Bra att gravida kvinnor fick rätt! Kassan borde ägna tiden till moderna analyser av arbetsförmåga.

Så kan vi läsa om en märklig process med försäkringskassan som ena parten. Smärta och värk till följd av foglossning i slutet av graviditeten skulle enligt kassan gammelmodiga bedömning inte ge rätt till sjukpenning. Liknande smärta och värk till följd av en inflammation skulle däremot ge sjukpenning.

Kassan fick stryk först av länsrätten. Nu har diskrimineringsombudsmannen, DO, vunnit sin stämning i tingsrätten just p g a att kassans tolkning ensidigt drabbar bara kvinnor.

Sjukförsäkringen bygger på frågan om en person med betydande symtom bedöms vara arbetsför eller inte.  Det är fårstås lättare om man kan fasställa en säker diagnos men det är inte möjligt att det ska vara ett krav. Jag kan ha så svår huvudvärk att jag omöjligen kan klara vjobbet utan att det finns en säkerställd diagnos. Exemplet är migrän, ett symtom som är svårt att utreda och kartlägga. Det är patientens upplevelse som är den enda säkra signalen.

Samma gäller för graviditetsbesvär. Vad är egentligen orsaken. Det finns bindvävssjukdomar som förvärras vid graviditet. Vad är då den rätta orsaken. Graviditet är dessutom det tillstånd som helt säkert går över.

Hoppas verkligen att kassan stannar upp och avstår att överklaga domslutet från Stockholms tingsrätt. Gammalmodigt sa Bill! Gammalmodigt sa Bull!

2 kommentarer

  1. Sture

    S-O försäkringskassan utför bara ett uppdrag man fått av den nuvarande alliansregeringen – vill du förändra kassan hjälp till att byta ut regeringen!

  2. Sven-Olov Edvinsson

    Sture har väldigt mycket fel. De regler som kassan hänvisar är riktigt gamla – 1972 tror jag – och har ingenting med nuvarande alliansregeringen att göra. Behåll alliansregeringen om du vill få ändring på reglerna!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.