Elimport

Sverige klarar just nu inte av vår egen elförsörjning utan importerar el från Polen. I Polen produceras el med hjälp av miljöförstörande kol. Regeringen har ett stort ansvar för den situation som vi befinner oss i.

9 kommentarer

 1. ivar

  Vad skriver du om egentligen. Klarar vi inte vår egen elförsörjning här uppe? Som du skriver så kan man tro att hela landet har brist på el men ska man vara noga så är det Skåne och Stockholm som har det lite knapert med el. Elkabeln från Polen landar i Blekinge så att de får lite mer el. I övrigt så är det marknaden som styr elförsäljningen. Vill du ha mera fakta så titta här https://www.svk.se/drift-av-stamnatet/kontrollrummet/

  • Lars Eliasson (inläggsförfattare)

   Sverige importerar el från Polen. Det är detta faktum som jag skriver om.Att vi har nog med el i norra Sverige hjälper inte andra delar av landet som har elbrist. Industrier nekas utbyggnad på grund av elbrist. Det är vår regering som bär stor del av ansvaret för detta när man medverkar till att befintlig elproduktion läggs ned och att elnäten inte byggs ut i tid.

   • ivar

    Förr så flyttade företagen dit det fanns kraft och i viss mån arbetskraft. Varför ska inte företagen göra samma sak nu? Tar vi ett företag i Skåne som har klagat så har de köpt upp företag i övriga landet och lagt ner dom. För att de ska kunna producera nog mycket utan de företag som de har lagt ner så vill de bygga en ny stor fabrik i Skåne där det är lite kraftproduktion. Hur mycket mark och skog vill du släppa till för att bygga 2 nya kraftgator genom Sverige ner till Skåne. Det är frågan. Bestämmer regering sig för att göra det så blir det bråk från andra grupper som markägare och miljövänner. Jämför med järnvägsutbyggnaderna.

    • Lars Eliasson (inläggsförfattare)

     Om nu Sverige vill fortsätta att vara ett högindustrialiserat välfärdsland så måste det finnas el i hela landet. Det är fel att avveckla den elproduktion som finns i södra Sverige.
     Accepterar vi verkligen att välfärden monteras ned ?

   • Petter

    Klockan 09.43 2 nov exporterade vi 1510 MW och importerade ingen energi . Dagen före exporterade vi 2035 MW . Ingen import senaste 2 veckorna.

    • Lars Eliasson (inläggsförfattare)

     2019-11-05 11:22
     Sverige importerar just nu nästan en kärnreaktor kolkraft från Polen
     Enligt ElectricityMap.org importerar Sverige just nu nästan en hel kärnkraftsreaktor kolkraft från Polen, med den ödesmättade siffran 666 g CO2/kWh. Dock är Svenska Kraftnäts tjänst Kontrollrummet nere just nu och kan inte bekräfta situationen.

     • Petter

      Gick in på Polska motsvarigheten men kunde inte se detta, läste det också i pressen att det skulle vara så. Vi får se när kontrollrummet öppnar igen, men det åt skogen om det stämmer. Då borde det vara 8000MW ungefär i så fall . Många djäkla vindsnurror det , särskilt när de i närheten inte snurrar nu såg jag på vägen hem.

 2. ivar

  Skåne har ungefär lika bra vindförhållanden som vi här uppe så det går fint att bygga vindsnurror där nere också. De hade ett kärnkraftverk där nere som de lade ner efter åratal av protester. Menar du att kolonin Norrland ska förse hela Sverige med råvaror och energi utan att vi ska få något tillbaks. Vi exporterar även nästan färdig utbildat folk till de södra delarna av landet. Det är dags att vi får tillbaka något av allt vi har skickat. Ska vi ha välfärd i hela landet så är det till att sluta låta marknaden bestämma.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.