Kommunstyrelse forts

I min kommun Vilhelmina har vi tyvärr en extremt dålig ekonomi där vi nu tvingas till att låna 60 miljoner till driften. (Omsättning 520 milj). Vår kommun har styrts av socialdemokraterna i många år utom alliansstyre 2006-2010. Sedan valet 2018 styrs kommunen av en koalition ledd av centern och kristdemokraterna. På grund av en bristfällig ledning och stora åsiktsskillnader hoppade Moderaterna av koalitionen. Den främsta anledningen var Moderaternas absoluta nej till skattehöjningar. Vilhelmina är en kommun med en av landets högsta kommunalskatter och skulle med en skattehöjning på 50 öre hamna i topp i Sverige.
Nu har koalitionen spruckit och centern och socialdemokraterna bildar en ny majoritet. Vid gårdagens kommunstyrelsesammanträde lade den nya majoriteten ett förslag till fullmäktige att de ska ha alla ordförande, vice ordförande och andre vice ordförandeposter, De bryter därmed en tradition i Vilhelmina där oppositionen haft vice ordförandeposten och därmed insyn i det politiska arbetet.
Majoriteten och KD har utöver detta föreslagit att frångå den gemensamt beslutade förtroendemannaberedningen och ta bort ersättning för ersättare i styrelse och nämnder. Detta försvårar för partier utan ordinarie ledamöter i styrelse och nämnder och ett hinder för det demokratiska arbetet,en ren krigsförklaring från majoriteten och försvårar samarbete i en svår ekonomisk situation. Vi Moderater tycker att en minskning av arvoden och partistöd är en bättre besparing,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.