Umeås kulturhuvudstadsarbete: Ikväll är det värmen och lyckokänslan som dominerar

22:49 klev jag in genom dörren tillbaka hemma efter dagens träff med juryn för kulturhuvudstad. 5:25 åkte jag iväg. Drygt 17 timmar med känslor som pendlat mellan tillförsikt, tvekan, optimism, beundran och nu värme och lyckokänsla. Jag trodde på Umeås ansökan. Juryns skarpa och prövande frågor var en prövning som kunde föda viss tvekan. Vi fick aldrig höra om de andra städernas presentationer och intervjuer vilket gjorde att jag aldrig fick något att jämföra med.

Egentligen var granskningen av Umeå, som dessutom drog över tiden, ett tecken på juryns intresse för vår ansökan. Därför blandades optimismen med en beundran inför jurymedlemmarnas precisa frågor. Många av dem har själva erfarenhet av alla möjligheter ch svårigheter som arrangerandet av ett kulturhuvudstadsår kan innebära.

Kl 16:56 kom då juryns beslked att Lund och ….Umeå går vidare till andra omgången. Då sprack glädjen fram som vid en otippad seger. Känslan fanns även hos alla de som samlats i rådhuset oikväll för att fira juryns besked.

Det som hänt idag innebär att kulturhuvudstadsarbetet går in i en ny intensivare fas. Vi ska fördjupa och förfina ansökan på olika sätt. Umeås tydliga kandidatur innebär att det satts en ny norm för hur frågor och debatter måste föras framöver. Våra kulturambitioner ska speglas varje gång vi planerar och beslutar i viktiga frågor. Dessutom ser jag ett starkt samband mellan kulturfrågorna i norra Sverige och kulturhuvudstadskandidaturen. Det kommer att stärka trivseln, värmen och tillväxten i Umeå och Norrland. Kultur är dessutom så in i norden miljövänligt!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.