Bygg ett sticksår till Volvo lastvagnar

Alla har säkert hört talas om att vägfrågorna i Umeå börjar röra på sig. Åsa Torstensson har verkligen höga ambitioner att fylla ut de de stora hålen i Vägverkets långtidsbudget med bl.a. miljarder som blir över när utlandsskulden minskar.

Åsa Torstensson har även flaggat för att skapa ett nytt Transportverk dvs genom att slå samman vägverket, banverket, luftfartsverket och kanske sjöfartsverket skapa en och samma myndighet för hela transportsektorn. Det skulle underlätta planeringen och samarbetet. Det finns många exempel att det varit märkligt svårt att samordna planeringen mellan de olika verken idag.

Nu när västra länken ska planeras och byggas i Umeå i trakterna kring Präsrsjön vore det lysande om frågan om ett stickspår från området kring Skogaholms bageri över älven och vidare till Volvo Umeverken kunde utredas. Tänk att skapa ett system där volvohytterna aldrig behövde lastas på långtradare och köras genom stan. Tänk om hytterna kunde lastas direkt på järnvägsvagnen. Effektivare, snabbare, mindre transportskador och klart bra ur miljösynvinkel.

Banverket har fått höra frågan tidigare men än så länge finns inget initiativ vad jag vet. Förutom Volvo som tidigare fört fram hur bra det skulle vara med en direkt anlutning till järnvägen.

Det skulle kanske kosta 200 miljoner. Det skulle kunna skapa ett nytt industriområde söder om älven förutom volvoområdet.

Om vi tar gemensamma tag i frågan kan ett stickspår inte vara omöjligt att ordna.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.