Umeås kulturpolitk behöver nytändning

Jag vill hälsa Fredrik Lindegren hjärtligt välkommen som ny kulturchef. Både jordnära och ödmjuk. Jag har lärt känna Fredrik en del arbetet med Kulturhuvudstad 2014. Men minns också den artistiske Fredrik i barnteater i Kasamark Bygdegård för flera år sedan.

Senare år har kulturlivet i Umeå spretat alltmer men flera ganska framgångsrika aktörer men även brist på sammanhang och helhet. Norrlandsoperan under Magnus Aspegren är allt bättre samtidigt som teaterlivet är brett. Samtidigt verkar kulturbolagen, Folkets hus, bredden inom studieförbunden och kulturförvaltningens medarbetare vara gansak långt från varandra. Alla verkar dessutom ta semester samtidigt. Näringslivet har inte hitta fram på samma sätt i Umeå som på andra plaster i vårt land. Jag tänker mest på Göteborg men även design som Svensk Form.

Mediastaden Umeå är allt tyngre med både TV och bra kunnande inom interaktiva media. Men totalt verkar det mest som pusselbitarna ligger utströdda utan att bilda helheten och bidra till att lyfta tillsammans. Både komponerande och skrivande skulle kunna växa. Och bra produktionsbolag som Staffan Ling körde en gång i tiden.

Vad händer med samspelet mellan kommun, landsting och nationella nivån när landstingsekonomi blir allt mer ansträngd och regionen förändras. Det är sannolikt dags för att ersätta 1974 års kulturbeslut ett nytt handslag inom svensk kulturfinansiering för att klara framtiden. Bredd och djup kräver att institutioner hittar vägen till kulturorganisationerna och studieförbunden.

Vi presenterade idag alliansen budgetförslag för Umeå åren 2008-10. en av nyheterna är att kulturen lyfts fram. Vi föreslår att Umeås kulturpolitiska program fräschas upp; det är 11 år gammalt och saknar just helhetsgreppet. Det nya programmet ska inte bli kulturnämnden program utan hela Umeås angelägenhet. En anna fråga vi lyfter är att oavsett vad som händer med Bildmuseet finns chansen att börja utveckla Gammlia till ett centrum för det nordliga rummet. Med europeisk och cirkumpolär dimension.
Jag hoppas och tror att debatten kan börja. Med Fredrik Lindgren som ödmjuk aperitif.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.