och ibland kan det vara en skillnad i pris på 20 kronor. När jag bryskt påpekat detta får jag veta att de har för lite plats i frysarna. ‘Det handlar om hur man organiserar sina varor’, sa jag då. Personalen är trevliga och hjälpsamma, men det verkar som det inte finns någon person som har överblick över helheten. Jag har hört andra  kunder klaga när det blir fel i kassan… i synnerhet när det blir fel i exponeringen av varorna.

På Lidl hade de nergi eller kiwibär. Jag har inte ätit dem förut… de smakar som krusbär. Riktigt goda som efterrätt.

kiwibar

I går var jag på eftermiddagsbio, alldeles ensam. Jag tog en heldag på stan… gick i affärer, åt en sen lunch och gick sen och såg Downton Abbey. Tog en fika i Filmstadens foajé innan, så jag skulle orka sitta i 2 timmar och 2 minuter.
Filmen var välgjord och ganska rolig, men jag tror att man skall ha sett serien innan för att känna till alla karaktärerna. Min räddning i sommar har varit repriserna av serien på TV och jag är ju ett stort fan av serien, så jag njöt av filmen och så där väldigt mycket kostymdrama tycker jag inte att det var, som några har påstått.

Ha en lugn onsdagsnatt <3

4 kommentarer

Guldgula träd.

Av , , 6 kommentarer 15

mingata12

Hösten fortskrider och björkarna blir mer och mer gula. Så här såg min gata ut för ett par dagar sedan när solen tittade fram en kort stund. I mina kvarter är den förhärskande höstfärgen gyllengul. Så fint.

hostfarger31

På väg från busshållplatsen finns det en helgul björk som lyses upp av gatlyktan så fint i mörkret. Snart tror jag att bussen börjar fara sin vanliga rutt och vi får tillbaka hållplatsen utanför huset. Det kommer nog bli skönt för busschaufförerna med, för senast i förgår såg jag en buss som åkt fel och kom susande nedför gatan.

I kväll var det vattengympa igen. Jag känner alltid en sån tacksamhet när jag är i det varma vattnet över att jag har möjlighet att gå på terapibadet. Det är så mycket som dras in överallt, så man får vara glad över alla möligheter att göra något för sin hälsa. Mitt knä mår bra av rörelserna i vattnet… jag har haft ovanligt mycket nervsmärta i hela benet den senaste veckan, plus att ischiasnerven spökat igen, men jag biter ihop och hoppas att det ger sig…

I går städade jag upp på balkongen, kastade mina blommor och monterade upp en ljusslinga på balkongräcket, så nu är det inte helt kolmörkt när jag tittar ut genom köksfönstret.
På kvällen var det akvarellmålning och vi målade med gamla kontokort. Det har vi gjort förut och det är så roligt. Några klickar av tubfärger, mycket vatten och så föser man allt runt med plastkorten. Alla var så inspirerade och vi jobbade på… jag hann med tre målningar.

akvarell64

akvarell66

akvarell65

Det blir vad det blir och det är oftast hur vattnet rinner som bestämmer ‘motivet’. Jag hade inga planer, annat än att jag ville variera färger. Man kan inte heller räkna ut hur färgerna blandar sig. Jag har haft fyra olika färger till varje målning.

Filmen vi såg i lördags på Folkets Bio var riktigt bra… And Then We Danced heter den. En vacker film med mycket georgisk dans, ett känsligt tema och en slutscen som grabbade tag i bröstet på mig så jag började helt oväntat gråta. Efteråt gick min kompis, hennes dotter och jag och fikade och pratade om den. När jag kom hem och satt och zappade på måfå på TV:n hamnade jag i filmen Call Me By Your Name med samma tema, men med ett helt annat slut. Kändes lite konstigt hur lika de två filmerna var.
I helgen tänkte jag se Downton Abbey… är ju en stor fan av den serien. Har tittat på repriserna hela sommaren.

Ha en trevlig helg <3

6 kommentarer

Väder.

