CHRIS och förändring

CHRIS
Att bli utnämnd till landshövding är att bli DU med Västerbotten utan att riktigt ha lagt bort titlarna. Den första landshövding jag minns bra som nyutnämnd är SVEN Johansson, även han landstingsmoderat från Stockholm. När han väl var utnämnd men inte hade startat besökte han lite överraskande LAKO(landsting och kommun) konferensen i Hemavan. Efter en lång resa och lite förväxling av rum på högfjällshotellet spreds informationen vid frukost om vad som hänt SVEN under natten. Vi som inte hade hunnit inkludera SVEN i vårt talspråk satt som frågetecken.

Samma har de varit för GÖREL, GEORG och LORENTZ.
I de mer intima sammantröädesrummen frågas: Vad anser GEORG? Kommer LORENTZ att delta?

Samma sak gäller i grannlänen. För Västernorrland var och är Börje Hörnlund enbart BÖRJE för de fletsa, trots att det gått flera år sedan han slutade. Inom centerpartiet kunde vi säga Hörnlund, BH eller Börje. Samma sak i Norrbotten. För oss inom partiet är Pecka ett vanligt tilltalsnamn för Per-Ola Eriksson. Frågar man efter Pecka i Luleåväxeln så blir det stopp. Pecka är PER-OLA för norrbottningarna.

Nu är det dags för oss i Västerbotten att fråga: Ska vi kontakta CHRIS? Och snabbt uppstår ett resonemang om av vem, hur och när? Och jag tror många vill ha kontakt.

Ola Nordebro har tycker fångade i sin blogg frågan mitt i prick: Ett välkommet val till en mossig institution.

FÖRÄNDRING
Förändring är ett begrepp under lupp just nu. Hos mänga människor upplevs ordet förändring mest som ett hot och mindre som en möjlighet. Sanningen är hela tiden den att förändring sker alltid men det behövs bra sätt att i någon mån påverka förändringarna i den riktning man vill.

I morgon måndag träffas nya KSO-Västerbotten för första gången. Vilket tråkigt namn förresten. Hursomhelst är det ett exempel på förändring när kommuner och landsting tar över betydande delar av länsstyrelsens utåtriktade verksamhet. Jag ser det framförallt som ett träningsläger inför det kommande region Norra Norrland med de fyra norra länen. Västerbotten är tyvärr sent ute!

Jag läser på CHRIS hemsida som landstingsråd i Stockholm att hon utnämner sjukvården som den nya framtidsbranschen. I fredags genomförde landstinget en inspirationsdag för ledare och chefer med teman som prioritering, tydligare retorik och kvalitet. Sjukvården är en bransch som verkligen möter förändringar i form av nya utmaningar och behandlingsmöjligheter. Samtidigt präglas ofta retoriken av att lova att inte förändra. Det ska vara som det varit. Det gäller både regionfrågan och praktiskt vårdarbete.

Men förändringarna sker hursomhelst. Antingen väljer vi att vara med eller så låter vi andra driva förändringsarbetet.

Jag hoppas på en ny plattform mellan politiska partier som vågar både bejaka kvaliteterna i landstingens och kommunernas sjukvård och se den nya branschens möjligheter. Hälso och sjukvård är är tillsammans med äldreomsorgen, socialtjänsten, socialförsäkringsväsendet, försäkringsbolagen, företagshälsovård och människors efterfrågan av vård i allmänhet en verkligt växande bransch.

Låt mig ta ett konkret exempel: När vågar en ny aktör investera i en ny magnekamera för att effektivt minska trycket på sjukhuset långa köer? Eller ska vi invänta en katastrof som tvingar fram en ny samling? Sjukvården var på väg mot kollaps i Västra Götaland åren 98-99 innan politiken formade den region och det samarbete som idag skapat lugn och framtidsoptimism.

Välkommen CHRIS – du kan bli en viktig kugge i förändringarnas Västerbotten

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.