EU debatt

Lyssnade på debatten inför EU valet igår. Det slår mig att det verkar som att de rödgröna tror att höjda priser på bensin och diesel i Sverige kommer at rädda världen från höjda halter CO2. Hade reduktionsplikten varit kvar och utökats hade nog dieseln varit dubbelt så dyr idag. Har inte svenska företag och privatpersoner nog svårt att få ekonomin att gå ihop idag efter inflationsexplotionen som höjt alla priser och gett oss dagens höga räntor?

15 kommentarer

 1. kenth

  stoppa alla krig,där har vi miljöbovar i stor omfattning.
  Sen stoppa utdikningen av småsjöar o vattendrag som
  vansinnit nog godkännts för ~50 år sen…där kan vi göra
  mycket för naturen o miljön samt främst djuren.

  • Lars Eliasson (inläggsförfattare)

   Många vattendrag växer igen på naturlig väg. Dikningarna genomförda med statliga bidrag gick nog till överdrift ibland.

 2. brorson

  Idag var jag på ett kampanjmöte med Vänsterpartiet. Tillsammans med en anhörig som är vänsterpartist. Det är viktigt att behålla vänskapen och försöka hitta gemensamma åsikter i delfrågor, även med personer som i det stora hela är politiska motståndare. Tycker jag. Men en sak kunde jag absolut inte hålla med om.

  Det var när talaren eldade upp sig själv med påståendet att Israel mördar tiotusentals barn, begår krigsförbrytetelser (vilket brukar begås av båda sidor i krig) och trappade upp anklagelserna med folkmord. Vilket är en juridisk term, som har att göra med syftet (att utrota ett helt folkslag) och inte med antalet döda i sig. Det är ju faktiskt Hamas som begår krigsförbrytelser i stor skala (gömmer sig i civila kläder och använder den egna civilbefolkningen som mänskliga sköldar) och har påbörjat ett folkmord på judar.

  Alice Teodorescu Måwe, KD, hade rätt, när hon i gårdagskvällens debatt anklagade V för att härma den nazistiska retoriken under 1930-talet, att allting är ”judens” fel. Morden på israeliska judar 7 oktober var ju en signal till pro-palestinska grupper runtom världen att angripa judar. Och tillgripa anti-demokratiska medel mot politiska motståndare, bl.a. störa möten. Ingen störde V-mötet, som jag bevistade. Själv deltog jag i applåderna, må vara bara vid ett fåtal tillfällen (kampen för fackliga rättigheter), men satt i övrigt tyst och stilla.

  Trots den uppenbara målsättningen för Hamas, ett fullskaligt folkmord på judar, belönar flera regeringar terroristerna med att kräva en tvåstats-lösning. Trots att ingen palestinsk organisation seriöst stödjer en sådan lösning. De vill inte ha två stater visa vid sida, vilket för övrigt är en helt orealistisk tanke. Västbankens ekonomi är alltför sammanflätad med Israels för att kunna fungera som en suverän stat. De vill ha en tvåstegslösning ”from the river to the sea”.
  Tvåstatslösningen är ett fantasifoster av en amerikansk president, som bara har lett till fler krig.

  Anhängarna säger att det finns inga andra lösningar, när i själva verket tvåstatslösningen blockerar varje tanke på alternativa lösningar. Talaren krävde ett omedelbart slut på ”Israels illegitima ockupation” av Palestina – utan att med ett ord nämna mot vilket lands lagar ockupationen är olaglig. Den senaste legitima statsmakten över Västbanken var ju, om jag inte har helt fel, den turkiska stormakten, som led ett förödande nederlag under första världskriget.

  Är en enstatslösning, som går ut på att Israel förintas och dess judiska befolkning fördrivs eller utrotas, så att ”Palestine will be free from the river to the sea” verkligen den enda möjliga enstatslösningen, det enda alternativet (förutom status quo) till tvåstatslösningen? Hur vore det om Israel förvandlas från ”illegitim” ockupationsmakt till en internationellt erkänd legitim statsmakt – med förpliktelser som Israel inte uppfyller idag?

  På mycket lång sikt skulle det kanske kunna leda till en multietnisk förbundsstat, med en judisk och en palestinsk delstat. som suveränt bestämmer över lokala frågor, såsom äganderätten till mark, inom sina områden. Det var ju faktiskt så, efter en långvarig amerikansk ockupation, som Hawaii blev USA:s 50:e delstat.