Av , , 8 kommentarer 11

storm2

Vilket väder vi har! I morse när jag vaknade snöade det och jag tänkte omedelbart återvända till sängen och dra täcket över huvudet. Men snöflingorna smälte i samma sekund som de nådde marken, så det var bara en förvarning. Bilden ovan är tagen från min balkong i tisdags. Då blåste det och regnade och jag tyckte björkarna hade blivit gula över natten. Löven dansade en sista dans i luften innan de landade på marken.
På eftermiddagen tog jag på mig min vadderade regnkappa och gav mig ut med rollatorn till affären. Det gick bra och var ganska skönt och på väg hem kom en ung tjej och erbjöd mig att dela hennes paraply. Så snällt av henne även om jag hade huva på kappan. Hon berättade att hon mådde lite illa efter bussresan och inte hade något emot att gå långsamt en bit. Vi småpratade och det kom fram att hon alltid mår illa, även i lokalbussen och nu hade en vänlig människa observerat det och erbjudit sig att byta plats med henne… någon hade varit vänlig mot henne och nu ville hon vara vänlig mot mig. Så är det ju. Jag blev riktigt rörd. Jag har åkt buss nästan varje dag de senaste veckorna och det är alltid någon som erbjuder mig sin plats när jag kommer in med min rollator och äntligen har jag lärt mig att säga ”Ja, tack!”

En dag fick jag åka till ICA Maxi på Strömpilen och hämta ett paket på posten där. Sen vi fick vår Coop är jag inte lika ofta på Strömpilen som förr, så det var trevligt att gå ner till älven och se på pylonbron och höstfärgerna på andra sidan.

strompilen3

strompilen4

På hemvägen fick jag möjlighet att gå förbi björkdungen, som nu också har fina höstfärger.

bjorkdungen13

I går var det vattengympa och så skönt som vanligt. Jag bestämde mig för att inte vara överdrivet försiktig med knät och det kändes bra i vattnet, men i natt fick jag värk trots att jag tagit smärtstillande tabletter och fick gå upp och smörja in med smärtstillande gel.

I dag har jag städat i mitt förråd på vinden för att få plats för min cykel. Bäst att få in den innan det börjar snöa på allvar. På måndag kommer en man från Veteranpoolen och hämtar en massa trasiga saker till återvinningen. Mikro, dammsugare, brödrost, lampa, mattor m.m. Så skönt att få hjälp med det. Vi konstaterade att han hjälpt mig med samma sak för tre år sedan.

I morgon skall jag gå på bio med min kompis. Jag har bokat biljetter till ‘And then we danced’ på Folkets Bio.

Ha en lugn lördagsnatt <3

8 kommentarer

Veckan gick fort.

Av , , 6 kommentarer 15

akvarell63

Veckan har gått så fort. På akvarellmålningen i onsdags målade vi höstlöv med tekniken negative painting. Jag missuppfattade uppgiften en aning, så jag ska göra en ny målning hemma till nästa gång. Den här är alltså inte helt färdig.

Jag hade ju en fullmatad vecka och allt har gått bra, varit intressant och jag har lärt mig en del och träffat nya människor. På måndag tog jag lite egentid på stan innan informationen jag skulle gå på kl fem. Jag uträttade lite ärenden, gick och åt en jättegod laxsashimi i lugn och ro och sedan var jag på Väven och fikade. Lite lyxigt så där att tillbringa hela dagen på stan i egen takt.

Besöket på Vårdcentralen gick bra. Mina värden är samma som för 1,5 år sedan och alla värden är bra, så diabetessköterskan var nöjd. Däremot har jag fått mer problem med neuropatin i mina fötter. Jag tappar mer och mer känseln och det verkar vara orsaken till att jag är så ostadig när jag går ute och gärna håller mig i rollatorn. Det blir ju inte bättre och jag får kanske räkna med att ha rollatorn till hands i framtiden. I dag skulle jag börja ta magneciumtabletterna igen, men de fastnade i halsen eftersom de inte är dragerade. Får kanske kolla om det finns kapslar. Skall försöka få en tid hos doktorn.

