Marja

Den långa resan.

dagensdam.se

Av , , Bli först att kommentera 0

vackertforfall

Tulpansäsongen är här och jag köper en bukett varje vecka. Känns dock lite vemodigt varje gång en bukett faller i sär så här, efter allt pysslande med den. ‘Vackert förfall’ brukar jag kalla det… ‘Beautiful decay’.

Vädret är som vanligt, varannan dag temperaturer under noll och varannan dag regn och temperaturer över noll. I morse vaknade jag av att det snöade lappvantar, som man säger… alltså stora snöflingor som dansade i luften. Räknade ut att det var blötsnö. Under den fanns is, så det är ju det värsta vädret då inte ens broddar hjälper. I går såg jag tre cyklar vid busshållplatsen… det var glashalt och sandtraktorn var försenad, så det hade tydligen känts bättre att ställa cykeln och ta bussen för att hinna i tid till jobbet.

Jag tog en heldag på stan och där är gatorna torra i centrum. Först gick jag till Väven och lyssnade på en föreläsning med Maria Persson, grafisk formgivare och illustratör. Jag har följt henne på Instagram, där hon varje dag publicerar ett porträtt (ritat/målat och ibland bearbetat på datorn) på en känd död kvinna som fyller år den dagen. Det projektet har pågått i 4 år, så det har blivit en del porträtt. Hon får uppgifterna från Wikipedia, där hon också har tillgång till ett specialregister. Ni kan se dessa porträtt på hennes blogg www.dagensdam.se eller på Instagram @dagensdam.
Det var en intressant föreläsning och jag blev påmind om att jag också egentligen ville utbilda mig till grafisk formgivare, men mina föräldrar tyckte inte att det var ett seriöst yrke. De var ju båda fabriksarbetare och jag hade inte självförtroendet att trotsa dem… så jag blev lärare i stället.

Eftersom jag redan var på biblioteket gick jag ner i källaren och utforskade hyllorna med hobbyböcker m.m. Jag tittade först på böcker med stickmönster, eftersom flickorna önskade sig sockar och vantar i julklapp nästa år, men drogs ganska fort till andra hyllor med papperspyssel m.m. Jag lånade hem en bok med instruktioner hur man gör egna ‘journals’ och ett par böcker om ‘art journaling’. Sen gick jag till sushibaren och åt en laxsachimisallad. Så gott! Hann med en runda i affärerna också, bl.a. Indiska.

I kväll har jag varit på vattengympan. Det var andra gången för terminen och det är såå skönt. Jag vet inte vad jag skulle ta mig till om jag inte fick gå där.

I morgon ska jag göra en grönkålspaj och sen fara till min kompis med den. Hoppas den blir lika god som den jag gjorde tillsammans med Ronja.

Ha en lugn fredagsnatt <3

Bli först att kommentera

Skywatch Friday, January 2020

Av , , 12 kommentarer 10

skywatch55

After sunset. Layers in pastel and a streak of blue Nothern Lights.

/Efter solnedgången. Lager i pastellfärger och ett stråk av blått norrsken./

Skywatch Friday

Have a nice weekend <3

12 kommentarer

Vackra solnedgångar.

Av , , 4 kommentarer 15

solnedgang8

Efter dagarna med pärlemormoln har himlen fortsatt att vara ovanligt vacker vid solnedgångar. Ofta med pastellfärgade lager som här. Jag bara älskar såna här lager och skulle gärna vilja försöka måla dem i akvarell.
Den här bilden tog jag i dag i Vänortsparken på väg från tandläkaren. I dag var det alltså dags att slutföra arbetet hos tandhygienisten, det som jag avbröt sist för att jag inte orkade. Jag är aldrig så liten, rädd och sjåpig som när jag skall gå till hygienisten. Det är inte bara det att ligga där länge, utan allt stickande och skrapande… som jag tycker gör ont. Okej, det gick bra i dag och jag fick beröm hela tiden för att jag var så ‘duktig’. Herregud, jag är ju en vuxen människa. Om ett år blir jag kallad igen och då skall jag vara tuffare.

