Ingen får glömma förintelsen

Besökte minnesplatsen för Auschwitz-Birkenau utanför Krakow i Polen. Där utsattes människor för ofattbara grymheter och 1,5 miljoner människor mördades. De flesta var judar. Svårt att ta in omfattningen av detta enorma projekt för att döda människor. Stora folkskaror besöker minnesplatserna varje dag. 10 000 stycken, varje dag ,året om. Oerhört viktigt för att kunskapen om detta förs vidare till kommande generationer.

 

IMG_0059-2

5 kommentarer

  1. Bergis

    Den unga generationen i Israel har redan lämnat förintelsen och gått vidare i sina liv. Kvar står ängsliga svenskar som ältar det här vidare. hur länge ska det här ältas?

    • Lars Eliasson (inläggsförfattare)

      Det är nog väldigt många som inte känner till sin egen historia. För att inte upprepa fruktansvärda händelser så måste vi ju veta vad som hänt tidigare.

  2. Jörgen K

    Vad som är förunderligt är att besöken oftast baseras som turistmål, privatpersoner som skolklasser som politiker som försöker visa upp en fasad av tolerans och förståelse.

    Vad som händer är att några dagar efter hemkomsten är att de hemfaller in i vardagens antisemitism som ivrigt underblåses av inte bara av regeringsledamöter och till och med Svenska Kyrkan. Otal är vittnesmålen om hur dagens judar flyr Sverige då säkerheten inte på något sätt kan garanteras. I Umeå fick man lägga ner då NMR och vänsterrörelsen attackerade föreningen och i Malmö och Stockholm är det stora muslimska angrepp på öppen gata.

    Menar man allvar så logga in på Yad Vashem, ”The World Holocaust Rememberance Center” där vittnesmålen levandegörs i stället för turistfällorna på bussresan.

    Socialdemokraterna har mångåriga band till Mahmoud Abbas och hans parti Fatah, som Stefan Löfven kallade för ”Socialdemokraternas kära systerparti” på den socialdemokratiska partikongressen 2013.

    Redan i sin första regeringsförklaring offentliggjorde Stefan Löfven avsikten att erkänna Palestina. Ingen annan EU-regering har följt det svenska exemplet.

    Samtidigt som Sveriges regering gjorde sitt erkännande, antogs en femårsplan för utvecklingssamarbetet avseende Palestina och biståndet höjdes med 500 miljoner.

    Det är inte ett ensidigt stöd till palestinierna som är mest besvärande. Det är oviljan att stå upp för det judiska folket som förskräcker. Och den historiska kontexten gör den svenska regeringens agerande rent av obehagligt.

    • Lars Eliasson (inläggsförfattare)

      Jag är helt övertygad om att alla som besöker Auschwits-Birkenau aldrig glömmer. Jag kommer aldrig att glömma. Den ökande antisemitismen måste bekämpas. Helt absurt att socialdemokraterna har Fatah som systerparti och samarbetar med muslimska brödraskapet.

      • Jörgen K

        Jag har under en tid studerat i Israel och från den tiden skapat många kontakter, ett är säkert och det är att ingen har gått vidare förbi förintelsen. Sedan att UNRWA fortfarande existerar i sin form är förunderligt, den borde för länge sedan ha införlivats direkt under UNHCR.

        Sveriges agerande har direkt underminerat medlingsförsöken och konsekvenserna av de orimligt höga bidragen till den Palestinska myndigheten är direkt och öppet finansierande av terror och antisemitism genom Hamas och överordnat det Muslimska brödraskapet. Att övriga partier i riksdagen överhuvudtaget låter detta pågå är en fullständig gåta.

        Men man kan börja med att fråga sig varför SSU går med i förstamajdemonstration skanderat ”Leve Palestina och krossa sionismen” i Malmö tidigare i år. Bara här börjar den mest enfaldiga förstå att något är gravt illavarslande.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.