Sara Meidell

Kulturredaktör på VK

Umeå är så mycket bättre än så här

Det övertejpade citatet i "Lev!" är en handling med så tungt symbolvärde att det mest av allt liknar ett parodiskt konstprojekt i sig. Faktum är, att det som händer är så häpnadsväckande att ett konstprojekt utformat som censureringen och argumentationen kring den, hade dömts ut som övertydligt och platt:

Ett unikt konstverk skapas för en stad som berömmer sig av att hålla kulturen som ett av sina främsta och tyngsta värden, ett verk där en av våra främsta företrädare för det fria ordet citeras med ord som genomsyras av kärlek, människovärde, frihet – demokrati – ord som av en folkvald ansågs icke lämpliga för folket och sonika täcktes över.
Näe, ett sånt upplägg skulle inte ha övertygat ens på konstskolenivå.

Men i Umeå händer det, i samma Umeå där ett kommunalråd inte drar sig för att hiva iväg sms med hotfulla undertoner mot personer med icke önskade åsikter, i samma Umeå som vill bli fristad för hotade författare (vad ska vi förresten säga till dessa, välkommen hit, detta är stan där ordet är fritt – så länge det inte retar upp någon politiker?), samma Umeå som bedömts företräda sådan högoktanig inre kultur att det räcker för hela Europa. 

Det finns mycket i både själva akten och i den påföljande debatten man kan förfäras av, det värsta är förstås den bristande insikten om rollerna hos politiken och den fria kulturen, som övertejpningen visar prov på. Att agera på eget bevåg på det sätt som Hans Lindberg i detta fall gjort visar på – båda lika illa – antingen dålig kunskap om eller nonchalans inför relationen mellan konst och politik, men också faktiskt en ignorans gentemot den demokratiska ordningen bakom konstverkets tillkomst.

Men också retoriken hos andra politiker oroar, Lennart Holmlund som ifrågasätter om en tejp verkligen funnits och Anders Ågren som visserligen beklagar händelsen men antyder att viss politisk styrning kan behövas i offentlig konst – att citatet faktiskt var olämpligt. Det är viktiga principfrågor som berörs, det finns inga gråzoner här; det går inte att ha en delvis politikerstyrd konst, den är antingen fri eller ofri.

Ett enstaka övertejpat citat är tusentals potentiella övertejpade citat. Vad händer nästa gång någon politiker upprörs över något? Förhandsmoderering? Är det en väg vi vill gå?

Jag är glad över den massiva protestvågen – ett hälsotecken som inger hopp. Lika ledsen är jag över hur denna händelse märker ut Umeå på ett missvisande sätt när den tölpiga och okunniga händelsen sprids över världen. Detta är inte det Umeå jag känner som mitt, Umeå är så mycket bättre än så här.
 

 

21 kommentarer

  1. LennART Frostesjö

    Jag kan bara hålla med dig Sara, varenda ord du skrev är sant. Man kan ju tillägga att våra politiker redan granskat verket och godkänt dess innehåll (ja enligt utsago). Jag hoppas att vi Medborgare i Umeå vårdar både LEV! och kulturen! /LennART

  2. Gunilla Samberg

    Ja detta är ett pinsamt taffligt men inte harmlöst agerande, förvånansvärt osmart, helt utan intellektuell analys.
    Det är lite järnrör över det hela. Gripa tag i närmaste plastskynke och tejprulle, täcka över, plåna ut, glömma bort. Medborgarna i den här stan går inte på såna billiga trix. Genom detta principiellt helt förkastliga agerande kommer just den texten att få dubbel lyskraft och bli betydelsebärande för hela verket.

  3. Petter22

    Det var inget övertejpat citat. Det var en övertejpad text som uppmanade till att skriva på väggen/konstverket. En uppmaning om att förstöra konstverket vill du tydligen behålla. Hatar du konstverket eller vill du leka radikal?

  4. Posa

    VK ska väl inte kritisera någon för att de cencurerar. Vet otaliga gånger då VK cencurerat nyheter. Speciellt då utlänningar begår brott så cencureras utvisning i domen bort. Snacka om att kasta sten i glashus.

  5. Christer Ö

    Vet du förhandsmoderering är den väg VK går.
    Både här på blogg och tidningen vk.se , har du tänkt på det?

  6. Urban Bengtson, idékonsult

    Håller helt med!

    MEN det Umeå jag känner och känner av, är så här uppifrån, tyvärr.
    Så det bästa med det som nu hänt kring övertejpade ord(munnar?), är att Umeås gloria på sned, ses av allt fler.

    SE bara på Nannabadkvarteret-debatten. Aldrig förr har ett stort stadsutvecklingsbeslut som äventyrsbad, 50-metersbassäng, mm, mm tagit så plötsligt och på så kort tid (en timme).

    Och aldrig har en tillfällig enighet då, kunnat hålla så hårt i snart sex år, och nyss med en presskonferens där en ledande politiker säger att de allra flesta är nöjda och en annan alla nöjda i Umeå, utom en.

    Dvs bara en eller några få ser farligheten med 1000-tals besökare varje dag, varav en mängd, mest yngre, med cykel korsande Umeås tre farligaste trafikfällor för icke-bilister, V:a Kyrkogatan/Skolgatan, V:a Kyrkogatan/Nygatan, med P-hus-infart/utfart och Vasagatan/Nygatan

    Även detta vet politikerna om, precis som man visste om Sara Lidmans ”vägledande” ord, men inte sa flaska då. Men först när verkligheten blir verklig. Tänk om tejpen som nu tagits bort också tas bort från tigandet om detta farliga Nannaläge för barn och ungdomar.

