Gröna näringar och Kreta blommar

GRÖNA NÄRINGAR
I fredags genomförde Umeå kommuns näringsutskott besök i det gröna. alltså besök till lantbrukare och ett välbesökt minisemiarium på Umåker med temat Gröna näringarnas framtid.
För Umeå spelar jord, skog, trädgård och förädlingarna av allt detta en stor roll. 8 % av alla som jobbar i Umeå har sin utkomst i näringen. Då räknas naturligtvis även anställda vid Norrmejerier, skogsindustrin m.fl.

LRF hade dagen innan berättat om optimismen som finns i de gröna näringarna. Vid seminariet fick höra om COOPs fantastiska satsning på norrlandsproducerade varor inom livsmedelssektorn. Jag applåderar fortfarande och det känns roligt att medlemskortet i COOP ger valuta.

Umeå kommun har en del att tänka på för att skydda och stimulera de gröna näringarna. Kommunen måste handla mer lokalt. Jordbruksmarken måste skyddas i planeringen. Den jordmån det tagit flera hundra år att utveckla får inte hux flux bli tomter och vägar. Forslunda gymnasiet ör ett viktigt nav för att locka unga till de gröna näringarna. Den nya gymnasiereformen kommer att lyfta fram de yrkesförberedande utbildningarna – det är bra för det gröna! Jag är riktigt nöjd över att vi i Centerpartiet var med och skapade den första kommunala friskolan när Forslundagymnasiet stratade om med egen direktion för några år sedan. Framtidens företagare inom gröna näringar är ofta unga kvinnor. Detta måste även sätta sina spår när både utbildningarna och näringspolitiken utvecklas.

KRETA BLOMMAR
Efter fredagens omväxlande almanacka åkte jag och hustrun till Kreta för en veckas avkoppling. Vi mötte ett regnigt Kreta – Umeå slog faktiskt Heraklion på termometern igår. Men samtidigt är medelhavet som grönast just nu. Det blommar!!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.