Tragiskt – men går det förstå sig på hur djurrättsaktivister tänker? Och vad borde andra göra som tror på djurs rätt?

Händelserna kring restaurang Garaget och nu senast branden vid Umeå Jaktskytteklubbs klubbstuga är tragiska. Och kriminella! Första tanken är grip, straffa. Kanske en enrummare med järngardiner.

Andra tanken borde bli: Går det förstå sig på logiken bakom aktionerna? Aktionerna grusar bara allt vad sympatier heter och borde stöta bort nya sympatisörer. Sakfrågan om djurs rättigheter blir den stora  förloraren.

Det mest sannolika är att det finns enstaka individer som på fullt allvar tror att man kan föra och vinna ett krig genom att sabotera vissa "djurobjekt". Minkfarmens minkar släpps "fria" men att det innebär en frihet som orsakar djuren en djävulsk död ryms inte i logiken. Aktionerna orsakar egentligen än mer lidande för djuren.

En annan logik skulle kunna vara att angripa kända verksamheter som lever på att sälja tillagat kött dvs slaktprodukter. Angreppen på barbequerestaruangen Garaget är obegripliga. Den restaurangen var inte särskild känd eller stor. Barbeque utnyttjar tillskillnad från vanlig grillning, som använder strålningsvärmen för att tillaga maten,  indirekt värme för att under en längre tid med lägre värme anrätta kött, fågel och grönsaker. Ska köttkriget vinnas finns det miljontals grillar och tusentals restauranger.

En ytterligare strategi är att anonymt sprida skräck bland "motståndare" eller få dem att tappa sugen. Hot mot ägare, familjemedlemmar eller företrädare. Att blogga som jag gör just nu gör kanske mig till en måltavla. Den anlagda branden vid jaktskytteklubbens klubbstuga är sannolikt ett sådant exempel. Detta är kanske den värsta och mest subtila aktionsformen. Odemokratisk, antiintellektuell dvs facsistisk. Och djupt obehaglig!

Självklart har polisen uppgiften att försöka hitta de personer som gjort sig skyldiga till brotten. Kanske borde spaningen fungerat bättre. Jag såg själv på anslagtavlan i bibliotekshuset ett de små samlingsflygblad med bussningstips som föregick en av de senaste minkfarmsangreppen.

Jag har själv varit medlem i bäde Naturskyddsföreningen och Jägarförbundet  i många år. Tillsamnmans med många andra medlemmar i naturföreningar (hit räknar jag även jaktorganisationerna!)  tror jag att vi gemensamt står för ett serisöst intresse för natur och miljö. Det innefattar även intresset för djurs rättigheter.

Jag förväntar mig nu att naturorganisationerna tydligt tar ställning kring DBFs (Djurens befrielsefronts) sätt att agera. Tala om att det finns många bättre och demokratiska sätt att engagera sig i frågor om djurs rättigheter. Tala om det för alla unga som inte självklart vet om det som inte står skrivit som stora rubriker.

 

 

 

Etiketter:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.