Gammlia och muséet blir Umeås nya pärla!

I januari bloggade jag om chansen för Gammlia och Muséet att bli Umeås nya pärla. Nu verkar satsningarna komma allt närmare. I budgetarbetet inom Umeå kommun och landstinget finns en skiss på att fördubbla stödet till Muséet samtidigt som bildmuséet flytttas till det nya konstnärliga centrum som Universitetet bygger upp i anslutning till designhögskolan. Tillsammans blir utställningskapaciteten och de publika lokalerna fler, större och mer lättillgängliga.

Gammlia området får en välbehövlig utveckling, basutställningarna förnyas och vissa satsningar på bättre föremålsarkiv kan genomföras.

Under hela processen är det viktigt att behålla Gammlias dragningskraft för alla olika sorters besökare. Det gäller att förhindra att det uppstår ett tomrum i skarven mellan bildmuséets flytt och länsmuséets ombyggnation. Jag hoppas att det går att skapa ett förtroendefullt nätverk med Lycksele och Jokkmokk m.fl kring den samiska kulturen, ett nätverk som upplevs innerligt och inte konkurrerande. Jag hoppas att både Gammlia och nya konstnärligt centrum lämnar plats för många kulturkreatörer. Det skapar även förutsättningar för att ideella kulturföreningar, studieförbund och idéfulla kulturarbetare kan göra gemensam sak.

En kommentar

  1. Lisbet Olofsson- bloggen bredvid..

    Gammlia är verkligen en av Umeås pärla. Jag åker dit med en av gambilarna och fikar de onsdagar när jag hinner och Fröken Fjällströms cafe´är öppet. Men det är inte bara det som lockar utan helhelten, tystnad, bilar, människor och naturen. Helt perfekt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.