Västerbottens riksdagsledamöter ska inte vara skrivna i Stockholm!

Det börjar klarna vilka de västerbottens riksdagsledamöter kan bli efter nästa år val.  Hos (S) och (V) vet vi att toppnamnen är pesoner som kommer att vara skrivna i Stockholm. Jag vill ställa frågan om det den utvecklingen vi vill ha?

Rent befolkningsmässigt kommer storstadsområdena Stockholm, Göteborg och Malmö att få egen majoritet i nya riksdagen. Mantalsskrivningsorten avgör inte alltid hur en riksdagsledamot agerar politiskt.. Jag anser ändå att den sociala förankringen och kontaktytan på längre sikt spelar roll för hur attityder och erfarenheter utvecklas.

Jag vill rikta frågan till Ibrahim Baylan (S) och Jonas Sjöstedt (V): Hur ser ni på den generella frågan om betydelsen av närhet mellan väljarna och de  valda? Den vardagliga, sociala representativiteten? På längre sikt behövs en debatt kring just representativiteten, valkretsar och legitimitet. Behöver Sverige och Europa tänka om? Kommer det att behövas ett tvådelat parlament med  en senat och ett representanthus? Mer makt till starka regionfullmäktige och en mindre riksdag kan vara alternativet. När partiernas toppkandidater inte bor i sin valkrets försvagas legitimiteten! Då försvagas demokratin!

Etiketter: ,

5 kommentarer

 1. Jonas Sjöstedt

  Hej Sven-Olov,
  Tack för din fråga. Det är riktigt att jag kommer att vara skriven i Stockholm där min familj kommer att bo. Orsakerna till detta är två, att min frus arbete ligger där och att jag vill komma hem till mina barn de flesta kvällar.
  Däremot kommer jag att tillbringa all min politiska tid i Västerbotten där vi också kommer att ha sommarstuga och där vi har familj. Jag kommer att vara i länet i stort sett varje vecka och alltid sätta länet främst.
  Jag har fått frågan om att kandidera i flera län, inklusive Stockholm, men för mig är och förblir Västerbotten hemma.
  mvh

  Jonas

 2. Sofiehemsbo

  Det gäller även kommunpolitikerna, hur många av S resp Vs kommunpolitiker bor på Sofiehem? Föreslå nedläggning av Rödängs F-3 skola på grund-och förskolenämden så får du se om Margareta Rönngren är lika angelägen om att genomdriva sin verksamhetsvision. De eleverna har lika långt till Grisbackaskolan som Sofiehemsbarnen har till Ålidhem. Dessutom stort lokalöverskott på Västangård. Tack för ert stöd i bevarandet av små skolor för små barn. Om ändå alla politiker vore så insiktsfulla.

 3. Johan

  Du Jonas. Du är en duktig politiker men att du väljer att dina skattekronor skall betalas i stockholm och inte i västerbotten är synd och kan också tolkas som att du inte riktigt gör som du säger och sätter vårt kän främst!

 4. Jonas Sjöstedt

  Hej Johan,
  Jag försökte idogt att få hela familjen skriven i länet redan nu men nekades eftersom min fru jobbar på UD och vi då tydligen måste vara skrivna i Stockholm.

  mvh

  Jonas

 5. gunilla jönsson

  Skäms på dig Sven-Olof,
  Vad har centerpartiets riksdagsledamot gjort för länet under denna mandattid? Även övriga riksdagsledamöter inom alliansen har varit tysta och färglösa, och har inte gjort sin röst hörd i länet. Tystnad under varslen på Volvo Umeverken är ett tydligt exempel, och då speciellt Maud Olofsson. Känner du och centerpartiet hotad av att Jonas är och förblir länets populäraste, ärligaste och kunnigaste politiker?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.