Umeå kulturhuvudstad på Grand Tour: Beundran inför Krister Olsson

Igår eftermiddag höll Umeå kommun seminarium om både Kulturhuvudstad och Umeås styrka inom IT-branschen. Vi höll till i två grannlokaler inom ramen för Västerbottens veckor på Grand Hotell. Det var ungefär lika många deltagare på de två seminarierna. Frågan är om budskapen stöttade varann.

Vi är många som upplever styrkan i att Umeå kan lyfte det nordliga rummet i Europa. Eller för hela norra cirkumpolära området. Efter Aten blev kuturhuvudstad 1985 kan Umeå trettio år senare bli den nordligaste kulturhuvudstaden. I början av veckan träffade jag en erfaren sjukgymnast från Quebec som frapperades av likheterna mellan landskapet Västerbotten och landskapet runt staden Quebec.

Samtidigt är det viktigt att kulturfrågan har en mycket vid betydelse för människor och näringsliv. Det behövs ett närmare och älskvärt förhållanden mellan vad privata, enskilda eldsjälar, det offentliga via kommun, landsting och stat samt näringslivet i norra Sverige.

Staffan Ling lyfte enskilda människors betydelse oavsett om vi pratar om frivilliga funktionärer eller Krister Olssons generösa inställning gentomot kultur och kunskap. Detta väckte beundrarn hos flera åhörare.

Det var flera korta och intressanta inlägg både på kulturseminariet och IT-seminariet. En av talarna var på bägge seminarierna. Kanske borde alla talare fått varva sina inlägg och åhörarna suttit illsammans i samma lokal.

Kulturhuvudstaden kräver ordentliga satsningar som både ska förbättra livsmiljön och tillväxten. Alla världskända musikgrupper är exempel på detta: en del sliter med vardagen mer eller mindre frivilligt utan lön medan andra även varit ekonomiskt framgångsrika. Vårt nordliga näringsliv tjänar också på att känna till och vara stolt över att vår region har en lång historia med handel, resande och kultur.

Umeå måste satsa på alla cylindrar om vi ska lyckas nå målet Kulturhuvudstad 2014. Kommunen måste för sin del granska om det som planeras i staden är så lyckat eller om det går att lägga ett bättre helhetsgrepp. Det gäller Ön, garage under jorden, staden efter Umeälven på bägge sidor. Satsningar på konstnärligt centrum är nästan klart men hur får vi snabbt klart att satsa på Gammlia och Västerbottens Museum.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.