Barnrån

På fyra år har antalet rån där barn rånar barn fördubblats. Vad orsakar en negativ utveckling där respekten för medmänniskor tunnas ut? Det gäller för samhället att återupprätta normer. Våra barn måste få en trygg uppväxt.

2 kommentarer

  1. Jörgen K

    Tja, man behöver knappast vara raketforskare för att se alla samband….

    När man växte upp på sextiotalet så var det långt ifrån att man stack kniven i eller sparkade den som låg, än mindre brände bilar eller sprängde någon portuppgång…… Men visst fanns det bankrånare och nån annan våldsverkare, men i princip aldrig under myndig ålder.

    Även i de undantagsområden som nu vuxit upp i de större städerna har man det materiellt och ekonomiskt betydligt bättre än vad 50 och 60-talet bar med sig för flertalet, så att förenkla problembilden genom att hävda socialekonomiska orsaker är att visa enfald och ljuga.

    Pajala är en av de områden med mest arbetslöshet och lägsta medianinkomst, där brinner inga bilar och dörrar är fortfarande olåsta…..Sedan kan man försöka sig på att göra samma sak i Rinkeby som exempel…

    Skulle en ”fattig” ha sämre moral ? Tror absolut inte ett dugg på den tesen, de har lika som alla andra, vare sig bättre eller sämre.

    Vad hände med skolan som numera accepterar 10-11% av eleverna sakna nödvändiga kunskaper efter 10 år i skolan att gå vidare till gymnasieskolan. Mer än 30% av eleverna saknar kompletta betyg. Den 7-åriga skolformen gav nära 100% godkända avgångsbetyg då det begav sig…….(Do your math..)

    Signalerna som samhället sänder är att det spelar ingen roll vad du gör, förutom bränna hemma eller köra bil, så är du fri från skuld. Det är inte intressant att lagföra då statistiken kantrar hur mycket man än försöker mörka de faktiska omständigheterna. Staten är nöjd med ett par procents uppklarande brott och ribban över man orkar med höjs var dag !!

    I detta har samhället misslyckats helt och det är exklusivt ett storstadsproblem. Det är inte kört utan med handfast lagstiftning och nolltolerans vänder man snabbt trenden. Det är två frågor i en, det korta och det långa perspektivet, handfasthet först och fostran sen, tvärtom kommer aldrig att fungera.

    • Lars Eliasson (inläggsförfattare)

      Håller med dig. Våldtäkter, rått våld, barnrån och bombdåd var inte så vanliga när jag växte upp. Orsakerna till hur det blivit är många. En misslyckad integration. Föräldrar som abdikerat. Ingen respekt för lärare. Ingen respekt för brandkår,ambulanspersonal och polis. Skärpt lagstiftning och slut på daltandet är ett måste.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.