TV4s sportjournalistik – när den nått botten!

Under de tre veckor jag legat på sjukhus i sommar hann jag uppleva slutet av fotbolls-VM, Scndinavian Master i Golf samt fyra av sju dagar med friidrotts EM från Barcelona.

Tack och lov att Sveriges Radio finns – samtliga kanaler menar jag. Dygnet runt. Sommarprogrammen var en av höjdpunkterna.

Men sportjournalistiken? Idrottsprestationer ska visas eller refereras direkt. Oavsett om det handlar om individuella prestationer eller laginsatser är just ögonblicket det centrala. När Richard S Johnson satte den vinnande långputten för birdie på 18:e hålet i sista rundan är det något som händer bara just då! De som refererade var sakliga och medkännande men inte självcentrerade

Motsatsen upplever jag har varit TV4s sändningar från friidrotts -EM. Ett tämligen enögt fixerande på svenskarna och deras förberedelser och tävlande.  Massor av ganska meningslösa frågor om hur det käns före, under och efter. Journalisternas snarstuckenhet över att någon gång inte få äga intervjuandet (exempelvis Emma Green) blev närmast patetiskt.

Och alla reklamavbrott med garanterat meningslös reklam. Jag har blivit klart tveksam till Media Markt och deras löjliga, konsumentförklenande inslag.

Mitt i alltihop fanns räddningen i EUROSPORTs live-sändningar. Sakligt fokus på prestationerna. Alla grenar, alla länder och alla idrottare. Långt ifrån TV4s ensidiga fokus på svenskar. Jag vill som tittare följa prestationer oavsett nationalitet!

TV4 tappade mitt förtroende. EUROSPORT vann. Sportjournalistiken måste lära sig en läxa och respektera oss tittare.

Etiketter: , ,

En kommentar

  1. Lennart Holmlund

    Jag delar dina synpunkter fullt ut när det gäller TV 4 och jag tycker nog man även kan gå utanför sportsändningarna där det är lika dant. Kul att se dig igen på sidorna men ta det lite lungt

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.