Kilometerskatten raderar ut hela transportstödet till Volvo lastvagnar!


De rödgröna partierna föreslår en ny kilometerskatt på lastbilstransporter från 2013 med 14:-/mil. Samtidigt höjs bensinpriset med 49 öre/liter. Kilometerskatten skulle helt och hållet radera ut effekterna av transportstödet till norra Sverige. Varför är IF Metall och Lennart Holmlund helt tysta den här gången?

Det finns ett transportstöd som syftar till att kompenersa kostnader för långa transporter. Stödet varierar alltså beroende på geografiskt läge. I Västerbotten är det c:a 170 företag som fått transportstöd. Volvo lastvagnar i Umeå är ett av företagen och får maximalt 15 miljoner/år. När Volvo lastvagnars produktion minskade kraftigt åren 2008-2009 krävde bl.a. IF Metall kraftiga höjningar av transportstödet till Volvo i Umeå. EU godkänner aldrig stöd som gynnar enskilda företag.

Det finns anledning att jämföra transportstödet med den föreslagna kilometerskatten. Varje hytt som produceras i Umeå förutsätter transporter av både inkommande och utgående material samt de färdiga hytterna. Många transporter är långväga på långtradare. Även transporter via fartyg till Umeå uthamn eller via järnväg förutsätter lastbilstransporter vid både start- och slutstation.

Bedömningar från olika håll pekar på att den föreslagna kilometerskatten 14:-/mil motsvarar en kostnadsökning på c:a 400 – 500:-/hytt, dvs några procent. Denna kostnad hamnar med största säkerhet i slutändan hos köparen.

Umeåfabriken producerar 35 000 hytter/år. En kostandsökning med 500:-/hytt innebär att totalkostnaderna ökar med 15 miljoner/år för hyttproduktionen. Värdet av det transportstöd som går till hyttproduktionen skulle utraderas av kilometerskatten.

Jag undrar

 • Kilometerskatten är skatt på avstånd. Är det klok politik att radera ut effekterna av det transportstöd som Norrland och Norrlands inland har nytta av?
 • Alla små och medelstora företag, som idag får transportstöd, saknar motsvarande Volvokoncernens muskler. Vem bevakar småföretagens situation?
 • IF Metall pressade den svenska regeringen under 2009 för att öka transportstödet. Motivet var att minska avståndens betydelse med tanke på fabrikerna i bl.a. Gent, Belgien. Varför är IF Metall helt tyst  kring kilometerskatten? Den skatten drabbar lastbilsindustrin både direkt och indirekt.

Alliansregeringen har avfärdat förslagen om kilometerskatt. Inte ens miljönyttan kan visas eftersom alternativa transportsätt saknas.

Statens institut för kommunikationsanalyser (SIKA) bedömer att regional eller branschindelad differentiering av kilometerskatt är meningslös eftersom 90 procent av alla lastbilstransporter på sträckor under 30 mil där alternativen saknas.

Konsekvenserna blir högre konsumtionspriser eller minskat antalet anställda. Både de stora fackförbunden Pappers och Transport har klargjort att man fruktar konsekvenserna av en kilometerskatt. IF Metall borde haka på sina förbundskamrater. Eller har Jan-Olov Carlsson fått munkavle efter inplaceringen på (V)s kommunlista?
 

 

 

 

 

 

Etiketter: ,

4 kommentarer

 1. Nisse

  Ja de tänker inte på att underlätta för svensk produktionsindustri. En röst på de rödgröna är en röst på storstaden.

 2. dennis

  Äckligt att facket i denna fråga hellre står upp för sitt parti än sina medlemar. Vill även kritisera alla rödgröna politiker i norrland som svalt detta utan kritik.

 3. Svea R

  SO vem köpte du din bil av?

  Citat ur VK:s webb:
  Företaget Carfax, som säljer uppgifter om fordonshistorik, har låtit Yougov undersöka vilken av partiledarna som svenska folket helst skulle köpa en begagnad bil av.

  Centerpartiets Maud Olofsson och Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson hamnar i botten av listan

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.