Muren föll tillslut

Vi firar att muren föll för 30 år sedan.Järnridån var en omänsklig gräns för att hålla människor innestängda i ett krackelerande ekonomiskt system. Den bild vi fick i skolan om förhållandena i Östeuropa var ofta glättad och inte med sanningen överensstämmande. Vissa av lärarna åkte på bjudresor till Östtyskland på somrarna. Det var först långt efteråt som jag till fullo insåg hur det verkligen varit bakom stängslen.

En månad sedan reste jag till Polen och fick på en guidad tur en uppfräschning av mina historiska kunskaper. Den Polska ekonomin hade ruttnat inifrån. Det socialistiska planekonomiska systemet kunde inte leverera välstånd till folket. Polska staten tvingades att låna pengar utomlands för att hålla ekonomin och välståndet uppe. Till slut på 80-talet gick det inte längre. Landet tvingades till att betala av sina skulder.Det uppstod varubrist och hyllorna i affärerna gapade tomma. Ransonering infördes. De kollapsande ekonomierna fick sedan hela Östeuropa att falla samman. Muren föll 1989 till de flestas glädje. Utom kommunister som grät både där och här i Sverige.

Det tar tid att bygga upp länderna igen. Vid ett besök i östra delen av Tyskland såg man tydligt hur förfallet det fortfarande var. Dock blev jag positivt överraskad vid resan på Polska landsbygden. Det så städat och fint ut och många hus var tämligen nybyggda.

Avsaknad av frihet och demokrati. Åsiktsregistrering och förföljelse av oliktänkande. Oppositionella kastades i fängelse. Så var det i Östeuropa bakom järnridån.

Vi får hoppas att dagens unga lär av historien och inte upprepar detta gigantiska misstag.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.