Kulturmötenas hus kan öppna dörrarna mot världen.

Idag har första steget att förverkliga kulturmötenas hus i kvarteret Heimdal mitt i Umeå. Det är bra att dey skapas ett gemensamt bolag mellan kommunen och Balticgruppen. Det ger snabbare resultat.

Innehållet i kulturmötenas hus ska formas allteftersom men det är viktigt att behålla så stor flexibilitet som möjligt. Och det finns idéer – låt mig berätta om två exempel. Vid förra veckans besök hos kulturhuvudstadsjuryn vid kommissionen i Bryssel fick vi möjlighet att möta  folk från Riga, Marseilles, Krakow, Luxemburg m.fl.

Riga berättade att de planerar att 2014 uppföra Richard Wagners mastodontverk Nibelungens ring (omfattar delarna Rhenguldet, Valkyrian, Siegfried och Ragnarök,  färdig  1874). En anledning är att Richard Wagner levde och verkade i Riga åren 1837-38. Om projektet går iland hoppas jag att vi kan undersöka möjligheterna att Ringen även visas i Umeå i utbyte mot de föreställningar som Norrlandsoperan redan nu planerar för inför 2014.

Marseilles är kulturhuvudstad 2013 – året före Umeå. Staden planerar fören utställning om Målarna från Provence exempelvis Renoir, Toulouse Lautrec, Matisse, Picasso och många fler.Tänk tanken att med utställnings hjälp få flytta medelhavets ljus till Umeå samtidigt som Sune Jonsson och andra fotografer får lyfta norra Skandinavien till Côte d’Azur.

Alltihop skulle passa alldeles förträffligt i Kulturmötenas hus! Alltihop skulle hjälpa till att utvidga Europa.

 

Etiketter: ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.