Moderaterna i norr ensamma!

Eftersom det inom (M)-partiet numer endast är moderater i norr som aktivt fortsätter argumentera mot regionarbetet i norra Sverige ställde jag igår tre raka frågor till Edward Riedel. Jag tackar för svaren och vill ge mina kommentarer till Edwards svar

1. Hur ser du på möjligheterna att norra Sverige ges likartade förutsättningar som övriga Sverige?

Min Kommentar: Edward svarar självklart ja på denna fråga och hänvisar till Halland och Gotland – två landsting som INTE ansvarar för högre specialiserad sjukvård. De köper allt från grannarna! Alla Universitetssjukhus finns/kommer att finnas i en region med befolkningsunderlag på 800 000 eller mer. Edward skriver: Det vore då mindre dåligt att bilda en region av hela den norra sjukvårdsregionen. På den punkten är vi helt överens! Agera för att (M) i norr jobbar stenhårt för att fyra norra länen hålls ihop!

2. Hur vill du den regionala nivån ska organiseras i norra Sverige? Jag vet redan vad du inte vill.

Min Kommentar: Edward vill mest av allt satsa på fyra halvsmå regioner. Jag vill satsa på en stor. Jag anser att en fortsättning med dagens länsgränser innebär att hälso- och sjukvården skulle låsas fast i den allt mer resurssnåla miljö som dagens landsting tvingas arbeta under. De flesta av rapporterna som nyligen presenterades vid Norrstyrelsen i Östersund visar samma sak för andra politikområden. Norra Sverige hamnar obönhörligt på efterkälken jämfört med övriga Sverige.

En modell som jag själv gillar är: Organisera norra Sverige på ett sådant sätt att det alltid finns två eller flera centra som gör liknande uppgifter. Det ger medborgarna, kunderna, och politiken chans att jämföra och utveckla kvaliteten. Det ger cvberksamheterna chans att bli skickligare. Det gäller alltifrån ortopedi, lab, turism, kultur, transporter, miljöfrågor m.m.

3. På vilket sätt gagnas situationen för Norrlands Universitetssjukhus?

Min kommentar: Norrlands Universitetssjukhus har norra Sverige som arbetsfällt och behöver detta patientunderlag. Skulle norra Sverige bestå av fyra regioner som är ännu mer självständiga än dagens landsting ökar riskerna för att underlaget för nästan alla verksamheter vid NUS fragmentiseras. Då agerar man som Halland: Köper specialiserad sjukvård var som helst!

Vi behöver en utveckling som går precis i motsatt riktning. Uppbyggnaden av den nya decentraliserade läkarutbildningen bygger på ett samarbete. Samma sak måste gälla den specialiserade sjukvården. Argumentet att det skulle uppstå nya byråkratiska organisationer med nya överbyggnader är direkt fel. Tvärtom, nuvarande fyra organiska administrationer skulle ersättas av en enda, decentraliserad organisation.

Edward måste prestera betydligt bättre sakunderlag för sin modell att fyra självständiga regioner i norr skulle gynna NUS!

2 kommentarer

  1. Robert

    Blir det då Centern är den som förordar sammanslagning.

    Men de som säger att Centern förändrats kanske har rätt.

    Valet kommer bestämma vilka som styr.
    Och då får vi hoppas att.
    Spekulanterna med skattepengar väljs bort + de som inte hör vad medborgarna säger och driver stordrift enbart för sina egna poster i den organisationen.

  2. sven-Olov E

    Signaturen Robert saknar en pusselbit: En region i norra Sverige ger förutsättningar för decentralisering av statlig makt och statliga beslut till våra egna folkvalda. Dessutom effektivare och billigare. Jag kan trösta Robert: Jag har ingen post jag slår vakt om.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.