Holmlund snurrigt om miljöbilar. Vad vill du i längden?




I dagens VK-blogg har Lennart Holmlund snurrat till begreppen om vad som kan räknas som miljöbil. Enligt Vägverkets definition är en miljöbil

• Bensin- och dieseldrivna fordon inklusive elhybridmodeller som släpper ut max 120 g/km koldioxid per km (motsvarar c:a 5,0 lit bensin resp 4,5 lit diesel per 100 km).De måste tillhöra miljöklass 2005 (bensinbilar) resp miljöklass 2005PM (dieselbilar). Miljöklasskravet på dieselbilar innebär att de måste ha partikelfilter eller annan effektiv rening som släpper ut maximalt 5 mg partiklar per km.

 

• Fordon som drivs med etanol E85. Miljöbilar som drivs med E85 får maximalt förbruka motsvarande 9,2 liter bensin per 100 km och måste tillhöra miljöklass 2005.

 

• Fordon som drivs med naturgas-biogas (metan). Miljöbilar som drivs med gas får maximalt förbruka 9,7 kubikmeter gas per 100 km och måste tillhöra miljöklass 2005.


Alliansregeringen har beslutat att utsläppen växthusgaser för Sverige ska minskas med 40 procent år 2020 jämfört med 1990. Målet avser verksamheter som inte omfattas av systemet för handel med utsläppsrätter och innebär att utsläppen av växthusgaser ska vara cirka 20 miljoner ton koldioxidekvivalenter lägre 2020 i förhållande till 1990 års nivå.












Alliansregeringens vision på längre sikt är att Sverige år 2050 inte har några nettoutsläpp av växthusgaser i atmosfären. Alliansregeringen mål är att 2030 skall Sverige ha en fordonsflotta som är oberoende av fossila bränslen.

 

Vänsteralliansen vill konvertera gamla bilar till etanolbilar. Men det är ingen klok väg. Trots det är det vad Holmlunds bröder och systrar  har i tanken. Holmlund tror att etanolbil = miljöbil.


Centern säjer ”Jaga utsläppen, inte bilisterna”. Holmlunds paroll verkar vara ”Jaga Centern, inte utsläppen”




Etiketter: ,

2 kommentarer

  1. Jörgen

    Du får det att framstå som att Alliansen är ensam om att vilja sänka växthusgaserna men så är inte fallet. Det där är en gammal målsättning som Socialdemokraterna har drivit länge.

  2. Johan K

    Till Jörgen.
    Att ha en målsättning och att ådstakomma resultat är två skilda saker! Alliansnen ådstakommer medan sossarna snackar!!!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.