Tillbaka till bredbandet + behovet av kulturkreatörer

TILLBAKA TILL BREDBANDET
Under den gågna Kretaveckan har jag upplevt både en fantastisk historisk miljö och känslan att vara tillbaka till 1990-talet. Det sista handlar om internet dvs hur det fungerade på 90-talet. På Kreta och Grekland i övrigt är det mesta som heter uppkoppling och internet på samma nivå som Sverige för 10-12 år sedan. Det mesta går via telefonmodem. När jag försöker läsa svenska tidningar, skicka filer, följa bloggandet tar alltihop en ENORM tid. Märkligt hur snabbt man blir bortskämd med hastigheten i nätet och uppenbarligen bygger många hemsidor på att det finns bra kapacitet i näten.

Samtidigt är det ett problem för turismen, företagen och människor i Grekland att inte synas på nätet. Det känns riktigt bra att Centerpartiet på 90-talet slogs för digital allemansrätt för hela Sverige. Det har skapat bra förutsättningar för den svenska utvecklingen i alla sammanhang. Vi kan genomföra videokonferenser, prata telefon, skicka tunga filer via nätet – samtidigt!

BEHOV AV KULTURKREATÖRER
Umeås satsning på kulturhuvudstad 2014 blir att mer inspirerande. Den 25 april träffades olika människor med sprudlande tankar om Umeås möjligheter. Jag fastnade mycket för flera idéer om hur viktigt det är att skapa utrymme för kulturkreatörer – för att skapa möjligheter att kunna leva på sitt kulturarbete. Vi behöver miljöer, kuvöser och människor som ger plats för enskilda individer som är på väg att ta språnget till att stå på egna ben. Det behovet finns inom alla kulturyttringar. Kreatörerna är ofta bra inspiratörer inom kulturförningarna, studieförbunden, konsthantverket, musikgrupperna och kan kombinera olika arenor. Men de måste kunna försörja sig på sitt arbete.

Umeå har mycket att vinna på att skapa miljöer för kulturkreatörerna. Nya konstnärligt campus är ett ställe. Gammlia och museet är ett annat. Flera platser i och runt Umeå kan ge samma kraft. Olofsfors bruk finns redan. Skeppsvik kan utvecklas. Norrbyskär? Platser med kulturhistoria kan leva vidare. Nästa års stora EU-möte i Umeå kring tillväxt och innovation lyfter temat. Sittande kulturutredning kan göra mycket för att utveckla området. Ropen skalla – F-skattesedel åt alla!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.