Sara Meidell

Kulturredaktör på VK

2014-granskningen fortsätter

Vecka ett av VK:s granskning av kulturhuvudstadssatsningen är till ända och reaktionerna på artiklarna som publicerats har varit många, både på nätet och i form av telefonsamtal och mejl.

Samtalen och kommentarerna till redaktionen har bekräftat den bild som Kajsa Althén redogör för i sina artiklar – situationen är allvarlig och satsningen krackelerar alltmer.

Nästa vecka fortsätter granskningen av 2014, med bland annat en ordenlig genomlysning av hur satsningen hanterat det samiska temat och hur frågor om demokrati och stadsplanering länkas samman med kulturhuvudstadsprojektet.

Fortsätt att reagera på artiklarna, hör av dig med tankar om Umeå, kulturen och stadsbygget, din röst är viktig för den fortsatta granskningen av 2014.

5 kommentarer

 1. john

  Jag tycker inte att det varit så mycket granskande och det har definitivt inte varit några ingående artiklar. Snarare har de bara påstått en massa men utan att visa vad som gjort. Jag tror säkert att det finns en hel del fel men det jag saknar i denna granskning är, ”en genomgång av ansökningarna, vad som lovats där, vem som lovat vad, och varför de saker som utlovats inte genomförs”. En annan sak jag saknar är faktiskta intervjuer, istället för bara reporterns påståenden, om vad som är tänkt att göras och på vilket sätt de ska klara av det?! Om ni nu ska göra en reportageserie så kan ni väl se till att göra den grundligt. Tex, i båda ansökningarna utlovas en evenemangsarena, varför har ni inte frågat om den? Ni måste se till att ställa frågor o få svar, funkar inte bara detta med att påstå, påstå, påstå, där man som läsare får försöka gissa sig till vad som faktiskt händer…

 2. Sara Meidell

  Svar till john (2011-09-02 16:56)
  Inget av det Kajsa Althén skriver i sina artiklar handlar om påståenden ryckta ur luften. Hennes material är resultatet av nogsam genomgång av dokument och handlingar som rör satsningen, samt åtskilliga timmars samtal med personer i och kring 2014-organisationen. Under hennes researcharbete har alla de avgörande frågorna ställts, några har fått svar, på andra har svaren varit svävande eller uteblivit, vilket också tagits med i den samlade analysen.
  Till sin karaktär är texterna inga renodlade nyhetstexter, med fråga-svar-intervjuer, däremot är texterna skrivna utifrån precis samma journalistiskt etiska principer som gäller för nyhetsmaterial.

 3. JR

  Artiklarna har i stort sett varit bra med ett positivt och konstruktivt anslag. Det jag inte gillar är vissa förlöjligande rubriker och att irrelevanta saker förstoras, som till exempel det där med att tömma älven på vatten. Det är lite orättvist. Visst kan man peka på fåniga detaljer, men de måste ju sättas in i ett större sammanhang. Men, som sagt, i stort sett ganska bra artiklar. Skulle också vara kul med en artikel om vad kulturhatarna och antimänniskorna egentligen vill ha istället för kulturhuvudstadsåret.

 4. Nisse

  Tycker att projektet skulle förankrats hos oss umebor innan allt sattes i verket. Varför är ledande så rädda för folkomröstningar? Det blir ett sätt att få folket med.

 5. En tredje sorts människa

  Till JR. Det finns ett tredje läger – de som vill ha ett bra Kulturhuvudstadsår och inte ett misslyckat och dåligt skött Kulturhuvudstadsår. Vi som tänker så är tacksamma för artiklarna som kanske gör att arbetet i projektet börjar fungera. Nån effekt bör de väl ändå ha på Kulturhuvudstadsutskott och projektledning?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>