Länsmuséet och Gammlia kan bli ett riktigt trumfkort

Vid dagens möte med kommunstyrelsens arbetsutskott fick Västerbottens museum klartecken att gå vidare med planerna att utveckla museet både när det gäller innehåll och byggnader. När bildmuseet flyttar till området vid designhögskolan kan bygganderna disponeras om och fräschas upp.

Museiområde är redan idag en populär mötesplats. Den satsning som börjar ta form måste ta sikte på att göra området ännu mer folkligt och lättillgängligt. Gärna koppla samman museet med bibliotek, studieförbund och kulturarrangemang. Maten ska finnas i centrum. Det går att hämta inspiration från andra satsningar i Sverige och utomlands. Det som byggs nu ska hålla i kanske 50 år. Mitt i mångkulturen.

Gammlia kan bli ett riktigt trumfkort i Umeås satsning på att bli kulturhuvudstad 2014. Den satsning som kan fånga många människor och hela det nordliga perspektivet. Professor Lars -Erik Edlund, vice ordförande i kulturnämnden, har inspirerat till något som kan bli internationellt välkänt.

Jag vill att vi ger plats för de riktigt stora ambitionerna. Utformningen rent publikt är nyckelfrågan. Här kunde det finnas plats för en arkitekttävling för att ta ett riktigt grepp. Bara det blir klart 2013!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.