  • Lars Eliasson (inläggsförfattare)

   Den ökande antisemitismen är vidrig. Hatet mot judar sker alltmer öppet. Hamasanhängare sprider sig på våra gator och media sprider Hamas propaganda. Hemskt
   Å andra sidan har jag aldrig gillat Netanyahu. Han kommer aldrig att kunna skapa fred. Hamas syfte med den hemska slakten 7 Oktober var ju att starta ett krig där även oskyldiga skulle dödas för att skapa en opinion för sin sak. Det har man ju lyckats med. Men det är alltför många civila som dödas. Det blir bara fortsatt hat krig och dödande om Hamas fortsätter att styra Gaza.

 3. Hassan

  1946 lät Begin spränga King David Hotel i Jerusalem där Brittiska Palestinaprotektoratet fanns, med många döda! Britterna drogs sig ur och lämnade palestinierna ”försvarslösa”!1948 genomförde Ben Gurion sk al AKBAH där ca 750000 palestinier fördrevs från sitt hemland och 550 byar togs över av judar! Folke Bernadotte avrättades av judarna för att han ansåg att Jerusalem skulle styras av FN (motsv)! Därefter följde massakrerna Deir Yasin Sabra,Chatila,Jenin;Lod,illegala bosättningar,nonchalans mot ALLA resolutioner från FN mm .Allt är inte svart eller vitt! Hur kan ett land vara demokratiskt när det är olika lagar för Judar jämfört med övriga??? Dags för en tvåstatslösning med 1967 års gräns och att alla olagliga bosättningar överlämnas intakta till palestinierna! Vilka hjälpte Hamas till makten och stöttade dom till valsegern i Gaza!?Härska genom att söndra (PLO,Fatah).

  • Lars Eliasson (inläggsförfattare)

   Jag har länge trott på en tvåstatslösning men ser idag att det blir mycket svårt. Palestinierna har sagt nej till tvåstatslösning flera gånger och menat att de ska få ett bättre avtal. Sedan har de startat krig, intifada, som lett till att Israel byggde en mur för att skydda sig. Frågan är ju vilka som har auktoritet till att företräda palestinierna och komma överens om ett för många palestinier kontroversiellt avtal om en tvåstatslösning.

 4. brorson

  Nazistisk propaganda från 1930-talet, vilken är förbjuden i flera europeiska stater utom Sverige, som vill vara ett föredöme i yttrandefrihet inför hela världen med både koranbränningar och grov hets mot judar. Jag tycker att båda ska förbjudas. Den har distribuerats fritt i Västbanken och Gaza, där även skolbarn har indoktrinerats med densamma.

  Genom den urskillningslösa invandringen från Mellanöstern har nazismen återimporterats till Sverige. De skulle få Sverige som sitt nya hemland som ersättning för ”det förlorade landet”. Det lät så bra. Men nu vill de begränsa yttrandefriheten för oss svenskar. Inte ens ministrar får tala fritt. Och även en vänsterpartist blev nedbuad av pro-palestinska aktivister (på ett annat V-möte än det jag besökte) sedan hon fördömt både Israel och Hamas. Den s.k. Nordiska motståndsrörelsen, som huvudsakligen torde bestå av etniska svenskar, utgör antalsmässigt bara någon promille av nutida svenska nazister. Tycks alltså som att nazister bestämmer även vad V-politiker får säga, i varje fall hur tydligt de får fördöma Hamas.

  Netanyahus högerregering föregicks av en socialdemokratisk regering, som hade som politik att byta land mot fred. Det blev tyvärr ett katastrofalt misslyckande. Gaza var inte ockuperat före den 7 oktober och alla judiska bosättningar hade avvecklats, och vi vet vad som hände. Nu kräver den svenska vänstern att Israel ska avstå från land utan att få fred i utbyte.

  De s.k. palestinierna, som till större delen utgörs av ättlingar till invandrare från andra delar av den forna turkiska stormakten, har inte större ”rätt” det forna Palestina än dess judiska befolkning, som utgörs av både europeiska och orientaliska samt afrikanska. judar. Bara en bråkdel av territoriets (Israel + det nutida Palestina) nutida invånare är ättlingar till territoriets befolkning under Jesu tid. Till vilka länder ska de israeliska judarna åka ”hem” om de fördrivs från Israel? Till de en gång i tiden judiska kvarteren i Bagdad och Teheran?

