Sprutbyten räddar från hepatit och HIV

Ryggmärgsreflexen hos många är att program för sprutbyten måste bekämpas. Det handlar om människor med tungt narkotikamissbruk, mestadels heroin. Herion bryter ner varje missbrukare och framförallt hepatit fördubblar lidandet.

Jag besökte Holland för att studera dessa problem 2002 bl.a. tillsammans med Frerik Reinfeldt. Vi satt bägge som styrelseledamöter i Statens institutionsstyrelse. Genom konsekventa insatser för heroinmissbrukarna med bl.a. metadonprogram, sprutbyten och drogfri kriminalvård var och är Holland det enda land i Europa som kan visa upp sjunkande antal heroinmissbrukare.

Varje herionmissbrukare är lika illa ute oavsett om personen bor i Holland, Stockholm eller Västerbotten. Sprutbytarprogrammen kräver ordentliga regler och uppföljningar. Det är ett inslag i en behandling och omhändertagande som kräver samma kontroll som varje läkemedlesbehandling ellar vad annat inom vården.

Jag hoppas att inte ryggmärgen får styra utan intellektet. Människovärdesprincipen är viktig. Den äkta kapitulationen är att rycka på axlarna för hepatitsmitta och HIV.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.