(s) i Umeå lurar de unga som vill jobba. Statens stöd går direkt in i överskottet.

En av alliansregeringen viktigaste insatser är att stimulera att så många som möjligt får jobb. Bland unga under 26 ökade arbetslösheten särskilt kraftigt under åren 2000- 2006. Att vara ung och utan jobb är inte roligt. Att alltid vara den som föreslår den billigaste restaurangen, för att man inte har råd med annat, kan gräva djupa hål i självförtroendet. Till slut tackar man nej när polarna frågar.

Efter regeringsskiftet minskar arbetslösheten. En av åtgärderna är att sänka arbetsavgifterna för unga under 26 år till 15,74% dvs mer än hälften på två år. Hela tanken att så många unga som möjligt ska få in en fot i arbetslivet. Det är särskilt viktigt för individer med funktionsbegränsningar.

Om man räknar alla under 26 som jobbar inom Umeå kommun kommer avgiftssänkningarna för unga att motsvara c:a 30 miljoner. Dessa pengar slipper kommuen betala till staten. I socialdemokraternas budgetförslag föreslås att summan ska gå direkt till kommunens överskott eller t.ex. att betala pensionsutgifterna.

Allianspartierna föreslår i dagens budgetförslag att de sänkta avgifterna ska delas ut till alla verksamheter som i verkligenheten har anställt unga under 26. Vi vill alltså minska kostnaderna för alla verksamheter och därmed ge plats åt ännu fler anställningar av unga. Det ryms fler och verksamheterna skulle ha nytta av en större åldersspridning på arbetsplatserna.

Egentligen är det fullständigt självklart att den konkreta arbetsgivaren eller arbetsplatsen ska få dra nytta av statens stimulanser. Samma princip skall gälla för en skola i kommunen som en bilverkstad eller en butik. Den arbetsgivare som gör sitt bästa för att lotsa unga in på arbetsmarknaden ska få sin uppskattning.

Det är självklart att det unga Umeå ska visa unga människor respekt. Kommunen borde förstärka effekterna av statens satsningar på unga, inte gömma undan och ingenting låtsas om. Om kommuner och landsting inte låter effekterna nå ända ut på arbetsplatserna måste kanske staten överväga andra regler. Socialdemokarter i landets kommuner ska inte kunna motarbeta sysselsättningspolitiken.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.