Centerpartiet om Umeås starka ekonomi, regeringen och kulturkraften.

Umeå kommuns bokslut för 2009 är mycket starkt! I skuggan av svåraste krisen sedan 1930-talet  gör kommuen ett nästa lika starkt bokslut som  under de senaste fyra åren i högkonjunktur. Vad förklaringen?

1. Alliansregeringens kloka krishantering gör att kommunerna klarar krisåren. OECD har samma betyg för landet Sverige i jämförelse med övriga Europa.

2. Färre människor är  sjukskrivna och färre tvingas till sjukersättning. Detta ger lägre kostnader (drygt 40 milj/år) för sjukförsäkningar. Denna effekt är bestående och inte tillfällig som det beskrivs i kommentarerna.

3. Genom att år efter år underskatta intäkterna från Stornorrfors och kraftigt överskatta kommuens investeringar har kommunen redan i budget "gömt undan" ungefär 100 miljoner/år. De pengarna dyker sedan upp i bokslutet.

4. Umeå växer i den takt att det sluta i c:a 160 000 invånare år 2050. Skulle kommunen ha investerat för målet 200 000 skulle överskottsmiljonerna försvinna i en alltför stor kostym. Umeå tjänar på en balanserad växt och med friska grannkommuner runt om sig.

5. Jag applåderar att bokslutet ger oss möjlighet att fylla på bankboken så att vi når målet 100 miljoner till kulturhuvudstadssatsningen 2014. Det hjälper oss att satsa på en grön och trivsam kommun framöver. Det gör att vi bl.a. kan behålla en bra ekonomi. Vi kan utveckla en stad där människor trivs och kulturen och  företagsamheten växer.

Etiketter: , , ,

6 kommentarer

  1. Elisabeth

    Sänkta arbetsgivaravgifter för bla ungdoar är en annan del som jag gissar har bidragit. Det har det gjort i andra kommuner i alla fall.

  2. Pelle

    SO E du är en ”skälm” att satsa 100 miljoner på ett kulturjippo är oförskämt mot människor som fått sina försäkringar (sjuk-arbetslöshet) försämrade.

    Dina allianskollegor, Edward Riedl med flera, i Landstinget anklagar de röd/gröna för att ”slösa” med pengar på kulturen i Landstinget – var finns logiken?

    Logik är väl inget ”toppnummer” för er allianspolitiker det kan man se av den ”högervridning” som ditt parti gått igenom under Maud O.

    Skärpning Umeå Kommmun – lägg ner kulturhuvudstadsåret och satsa på kärnverksamheten skola, omsorg och vård det ni är tillsatta för att göra!

  3. Sven-Olov Edvinsson

    Hej Pelle – jag är stolt över att Umeå är Sveriges representant att vara Europeisk kulturhuvudstad 2014. Jag forätt gärna att vara en”skälm” i dina ögan. Som tur är inser många, många andra att detta är en stor möjlighet för Umeå och norra Sverige. Det är bra för tillväxten och skattekraften!!

  4. Pelle

    Och hur skall du då ”hjälpa” alla de som alliansen lett fram till ”ättestupan”?

    Kommer detta att vara en ”installation” under huvudlösåret?

    Kom igen Dr. ”drogliberal” – du ”suger”!

  5. Pelle

    SO E du skriver att många, många andra tycker att detta är en möjlighet för Umeå och Norra Sverige – vet du egentligen vad vi vanliga skattebetalare tycker?

    Vi tycker nog inte som ni ”bemedlade” tycker utan vi tycker att ni ”stjäl” våra pengar från Kommunens grundläggande uppgift!

    Våra skattepengar skall INTE användas till de ”bemedladets”
    kulturlekstuga!

    Det är våra gemensamma pengar och dessa skall enligt kommunallagen användas till kommunens befolknings bästa, och det är skola – omsorg – vård!

    Det innefattar enligt definition inte ”POLITIKER LEKSTUGA”

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.