Typisk sommarblandning: Fönstermålning, skolmat och begravning

Kommer just hem från ett sista farväl av n´farbror Herbert. I och med begravningen av Herbert, 86 år, har den siste av mina barndomsvuxna i byn gått ur tiden. När jag var 10 år var Herbert 37 år. Med dagens ögon bara unga människan men i barnets ögon var alla vuxna stora och gamla. Det känns lite vemodigt att den siste från barndomen nu inte längre finns ibland oss. Även om avskedet skulle ske i stillhet möttes 35 personer. Mitt i alltihop blir samtalen och återseendena riktigt positiva händelser. Begravningsritualen känns inte riktigt bekväm men det blir ändå en befrielse att få sjunga ut under psalmsången. Vår präst hittade verkligen en bra ton och ett ledigt bemötande.

Så här är sommaren. Allvar och lättsamhet möts. Fönstermålning i Ratan, skolmaten i Kasamark, avstickare till Kittelfjäll och trasiga jeans, mörk kostym och begravning möts i en enda röra. Vi bekymras över bensinpriserna men kanske mest över bensinbolagen som med sina monopol i ryggen slaktar bensinstationer över hela Sverige.

Annars mår människor allt bättre. Alla som vill (nästan) har jobb och mer kvar i lönekuvertet. En som brutit armen berättar hur långsamt det egentligen är att inte kunna jobba. Det är verkligen en förmån att vara behövd. Gamla tiders höga sjukskrivningar och pensioneringar framstår som alltmer märkligt. Särskilt som det var de unga som hamnade mest i kläm åren 1995 – 2006.

Begravningen ägde rum i Nyåker. Efteråt fanns några som oroades över Nyåkers framtid. Tre nya höghus på Ön i Umeå skulle kunna svälja hela Nyåkersbygden. Frågan ställs om det verkligen kan vara klokt tänkt inför framtiden. Inte minst sommarhalvåret behöver vi hembygden och landsbygden. Både för hälsans skull och för att mötas. Barnmorskorna i Nordmaling berättar att det föds knappt 50 barn per år i Nordmalinsgs kommun. Hur ska det gå med arbetskraften i socialtjänsten, Rundvik, pepparskaksfabriken, skogen, taxi, jordbruket, skolan, servicen, rörmokare. Någon efterlyser ändå vårdnadsbidraget. Tillsammans med jämställdhetsbonusen i föräldrapenningen.

Vi måste börja tänka efter. Den nya gröna vågen behövs. Alltså ett värderingsskifte som bygger vidare på kvaliteterna i hela Sverige. Alla dessa tankar ryms i samvaron efter en begravning.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.