Belöningen efteråt var den vackra solnedgången över älven. Jag kunde inte gå in i parken, för man sandar inte gångarna och med det väder vi har är det blankis överallt. Det har regnat i flera dagar, så nu är snön nästan helt borta igen. Det blir nog ingen vinter i år. Det går fortfarande inte att gå ner till sjön, för stigarna i skogen är isiga och livsfarliga. Cykelbanorna är sandade, så i går gick jag en lång omväg på väg hem från affären, för att få vara ute en stund längre. För övrigt har jag vänt på dygnet igen, så jag hinner sällan ut medan det är dagsljus. Inte bra.

Julen är undanstädad och nu börjar rutinerna. På onsdag börjar akvarellmålningen och på torsdag börjar vattengympan. Som jag längtar till den. Vi planerar möte med bostadsrättsföreningen och i vår blir det lite arbete med personuppgiftslagen och senare årsmötet. Sen har jag tänkt blåsa liv i planerna på en ordentlig uteplats… vi har kommit halvvägs, men nu vill jag ha grus och blomkrukor och göra det trevligt att sitta där ute och fika eller grilla. Det blev ju ingenting i våras på grund av min knäoperation, men nu vill jag att det ska bli av. Jag fungerar bra som arbetsledare, men måste förstås ha fler starka ungdomar med mig. Har goda kontakter med både förvaltaren och vaktmästaren, så wish me luck!

Ha en lugn tisdagsnatt <3

4 kommentarer

Skywatch Friday, January 2020

Av , , 8 kommentarer 7

parlemormoln

The year 2019 said goodbye with these beautiful nacreous clouds (Polar Stratospheric Clouds). They are very rare and it was the first time I saw them.

/År 2019 tog farväl med dessa ovanliga och vackra pärlemormoln eller polarstratosfäriska moln. Det var första gången jag såg dem./

Skywatch Friday

Have a nice weekend <3

8 kommentarer

Lever långsamt och sover mycket.

Av , , 4 kommentarer 12

ronja17

Jag har problem med att skicka bilder från min mobiltelefon, men här har ni en till som gillar att krama träd. Finaste Ronja, med lånade vantar som min mamma har stickat. De är så varma eftersom mönstret ger dubbelt garn. I ett svagt ögonblick lovade jag flickorna att de nästa jul ska få både hemstickade sockar och vantar. Har blivit så sugen på att sticka nämligen.

Flickorna for hem i lördags… alla tågbiljetter var slutsålda, så de fick åka Y- buss Umeå-Stockholm och det hade gått bra det med. Det tar 10 timmar, med en 45 minuters paus för mat. Jag var mest nervös för att det var så halt, men jag antar att de stora vägarna är bara.

På fredagen var vi på Bildmuseet, som hade flera intressanta utställningar. Sen ringde vi efter exet/pappan/morfar och han kom och åt pizza med oss.
När flickorna åkt kände jag mig verkligen trött efter två intensiva, underbara veckor. Ronja var ju här i två veckor och Johanna i en. Jag har levt väldigt långsamt och sovit mycket. I dag kammade jag mig, for ner på stan och trodde det var onsdag. Så dagavill kan man bli efter alla helger.

I söndags gick jag ner till sjön igen med gåstavarna, men jag kunde inte gå ända ner. Stigen var glashal och snön vid sidorna hård och gropig, så jag vågade inte riskera att slinta omkull. Gick längs vägarna där det var sandat i stället.

I morgon ska jag fara till Hälsocentralen och lämna nya blodprover. Hade ju  lite för högt kalium senast. Jag bokade tid på nätet, men vet inte om jag ska vara fastande eller inte. Låter bli att äta frukost, för säkerhets skull.

Ha en lugn onsdagsnatt <3

4 kommentarer

År 2020

Av , , 4 kommentarer 15

tradkramare

Ville bara titta in och önska en trevlig fortsättning på det nya året. För min del började det bra… för första gången lämnade jag rollatorn hemma när jag gick ut. Jag tog på mig broddarna, tog gåstavarna och följde med Johanna och Ronja på en promenad ner till sjön. Det gick hur bra som helst… vi gick min vanliga runda utan problem. Knät är inte något problem, men det snurrar till ibland och jag tar några snedsteg.

