Sista och första dagen đŸ€”đŸ˜

Det Àr en del arbete och planering dÄ man ska ha en trerÀtters middag och lite tid emellan rÀtterna. Dukningen fick gÄ i silver, och vi invigde silverbesticken som legat i lÄdan i Äratal.

Jag har varit lÀtt skeptisk mot sÄna hÀr knivar, hur ovass Àr inte dom


Fast nog tusan skar jag mig i fingret pÄ en kniv dÄ jag diskade dom

KvÀllens fundering och spÄnande blev, varför Àr den vass pÄ ovansidan? NÄn som vet?

Men allt gick i hamn. Theresé fixade en fördrink, Hjortron Granat med sockerdricka, Vodka och frusna hjortron

FörrĂ€tten blev det dĂ€r flarnet av VĂ€sterbottensost och ovanpĂ„ det, marinerade rĂ€kor, rödlök, crĂšme fraiche, majonnĂ€s samt Åbergs NyĂ„rs marmelad. Ingen bild, den fĂ„r ni framkalla i huvudet 😁

Pepprade och saltade en renytterfilé pÄ 1,2 kilo och satte in i ugnen till inner tempen visade pÄ 55 grader. Sen fick den vila till sig, in i kylskÄpet för att sedan tas fram och stekas runt om innan servering. Till den hade jag gjort en potatis bakelse med mandelpotatis, som man smaksÀtter med valfri fÀrskost, typ Cantadou, Philadelphia eller nÄt sÄnt. Samt kryddor man sjÀlv gillar. Moset brer man ut pÄ smördeg, rulla ihop och skÀr rulltÄrtebitar. Pensla med Àgg och toppa med VÀsterbottensost, in i ugnen. 

Och pĂ„ sidan om renfilĂ©n och bakelsen hade jag karamelliserad gul lök. Den gick i stekpannan under 35 minuter, tillsammans med farinsocker, smör, olja och rödvins vinĂ€ger. Passade perfekt till den rĂ€tten. Toppade köttet med Timjan och steksky. Även hĂ€r fĂ„r ni se bilden i ert inre 😜

Sen hade Jag gjort en hjortron sÄs som ripplades över hjortron moussen

Gott, fast moussen, mja, grÀdde som vispades med hjortron pure, sötad med florsocker och citronsaft. Enkelt men tror jag testar nÄt annat, nÀsta gÄng. Med mera fjong

En trevlig kvĂ€ll med litet gĂ€ng som sedan blev större dĂ„ Åke och TheresĂ© gick ut för att tĂ€nda upp elden och duka upp med grillkorv. DĂ„ kom BrĂ€lla o Lena, Öhman och Marita, Thord, Camilla, samt Kalle förbi. Brorsan och svĂ€gerskan var hĂ€r med.

NyÄrslöften avges inte lÀngre, men en sak kan jag lova. Det kommer att bli fler trevliga middagar framöver. Nytt, spÀnnande Är, ligger framför oss, och det Àr bara vi sjÀlv, som styr rodret och bestÀmmer Ät vilket hÄll vi Äker.

Inledde det nya Äret, om man rÀknar frÄn morgonen dÄ, med en krispig och kall morgon prommis med Winstone. 

BÀnken syns knappt pÄ, lÀngre

Solen steg upp och jag tyckte mig kunna skönja ett kors i ljuset

Och vi fick Àven ett sÀllsynt besök. En koltrast mellanlandade för lite utfodring. Min pappa Àlskade förövrigt Koltrastarna.

 

Ha en fantastiskt första dag, 2024 frÄn familjen Lundmark HÀllsten ps. Absolutely no filter on the photos ds

Maria Lundmark HĂ€llsten