Tur att Umeå inte ligger i England!

En viktig fråga i politiken inför valet i höst är: Hur mår Sverige och svenskarna? Är livskvaliteten, lönerna, arbetslösheten, företagsamheten, sociala tryggheten, ungdomars och pensionärers situation toppen eller botten. Om en vecka ska fullmäktige i Umeå debattera och besluta om budget för 2011. Då kommer jämförelserna mellan himmel och helvete att prägla många inlägg. I Umeå är det dessutom alltför många som alltid talar om att man aldrig kan lita på andra företagare och utförare än kommunen själv.

Före helgen kom en stor liten bomb: Umeå kommuns resultat efter första kvartalet pekar på ett överskott för hela kommen när året är slut  med 312 miljoner!!! Kommunens nämnder och styrelser bidrar med 232 miljoner!!

Sifforna har aldrig(!) i modern tid varit så gynnsamma efter första kvartalet. Vi pratar om nivåer som med råge överskrider de extra pengar på drygt 200 miljoner som fullmäktige kunde besluta om i november 2009.

Som tur är slipper vi de pessimistiska debattinläggen i Umeå framöver. Från röd-grönt håll brukar det vara populärt att beskriva situationen i Sverige så miserabel som möjligt!

Umeå kan inrikta sig på kraften i utvecklingen som stark kultur- och utbildningsstad bl.a. kulturhuvudstad 2014. Om jag får välja måste krutet läggas på barnens vardagsvillkor och ungdomars väg in på arbetsmarknaden. Därför är frågan om förskolans barngrupper viktig. Umeå kommun måste dessutom bli en bättre arbetsgivare för unga.

Sedan är det tur att Umeå inte ligger i England. Eller Grekland, Italien eller Portugal. Det verkar som om Sverige mår ganska bra.

 

Etiketter: , ,

En kommentar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.