Tiggare

Igår blev det precis en sådan avslappad dag som jag längtat efter. Vi gjorde absolut ingenting, åt till och med rester till middagen för ingen kände för att laga mat. Jag glömde att blogga också så tom i huvudet var jag. Idag är det mer att göra, inte mindre än tre inbokade aktiviteter har jag. Men tända det andra ljuset, det hinner man alltid.

Jag minns när jag första gången stötte på hemlösa och tiggare. Det var i början på 70-talet, jag var knappt 20 och vi var i London. Första kvällen var vi ute på någon lokal och när vi skulle gå till hotellet på natten så höll jag på att kliva på en människa som låg på trottoaren. Först trodde jag att han var skadad men sedan såg jag att jag trampat rätt in i hans ”sovrum”. Jag som är född på 50-talet, när allt bara blev materiellt bättre och bättre, minns den fasa jag kände när jag insåg att det fanns människor som inte hade någonstans att bo, som satt och tiggde på gatorna…….

Nu finns de överallt.Jag läser allt jag kan om dessa rumänska tiggare, nu är det Expressens artikelserie jag följer med intresse. Många säger att man ska inte ge utan det är bättre att ställa krav på hemlandet och där är vi överens. Men dessa krav är inget som just jag kan göra utan det är bara att hoppas att de folkvalda representanterna gör sitt bästa. Men hur ska jag klara av att gå förbi dessa människor och bara nonchalera dem? Allt inom mig skriker att detta är fel, ingen ska behöva sitta på detta sätt, dag ut och dag in, i regn, i snö. Nej, det är fel. Men jag kan inte ge till alla, det är en omöjlighet.

För att ge mig själv lite andrum och klara av att bara gå förbi tiggarna utanför varje affär så har jag gjort upp en deal med mig själv. Jag ger till henne som sitter utanför den livsmedelsaffär som jag handlar i. Jag ger varje gång jag handlar, jag har gett henne varma vantar (som jag aldrig sett henne använda), jag har gett henne varma kalsonger.. Hon åker hem till Rumänien den 26 december och under hennes sista vecka ska jag bjuda henne på lunch och höra hur hon egentligen har det och vad hon kan behöva hjälp med. För mig är det helt enkelt ett sätt att döva mitt eget samvete; jag gör i alla fall någonting för någon. Rätt eller fel?

 

20151206_114458

6 kommentarer

  1. Maria Lundmark Hällsten

    Om du känner att det är rätt, så tycker jag att du ska göra det. Vi är alla olika i sätt och handlingar. Man hör vad andra varit med om, men det gäller ju aldrig allihop. Jag skulle också vilja ge, alla, men jag kan inte. Så mitt deal är att inte ge alls. Fast det är inte hugget i sten 😀 Sedan skänker jag gärna bort kläder och annat till bättre behövande, så man kan hjälpa på olika sätt, inte enbart med kontanter. Ha en trevlig andra advent! //Kram

    • grandmother (inläggsförfattare)

      Så är det, man måste göra det som känns rätt för en själv. Jag ger också kläder till dem som behöver det. Det är ju bättre än att kasta bort helt riktiga kläder som man ledsnat på eller kanske vuxit ur. Kram

  2. lars

    OK, Det är ju bra om du bjuder henne på lunch men kom ihåg att pengsr går vidare till en kriminell som placerat ut henne.
    Det finns nu tillräckligt med bevis på att de inte behåller pengarna. Har själv sett tiggare på Ersboda som gått fram till en bil på parkeringen och lämnat över pengar.
    När jag i annat sammanhang sagt att hen borde åka hem i regnet så fick hen inte det pga ” boss” fast det var folktomt ute pga oväder.
    Känn dig blåst!

    • grandmother (inläggsförfattare)

      Jag är medveten om att det kan finnas kriminella i bakgrunden, men det gäller faktiskt inte för alla och i detta fallet tror jag inte att så är fallet. Jag ger även mjöl, olja etc som kan användas vid matlagning. Så nej, jag känner mig inte blåst utan är ganska nöjd med mitt beslut att stötta just henne.

  3. Marja Granqvist

    Jag tycker du verkligen kan vara nöjd med det du gör och både polisen och massmedia har utrett att det inte finns kriminella bakom tiggarna i Umeå i alla fall. När man ser en tiggare lämna över pengar till någon annan, gör man tolkningar utifrån sina egna fördomar… jag skulle tänka att det är kvinnans man som har något ärende att uträtta. Jag blir så arg när jag hör de där argumenten om kriminella och känner mig aldrig ’blåst’ när jag hjälper med det lilla jag kan. Precis som du ger jag lite pengar och handlar basvaror.
    Skulle gärna vilja veta vilka bevis Lars har när han till och med säger ’tillräckligt med bevis’.
    Kram till dig och ditt varma hjärta! <3

    • grandmother (inläggsförfattare)

      Vi har samma uppfattning du och jag i detta fall. Man måste ibland följa sitt hjärta och göra det som känns rätt. Vi har ju faktiskt möjlighet att vara till lite hjälp. Kram

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.