Julen har gått i ett huj. Ronja kom dagen före julafton mitt i natten och på julafton åt exet, Ronja och jag tillsammans. Johanna kom några dagar senare, så vi kunde fira nyår tillsammans. Ronjas kompis, som studerar här i Umeå, har också varit med oss ett par dagar, så det har varit full rulle. Jag tycker jag lagar mat och tömmer/fyller diskmaskinen hela tiden. Ronja och jag har också hunnit med både bakskola och matlagningsskola och bakat kryddkaka, morotskaka, samt lagat en god grönkålspaj.

Vi har hunnit se en film på Folkets Bio också… ‘Porträtt av en kvinna i lågor’, en fin film som jag kan rekommendera. I morgon tänkte vi ta en tur till bildmuseet och sedan fara ner på stan och mellandagsreorna.

Ha en lugn torsdagsnatt <3

4 kommentarer

Sista tandläkarbesöket.

Av , , 6 kommentarer 14

tandlakarstol

En hundra år gammal plyschklädd tandläkarstol och en fotdriven borr. Hu, jag ryser! Medicinhistoriska museet Västerbotten har fått flytta in i nya lokaler på sjukhuset och jag tittade in som hastigast när jag gick förbi. Huset där de var förut har rivits, men nu har de en fin plats mellan biblioteket Alva kultur och apoteket och mitt emot hjälpmedelsshoppen. Dessutom har de öppet varje dag och kommer att nå många fler än förut. Förutom den sedvanliga utställningen och informationen, finns det också hörlurar, så man kan lyssna på korta berättelser.

I måndags var jag sista gången hos tandläkaren. Han justerade bryggan, som nu är ganska bra. Jag tror jag måste vänja mig vid den. Sen ville han fixa till en framtand, bara av estetiska skäl, och nu är han nöjd med mitt leende. Nu återstår den andra delen hos tandhygienisten, den jag inte orkade med förra gången.

Nu ska jag ta tag i min yrsel och hjärtklappning. Var hos doktorn för ett par veckor sedan och vi tog en massa prover… det visade sig att jag hade lätt förhöjt kalium, så det blir nya prover efter trettondagen. Jag misstänker min blodtrycksmedicin eller knäoperationen.

Vädret är då för bedrövligt. Varannan dag blötsnö, varannan dag regn. I måndags gick jag genom Vänortsparken på hemvägen från tandläkaren och den fina lummiga sommarparken är nu spöklik och mörk. Fast det är ju också fint på sitt sätt. Jag gillar de gamla pilträden.

vanortsparken23

I går hade vi sista vattengympan för terminen. Vi hade en vikarie, samma fina tjej som förra gången. Hon är handbollsspelare och är lång och stark. Hon påminde mycket om Ronja och min längtan efter henne blev plötsligt så stark att jag nästan började gråta. Men snart kommer hon. I morgon ska jag ringa och kolla läget.

I morgon ska jag också städa och plocka undan alla mina pysselgrejer. Efter julkorten har jag suttit och gjort etiketter till julklapparna. I år hade jag inget tema, utan de spretar i alla olika stilar. Här är några exempel.

julpyssel

Sen har jag hängt upp min julvimpel på utsidan av dörren. Den hänger rakt, men jag fick fota snett för att få plats med den. Egentligen är den ganska liten. Hade tänkt göra en ny med större bokstäver, men det får väl bli nästa jul.

julpyssel2

Ha en lugn lördagsnatt <3

6 kommentarer

Blötsnö och halka.

Av , , 4 kommentarer 15

anglaparad

Önskar en trevlig Luciadag med min kära gamla änglaparad, som kommer fram varje jul. Snart är det jul och den fina vita snön har försvunnit igen. Vaknade i onsdags till regn på fönsterrutorna och stormvindar. Hade varit uppe ett varv på natten och då hade alla fönster drevat igen av blötsnön.

vader

Det var glashalt ute och jag skulle till tandläkaren. Som tur är har jag en bra vadderad regnrock och så tog jag broddarna under skorna, så det gick ganska bra.
Hos tandläkaren var det karusellåkning igen. Han satte bryggan på plats, men den blev inte bra. Alldeles för hög och han fick inte till den. Jag ska tillbaka dit på måndag och justera igen efter att jag känt efter några dagar. Det kan ju också handla om att vänja sig, men jag är skeptisk… och så less på att det alltid ska strula.