  • Lars Eliasson (inläggsförfattare)

   Jag tycker också att många andra länder har en skarpare och bättre lagstiftning när det gäller nazism och antisemitism.

   • brorson

    I tidigare debatter har jag framfört som min privata åsikt att det ska vara tillåtet att muntligt och skriftligt förneka och kritisera Koranen, men straffbart som förargelseväckande beteende att offentligen elda upp skriften ifråga samt att max-straffet för detta brott måste höjas rejält. Men det gäller inte bara Koranen utan även andra skrifter och föremål, som har en stark symbolisk betydelse för vissa människor, såsom den svenska psalmboken, Kommunistiska manifestet och Pride-flaggan och kanske även det moderata partiprogrammet, åtminstone om det sker i provocerande syfte. Skillnaden jämfört med nazism och antisemitism är att framförandet av budskapet, oavsett på vilket sätt det sker, ska vara kriminaliserat.

    • Lars Eliasson (inläggsförfattare)

     I alla fall bör polisen få större befogenheter att stoppa bränning av religiösa skrifter när det kan orsaka upplopp och hot mot rikets säkerhet.

     • arbetare

      Varför det ?
      Det är väl de som inte förstår sig på yttrandefrihet som polisen ska ingripa mot , inte de som vill yttra sig ??

      Utvisa omedelbart alla som inte vill leva efter ett sekulärt samhälles lagar , de kommer aldrig att tillföra något vettigt.

 5. Jonsson

  Bra fråga. MP:s nytillträdda språkrör vill dessutom att fler svenskar ska offra mer för klimatet. En halvkväden visa nu … som blir en ny chock senare.

  Jag vet inte säkert vad Jonas Sjöstedt uträttat tidigare i EU-parlamentet. Det verkar varit miljö- och klimatfrågor han sysslat med.
  Blir konfunderad då han nu tog FLYGET från Umeå till Bryssel! Är EU-parlamentet en lekstuga?

  Alice T Måwe tog upp Hamas-Israel i gårdagens Agenda. Hon menade att vänsterns valframgång beror på förändrad demografi i Sverige. Själv är jag inte övertygad om det, utan tror att vänstern inklusive Mp, fått ett nytt 68-moment.

  Fler än judar räknas som semiter, därför är antisemitism ett dunkelt begrepp. Det kan gälla exv. även muslimer från de geografiska områdena.
  Bernadotte mördades av Sternligan.
  Endast Israel godtog FN’s uppdelning av det forna brittiska mandatet. Vilket dess grannar inte gjorde, arabländerna anföll därför Israel och förlorade.
  Netanyahus bror dog i en militär räddningsinsats vid en flygkapning. Även Netanyahu har omtalade militära räddningsinsatser i bagaget.

  Daniel Helldén stod helt stum inför Alice T Måwe i Agendastudion om Hamas terror, exakt som Sjöstedt före honom.
  Jonas Sjöstedt bär Palestinas flagga på kavajslaget i offentliga sammanhang och hans förebild är en kurdisk politiker. Sjöstedt går under radarn och västerbottningarna är stolta och bländade av mysfaktorn? Hjälpars!

  • Lars Eliasson (inläggsförfattare)

   Undrar vad den gamle kommunisten Sjöstedt kommer att uträtta i Bryssel? Han får förstås en hög lön och ett gott liv. Han säger att han oroar sig för CO2 utsläpp och klimatförändringar. Men då borde han nog istället åka till sina partikamrater i Kina. De behöver övertalas att sluta att bygga kolkraftverk. Där kan han göra en stor insats för minskade utsläpp av CO2.

   • sven

    Håller med helt.
    Fattar inte varför vi lägger sånt fokus på att dra ner CO2 i Sverige där det släpps ut mindre än en pink i missisippi. Klart att Kina bygger kolkraftverk , hur ska de annars kunna producera våra komponenter till elbilar , sina egna elbilar och alla dessa solceller . Omställningen tar många år och aldrig har så mycket producerats på så kort tid som i denna omställning. Så CO2 utsläppen kommer att peaka rejält , paradoxalt nog för att vi omställer. Vi skulle först byggt ut till ren kärnkraft och producerat produkterna till omställning i en långsammare takt.

 6. kenth

  Har ni inte fattat att vi måste göra som Britterna och lämna EU.
  Då har vi en chans ta igen det förlorade…eller är det redan försent?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.