Miljövänlig djungelolja

Maria Lundmark Hällsten

Blir mycket om just fällfors nu men det kan inte hjälpas. På fredagskvällen/natten, då vi satt ute så såg vi årets första myggor, dessa var dock eller kanske tursamt nog, inte lika frusna och giftiga som dom i Nikkaluokta. Jag har nämligen en farbror som en gång i tiden jobbade som helikopter mekaniker uppe i Gällivare, på somrarna var han stationerad i Nikka för att jobba. Han och hans fru Ingmarie hade vid ett tillfälle sagt att dom släkt och vänner som iddes komma dit och hälsa på skulle få en helikopter tur över Kebnekaise, och det lockade naturligtvis både jag och Åke.

Vi for upp dit, gissar att det var ca 22 år sedan, och det var mygg till förbannelse där. Matts påpekade och visade att deras mygg var minsann frusna av sig för dom hade långstrumpor på sig, vilket stämde, deras ben var vit och svart randiga. Och inte bara det, dom stacks så det kändes dubbelt upp.

I Fällfors var inte myggen lika stora och aggressiva men dom hade faktiskt, åtminstone knä strumpor på sig, 2 vita ränder kunde vi se på benen.

Vad tycker ni om sprayflaskan med djungel oljan då? Den låg i vår buss då vi köpte den, den måste ju ha ett antal år på nacken. Jag är mest fundersam på texten och bilden på burken, för mygg, knott och andra stickande insekter. Bilden föreställer som ni kan se en same/lapp, och en mörkhyad person, förmodligen en som bor i djungeln och syftar på oljans namn, kan hända. På baksidan står en hel text om hur bra oljan är och allt vad man kan göra om man har den till hands, t.ex att man kan fjällvandra, äta kräftor och ha grillfest. Vi visade upp flaskan för den miljöansvarige i Fällfors och han tog också ett kort på flaskan, han skrattade och sa att han skulle minsann ta reda på hur miljövänligt det där medlet kunde vara. Flaskan är dessutom nästan oanvänd. Men nä, jag tror inte att jag törs använda den, inte ens på kläderna eller i ett tomt rum.

Ja nu stundar snart mygg och ohyrans tider, men det får man leva med, jag är fortfarande glad att vi inte bor i Australien, jag gissar att det finns mer läskiga saker där än det gör här i Sverige. Och det är ju för det mesta dom första myggen som känns mest, sen vänjer man sig, mest irriterande tycker jag nog att ljudet är. Samma sak är det med tandläkaren, det skulle inte kännas lika oroväckande om deras borrar var ljudlösa. Fast å andra sidan, det är ju när myggen eller knotten eller bremsen tystnar som man vet att det kommer att sticka till, frågan är bara vart.

Vill passa på att tacka Mats Karlsson (för lånet av fälgarna, hoppas dom passar), Martin Sjöström (för lån av en bättre bensinpump) och Anders Brändström (för lån av bensintrycksmätare). Känns skönt att kunna låna och prova vad som kan passa just oss istället för att köpa och sedan stå där med lång näsa. Stort TACK! Och med dom orden avslutar jag dagens blogg, ha det bra.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Maria Lundmark Hällsten