Blogg: Passupp Chris Heister – i Holmlunds Umeå ryms inte kvinnorna.

Den gångna veckan uppstod en makaber debatt om Umeås dåliga resultat i Svenskt näringslivs rapport om näringslivsklimatet. Denna rapport omfattar Västerbotten, 12 maj kommer rapporten för alla Sveriges kommuner.

Sin debattvana trogen angriper Lennart Holmlund avsändaren eller personerna bakom när det blåser snålt. Svenskt näringslivs enkät är förmodligen inte fulländad men har hursomhelst samma kvalitet (bra eller dålig) överallt. Trender och resultat borde resultera i en debatt om hur Umeå kan hitta vägar att bli bättre.

Nu måste jag skriva något som jag helst skulle vilja slippa skriva. Det finns ett bevärligt inslag i den polemik som kommunledningen, dvs Lennart Holmlund står för: Kvinnliga företrädare får oftare ta emot hårda omdömen.

Några exempel:
– Denna gång var det Karina Folkesson som stod för Svenskt Näringslivs rapport. Nu förklaras den organisationen som ingenting att bry sig om. Alltså såga fotknölarna i stället för ett seriöst och lyhört bemötande. Hade Svenskt Näringsliv företrätts av exempelvis Hans Eliasson, trygg och erfaren företagsledare, skulle reaktionen garanterat varit en helt annan från Holmlunds sida.

– Vid förra årets rapport fick en kvinnlig restauratör ta emot ganska hårda tacklingar därför hon yttrat sig offentligt. Jag vet att det upplevts kämpigt att bli måltavla för en ledande politiker. Angreppet skulle aldrig drabba Håkan Lundgren eller andra män inom branschen.

– Maud Olofsson utgör en annnan måltavla där läsarna återkommande kan ta del av en debattteknik där Lennart Holmlund svartmålar i stort och smått. Det finns många män i regeringen som borde kunna intressera men det passar sig inte.

– Kvinnliga företrädare bland handelskammarens medlemmar eller andra företagarorganisationer har berättat om osynliggörandet som metod. Kvinnligt företagande har varit lågt prioriterat i många år.

– En Holmlund-blogg för en tid sedan innehöll följande mening: ’Det framstår fortfarande som om utomhusmiljön och parkeringarna är gjorda för hemmafruar som tar en promenad till butiken i närområdet med barnvagnen och har barnet ute på gården vissa tider av dagen’. Kvinnors roll för samhällsplaneringen kan knappast viftas bort på ett effektivare sätt. Det som annars brukar kallas social hållbarhet minimeras. Det märks bl.a. i debatten om Öns framtid.

– I början av januari kom nyheten att Chris Heister blir länets nye landshövding. Många uppskattande kommentarer men den vanligtvis snabbe Holmlund har reagerat ganska avmätt. Ett scenario kan bli att Chris ganska snart efter tillträdet får veta att hon tillhör efel parti, länsstyrelsen är oberäknelig m.m. Vi får se?

Det centrala problemet blir allt tydligare dvs i Lennart Holmlunds Umeå ryms inte kvinnorna. I debatten, i företagandet, i kulturen, i planeringsvisionerna. Jag har skrivit något som jag helst skulle vilja slippa skriva.

4 kommentarer

 1. Andreas Lundgren

  Jag vet inte hur mycket du ska tala om jämställdhet Sven-Olof. Röstar man som du för ett vårdnadsbidrag på 3000 kr/mån som JÄMO(Jämställdhetsombudsmannen) totalt sågat ur jämställdhetssynpunkt så ska man nog sopa framför egen dörr innan man angriper andra.

 2. BerithOlo

  jag har längtat efter vårdnadsbidrag . det behövs tillskott om man vill vara hemma mer och ta hand om sina barn när de är små…tyvärr var det sossarna som styrde landet då, så vi fick ingen hjälp… man kan dra åt svångremmen om det behövs

 3. mar akristoffersson

  Bra iaktagelser du gör i denna blogg. Det är bra att detta med genusproblematiken som vi kvinnor alla kan beskriva, det är bvra att du på detta sätt tydliggör och beskriver detta. Det är även viktigt att det även är män som ser bakom maktstrukturen och vill förändra. Bra jobbat!.

 4. IngaLena Holmgren

  Mycket bra iakttagelser om Holmlunds kvinnofientlighet. Har länge insett att han är en typisk male chauvinist pig. Umeå skulle nog må bra av att han gick i pension snarast.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.