Kommuncentern på gång, svag Östros och papperslösa flyktingar

KOMMUNCENTERN i SKÖVDE
På väg hem från Centerpartiets kommundagar i Skövde känns det skönt att ha hunnit prata med många politiska kompisar. Man både lär sig nytt och får kontakter. Har mött folk från Linköping som verkar ha ett intressant sätt att samtala och planera för Framtiden. Linköping ska bebygga sitt militära nedlagda övningsområde ungefär på samma sätt som Umeå borde ha börjat med för länge sedan när det gäll I 20s nedlagda övningsområde. Umeå behöver ett Samtal om Umeå som berör många fler.

Har även pratat med folk om Volvos kommande hyttransporter till Moskva. Med bra containerteknik borde man kunna hitta vägen över Kvarken.

Annars är den stora utmaningen att fylla det stora svarta hålet efter Ulrika Messing och finansminister Per Nuder (minns ni honom) när det gäller vägar, järnvägar och kommunikationerna överhuvudtaget. Jag jobbar för ett paket som kan lösa knuten runt Umeå. Det verkar som kvaliteten i kontakterna mellan vägverket och kommunledningen i Umeå inte varit den bästa under många år.

SVAG ÖSTROS
Tomas Östros är nu inne på banan som socialdemokraternas nye ekonomiske talesman. Han har fått ganska stort utrymme i media. Men vilken svag start. Han kan inte ge besked om s-politiken skulle innebära för vanliga löntagare t.ex undersköterskor.
2008 får på mitt jobb en undersköterska ungeför 1800 kronor i högre månadslön + 1020 :-/månad i lägre statsskatt.

På hela året gör det c:a 25 000 kronor mer i plånboken efter skatt! även om man räknar in den högre avgiften till a-kassan. Kommer Östros att höja skatten för att ta tillbaka stora delar av dettta?

Kommer Östros att satsa på att behålla statliga Vin och Sprit och förlora på detta jämfört med en försäljning av sprittillverkningen?

De svenska statsfinanserna står stark mitt i de börskriser och ekonomisk oro som världen upplever. I ett inslag från BBC förklarade en brittisk ekonom att svenska regeringen redan gjort det som andra regeringen inte ens startat med – skattelättnader, stimulans för fler i arbete , lägre arbetslöshet och lägre sjuktal som tillsammmans ger stabila överskott i statsfinanserna. USA, Storbrittanien, Italien är exempel på länder som både ska klara kriserna, allmänna val och regeringströtthet på samma gång.

När har Östros någonting att säga om detta? en person som har ambitioner att leda svensk ekonomi måste visa upp någon form av egen analysförmåga och inte bara intränade slagord.

PAPPERSLÖSA FLYKTINGAR
Människor som vistas i Sverige efter ha fått avslag på uppehållstillstånd (gömda flyktingar) eller personer som olagligt kommit hit för att t.ex jobba har idag ingen rätt till vanlig sjukvård. Läkare, barnmorskor och andra yrkesgrupper i sjukvården får och kan inte vårda och behandla dessa människor. Vi har pratat om denna fråga i Statens medicinetiska råd (SMER) i flera år. Sahlgrenska i Göteborg har gått före och organiserat regler och samarbeten som gör att medicinsk personal kan hjälpa till. SMER skrev i fredgas till regeringen att frågan måste få en snbb lösning. Bristen på bestämmelser gör Sverige till att vara nästan sämst i Europa. Ministrarna Tobias Billström och Göran Hägglund måste ordna upp frågan!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.