Förslaget till nytt kulturkvarter: Varmt och generöst!

 

Idag presenetrade Balticgruppen sina dvs arkitetbolaget Snöhettas  fördjupning av hur kvarteret Heimdal och kajen kan utvecklas. Förslaget bygger på en tilltalande analys av hur Umeås stadskärna kan förändras och utvecklas mer mot älven. En böandning mellan kulturlokaler, småskalig kulturell företagsamhet, varuhandel eller saluhall och hotell med konferens. Arkitekten sammanfattade ambitionerna med att omrdået och byggnaderna skulle upplevas flexibelt och generöst.

Min känsla under presentationen var en känsla av värme och generositet. Ett kulturkvarter har sina byggnader som stöd för en rad aktiviteter. Jag tänker på hur man bäst organiserar innehåll och drift för att både skapa oväntad spänst och nya upplevelser samtidigt som handel, konferenser och hotell får sina kalkyler att gå med vinst. Det gäller att skapa enöppenhet som tillåter nya angreppsvinklar om det visar sig att en del pusselbitar inte fungerar.

Det ser lovande ut! Det skapar flera spännande platser för aktiviteter och modern teknik.

Etiketter: , ,

3 kommentarer

 1. Urban Bengtson, idékonsult

  Detta jätterprojekt vid kajen med kultur, kommers och hotell flyttar centrum åt älven. Dvs från Nannakvarteret med sitt jätterprojekt av idrott, kommers och hotell. Något av projekten får svårt att få sin kommersiella del att bli lönsam om de ska förverkligas samtidigt. Och då faller det projektet. Politiken i Umeå måste välja vilket som är viktigast att få klart till 2014. Annars riskeras båda att spricka pga att privata aktörer inte vill ta risken att kliva av för sent. För min del är det givet att idrotten, här simningen, på Nanna, flyttar på sig, dit den integreras bäst, på IKSU-området.

 2. Sven-Olov Edvinsson

  Hej Urban – jag vill beskriva att förslaget att utveckla kvarteret Heimdal innebär att Umeå city öppnas upp och utvidgas – inte flyttas – mot älven. Genom satsningarna på Nanna och Mimer förstärks diagonalen genom stan via rådhustorget och Vasaplansstråket. Vi pratar alltså om promenader under fem minuter. Alltså: Nanna/Mimer och kvarter Heimdal blir varandras komplement.

 3. Urban Bengtson, idékonsult

  Komplement är bra om det är komplement. Men butiker på Nanna är inte komplement till kajbutiker. Sagagallerian och Postgången är exempel på att utvidgning inte gynnar den kommersen. Och i ett Nannabad ska ju bokstavligen och bildligen badet byggas på att butikskommers finns i våningen under.

  Däremot är ett KFUM:s aktivitetshus på grusplanen och utrymmen i Mimerskolan ett spännande och attraktivt komplement. Ungdomar tar sig också på de fem minuterna (om än tveksamt vintertid) mellan de olika komplexen. Bad/simning hör hemma där idrott och motion får sina ”sportgallerior”, som på IKSU.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.