På kvällen tittade jag på Nobelprisutdelningen och banketten, samtidigt som jag gjorde morots- och kålrotslådor.

julmat

Det är små formar och nu ligger de i frysen för att tas fram en och en.

I dag var jag en tur på stan och lade alla mina julkort i brevlådan. Sen hade jag några ärenden att uträtta. Gick till ICA Gourmet och köpte bl.a. blodappelsiner från Italien. Fanns inte en strimma rött i dem och jag kände mig lite lurad. Har kanske inte varit några frostnätter på Sicilien än.

Min röda amaryllis har blommat ut och nu är det dags för den vita. Har sett att tulpanerna redan börjat komma. Funderar på att köpa röda tulpaner till jul… eller snittamaryllis. Tycker det röda lyser upp så fint. Men den vita är ju också vacker.

amaryllis6

I morgon ska jag hälsa på min kompis och äta med henne.

Ha en lugn lördagsnatt <3

4 kommentarer

Går vilse i mörkret.

Av , , 5 kommentarer 12

julstamning

Stilla natt. Det är mörkt nu och jag har små ljusslingor överallt här hemma. Jag sover dåligt och måste ibland gå upp och tassa omkring eller sitta och lyssna på musik och då är det mysigt med lite ljus. Utomhus har jag svårt att orientera mig i mörkret. I dag var jag på ICA Maxi och när jag kom ut hittade jag först inte till busskuren. Jag var helt övertygad om att de hade flyttat på den… men den fanns ju där den skulle vara.

Det är ljust en mycket kort stund varje dag och i dag hann jag precis i tid till solnedgången på andra sidan älven vid Strömpilen kl 13.30

solnedgang6

Snart blir det ljusare. Den 22 december infaller vintersolståndet och sedan blir dagarna sakta men säkert längre.

Jag for till ICA Maxi för att köpa finska lådor, morot-, kålrot- och leverlåda. Jag hade ring och kollat att de skulle få in sin andra beställning i dag. Jag blev lite besviken, för det var inte Saarioinens lådor, utan ett annat märke jag inte kände till och dessutom i större förpackningar. Köpte två leverlådor som jag har kastat in i frysen tills Johanna kommer, men bestämde att jag skulle göra morots- och kålrotslådan själv. I morgon kommer jag att häcka framför TV:n med Nobelfestligheterna, så då kan jag likaväl baka ett par lådor i ugnen. De ska ju vara inne länge.
Jag köpte en bit fin lutfisk, lite såser och annat gott. I går köpte jag en hel sida färsk lax, som nu ligger och gravas i kylskåpet. Jag älskar att planera julmaten… baka är jag däremot sämre på. Brukar göra en mjuk pepparkaka och köpa lite goda småkakor på konditoriet.

Sitter och pular med julkort. De som skall utanför Sveriges gränser borde skickas nu. 21 kronor kostar det att skicka ett julkort utomlands och jag brukar skicka några till Finland. Jag gör inte så många själv numera. De här ska pimpas lite innan de är helt färdiga.

julkort

Jag skall också dekorera några påsar, som jag brukar fylla med fina hygienartiklar, smink m.m. Ronja brukar få hårvård och Johanna kroppsvård…  Sen brukar jag sno ihop några fina etiketter till julklapparna och bokmärken till böcker jag ger bort. Jag sitter och pysslar medan jag tittar på TV.

På onsdag skall jag till tandläkaren. Hoppas att jag blir färdig då.

Ha en lugn tisdagsnatt <3

5 kommentarer

Skywatch Friday, December 2019

Av , , 8 kommentarer 9

skywatch54

Afternoon sunset above the Town Hall in my hometown Umeå, Sweden.

/Solnedgång på eftermiddagen över Rådhuset i Umeå./

Skywatch Friday

Have a nice weekend <3

8 kommentarer