Nytt bibliotek

Var på det nya biblioteket i Holmsund i eftermiddag. Det öppnade idag så det var spännande att gå dit. Fina, ljusa lokaler, såg lite tomt ut men det kommer säkert att förändras med tiden.

Jag minns när biblioteket låg i Kommunalhuset och jag fick låna på mammas lånekort:
nr 160. Då fanns det 1 hylla med barn-ungdomsböcker och det var med vördnad man gick in i lokalen. Tyst skulle man vara annars tittade herr Bergh strängt på en. Ordning och reda minsann.

Vilken känsla det var när jag fick ett eget lånekort. Det ar något alldeles speciellt; att stå där framför bibliotekarierna, lägga upp böckerna i en hög med sista sidan på bokomslaget upp. Sedan skulle det stämplas – stämpel, smälla ihop boken med en duns, en bok över till mig, lägga i väskan. Stämpel – duns, ner i väskan. Ibland försökte jag plocka på mig fler än 6 böcker, men se det gick inte. Då blev man vänligt men bestämt tillsagd att: bara 6 böcker, du får komma igen och låna fler senare.

Sedan bar det iväg med cykeln, fort hem och packa upp böckerna. Lägga sig på sängen och läsa, bara låta sig fångas av nya miljöer och nya händelser. Har man en bok så är man aldrig ensam eller utan något att göra. Sitter man fast på någon flygplats, det gör inget så länge man har något att läsa. Så är det.

Nu är det moderniserat, att lämna igen böckerna och att låna nya sköter man själv från de behändiga terminalerna. Ett riktigt behändigt system tycker jag. Fyra böcker plockade jag på mig i dag, tror jag ska gå och lägga mig tidigt och frossa i att läsa, läsa, läsa.

Ha en trevlig kväll!

4 kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.