    I så fall har konsten vunnit, till slut.

  7. Christer Ö

    Elisabeth Nord-Korea är nog att överdriva lite men om du nämner Kina är du nog mer rätt ute …

    Fast om du pissar i porten till förbjudna staden där MAO har sitt porträtt ovan i direkt anslutning till himmelska fridens torg kan det sluta lika illa, så som det kan göra i Umeå. Inget konstigt med det!

  8. Anders Nordström

    Bra skrivet Sara. Samhållet, vi Umeåbor, måste reagera och protestera mot sån här censur. Inte bara att makteliten stryker det som de inte tycker passar, att därtill en socialdemokratisk politiker stryker över just de orden, som uppmanar oss på golvet att använda oss av det fria ordet känns inte bra. Med samma bedömningsgrund skulle politikerna kunna riva ut för dem opassande sidor ur läroböckerna i skolan. För att inte tänka hur många biofilmer som de skulle kunna censurera. Att täcka över texten i tunneln är så långt från vad man kan tänka sig i ett demokratiskt samhälle att man undrar om det verkligen kan vara sant. Jämförelserna med diktaturerna i öster i tidigare kommentarer känns skrämmande men är kanske relevanta ändå?

  9. UmeNytt.se (länk svenska)

    Hela världen ser nu vad kultureliten i politiken gör.
    Allt givetvis översatt till 48språk, alla språken individuellt länkade i sökmotorer. Kinesiska, Tyska, Franska, Finska och så vidare. Visst är det underbart att politiker får visa världen sina framfötter precis som i Whitney Houston skandalen som speglades friskt i världen (hon påstods vara en dålig mamma). Umeå politiken är världskänd:

    Engelska:
    http://umenytt.se/en/2012/11/17/sm-censur-vk-se-ar-humor-ett-notskal
    Kinesiska:
    http://umenytt.se/zh-CN/2012/11/17/sm-censur-vk-se-ar-humor-ett-notskal
    Ryska:
    http://umenytt.se/ru/2012/11/17/sm-censur-vk-se-ar-humor-ett-notskal
    osv … osv … (flaggor på sidan byter språk)

  10. J

    Bra skrivet!

    Umeå behöver öppenhet och inte ”ministerstyre”!

    Kära politiker – Ord är bara farliga om man väljer att vara rädd för dem!

  11. Uppriktigt ledsen Umebo

    Jag är uppriktigt ledsen över att vi Umebor inte fick känna glädje och stolthet över denna fantastiska installation, utan att invigningen skulle smutsas ned av reflexstyrda politiker som inte förstår orden demokrati och yttrandefrihet. Hur sjutton kan sådant få förekomma att ett par politiker, som absolut inte hade med saken att göra, basunerar ut TEJPA ÖVER? Varför kallade man inte ihop t möte med initierade politiker och tjänstemän? Maktfullkomlighet är vad det är, inte konstigt att politikerföraktet frodas.
    När nu detta skall diskuteras i veckan kan det väl vara på sin plats att arbetsgruppen också funderar över lämpligheten att vem som helst kan gå in på bibblan och låna boken med det omdiskuterade citatet. Kanhända att den lånas av en förståndshandigkappad, och hemska tanke vad kan då hända – nedklottrat överallt.

  12. Anders Nordström

    Det här blir intressantare och intressantare för var timme, indirekt påstår nu Hans Lindberg på sin blogg att stadsdirektören, Mikael Öhlund ljuger. Eller hur ska man tolka Lindberg förnekande om att texten tejpats över som VK skriver och visat bild på. Vem ska man tro på? Vem ska man lita på?

  13. Görel Lindahl

    Nog har man anledning att tvivla på om Umeå är värdig titeln Kulturhuvudstad 2014! Denna räddhåga och detta tvivel på innevånarnas omdöme och och fattningsförmåga är beklämmande. Det är också en kränkning av Sara Lidman! Ett förnekande av hennes briljans och djup! Hans Lindberg och hans medlöpare till poliiker måste snarast göra en pudel innan vår stad blir helt utskämd! Vi är bättre än så!

  14. Christer Ö

    Så efter kommunalrådets egna lag var det inte censur för att han ändrat sig i efterhand. Nog är det väl för ynkligt att ett kommunalråd som Lennart Holmlund beter sig så?

    Alla som bor i Umeå måste väl kunna förvänta sig ett bättre beteende av en politiker, han beter sig som en pajas och världen ser han som clownen från vildmarken. Något långt värre än Sveriges ”rykte” om den så kallade dumma blondinen.

    Tror han att folk är dumma i huvudet?

  15. Leif Lundberg

    När man talar om allvarliga ting bör man också tänka efter på vad man säger. Du talar om att övertejpningen av citatet kan vara början på tusen till…

    Man bör inte ropa Vargen kommer i tid och otid. För då kanske ingen kommer till försvar när Vargen verkligen kommer..

    När det gäller ”Förhandsmoderering” så arbetar du på en tidning som sysslar med det dagligen när det gäller det fria ordet. VK ”förbehåller sig rätten att korta insändarna” DVS förhandsmoderera dessa som man tycker. Jag har fått två inlägg publicerade denna vecka. Båda var förhandsmodererade. Det första gjorde att en del av syftet försvann. I det andra togs meningar bort som innehöll kritik mot redaktören. Skulle kunna tänkas ges etiketten cencur..

    Det finns ju en mängd citat som kan användas i olika situationer. Här kunde sådana som ”ha torrt på fötterna” , ”sopa framför egen dörr”,och”kacka i eget bo” kanske vara några av de mest lämpliga.

    Leif Lundberg

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.