I dag var det Bondens marknad igen och jag köpte det jag brukar köpa och gick sen in i Vänortsparken. Gick två rundor i solskenet och satte mig sen på en bänk och åt en bulle som jag köpt på Hagabröd. Fick sällskap av en närgången geting som till slut, till min fasa, flög in i ena näsborren på mig. Inget farligt hände, men det var lite obehagligt.
I parken fanns det fortfarande blommor, men den lilla bäcken var torrlagd och träden hade blivit vackert höstfärgade. Åh, vad jag älskar den parken.

hostfarger27

hostfarger26

hostfarger30

hostfarger25

I går bjöd jag exet på middag och jag bakade en blåbärspaj till efterrätt. Den blev så himla god. Jag bytte ut hälften av vetemjölet till bovetemjöl och pajen blev så spröd och fick lite nötig smak. Exet skall vara bortrest ett par veckor och jag får gå hem till honom och prova på att cykla på hans träningscykel på den inglasade balkongen på åttonde våningen. På vattengympan känns det bra för knät när vi sitter på de där slangarna och cyklar/simmar, så jag vill testa hur det känns på torra land. Att cykla på vanlig cykel får jag nog vänta med till nästa vår. Snart blir det dags att ta in cykeln i förrådet över vintern.

Nästa vecka blir lugn. Inget inplanerat förutom vattengympan på torsdag. Men jag har lust att gå på bio… ett paket ligger och väntar på ICA Maxi… jag har inte varit på Myrorna på evigheter…borde fara till Rusta och köpa ljusslinga till balkongen, det är så mörkt där ute… ja, jag får nog tiden att gå.

Ha en lugn söndagsnatt <3

6 kommentarer

Surströmming och höstdagjämning.

Av , , 4 kommentarer 9

surstromming2

I går var det då dags för surströmming igen och det var andra gången den här hösten. På vägen till min kompis pkockade jag några rönnbärsklasar att dekorera bordet med. Jag köper alltid Oskars strömming och den har varit god båda gångerna vi ätit den. Lite snaps hade vi kvar i vår gemensamma lilla flaska, men nu får vi köpa ny till julsillen.

På väg till min kompis hade jag lite tid vid bussbytet vid sjukhuset och gick in i den lilla parken framför patienthotellet Björken. Alla träd och buskar var vackert höströda. Kändes som tanken hade varit att man bara skulle plantera träd och buskar som blir röda om hösten.

hotellbjorken

hotellbjorken2

I parken finns också en underbar liten damm, med nivåer så att vattnet porlar ner i en bäck under en träbro. Runtom finns bänkar och jag kan tänka mig att det är en populär oas under lunchtid på sommaren.

hotellbjorken3

hotellbjorken4

I morgon är det höstdagjämning och man kan verkligen känna i luften att nu är det höst. Jag älskar ju hösten och i dag tog jag en omväg hem från affären via skogsvägen, så jag fick känna den mustiga doften från skogen. Ibland får jag för mig att jag vill kasta mig raklång på magen på marken och borra ansiktet i mossan. Fast sen inser jag att det kanske inte skulle vara så fantastiskt…

Jag har en fullmatad vecka framför mig. Måndag skall jag på information om GDPR med HSB… tisdag skall jag till diabetessköterskan för den årliga kontrollen, fast nu är det nästan två år sen senast, och på kvällen på en föreläsning med Diabetesföreningen… onsdag är det akvarellmålning, torsdag vattengympa, fredag kommer exet på middag och i helgen skall kompisen och jag gå på bio. Efter sommarens alla lugna veckor känns det som att allt kommer på en gång. Höstterminen är ju oftast kompaktare än vårterminen, som dels har fler veckor och dels avlöses av helger och lov.

Ha en lugn måndagsnatt <3

4 kommentarer