Nya varslet från Volvo lastvagnar: Oerhört tråkigt och tufft! Men det kommer bättre tider!

Nya Volvovarsel påminner oss om en riktigt obehaglig verklighet: Ingen verkar beställa nya lastbilar just nu! Orsaken ligger fortfarande i stora störningar i finanssystemet bl.a. bankerna och att konjunkturen rasar för fordonsbranschen. Jag träffade själv två åkare i helgen som berättade att de skjuter upp lastbilsbytet minst ett halvår.

Nye platschefen i Umeå har idag gett raka och beska besked:
– Vi har överkapacitet i våra anläggningar. Och det finns ingenting som tyder på att läget ska förbättras. Det finns inga tecken som tyder på att det ska vända.
– Produktionstakten i Gent är betydligt lägre eftersom fabriken står still 2-3 dagar i veckan. Dessutom är arbetskraften i Gent flexiblare, många är korttidssanställda. Därmed kan lönekostnaderna hållas nere, säger nye platschefen Anders Olausson.

När vi möts av tuffa besked gäller det att vara saklig och inte rusa iväg. Transportnäringen märker snabbt av både ned- och uppgångar i konjunkturen Vi måste tro på en återhämtning, annars är det lika bra att lämna in. För att klara mellantiden har regeringen garanterat 25 miljarder för fordonsbranschen förutom andra satsningar från tidgare beslut. Men huvudproblemet är att antalet lastbilsköpare runt om i världen har minskat katastrofalt i framförallt Europa och nord- och sydamerika. I Asien finns knappast Volvo medan Afrika går upp men från en mycket låg nivå.

Det kommer bättre tider. Alla aktörer kan också påverka vad som händer under tiden. Företaget och facken, samordnarna som regeringen utsett i länen, kommunerna lokalt och regeringen nationellt och internationellt. Alltsamman förutsätter att det finns många, många fler köpare av volvos lastbilar!

En kommentar

  1. Anders Karlsson

    känner nog dom flesta att ni sitter och väntar på, inväntar att något skall hända medans Sverige faller samman. Gör något för helvete, jag röstade på er.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.