Rätt eller lätt

Ska kommunerna göra rätt saker eller göra det lätt för sig? Vi är inne i en tid då budgetarbetet dominerar. Många kommuner har gjort rätt och sett till att ha ett överskott i sina årsredovisningar. En del har gjort det lätt för sig och redovisar ett underskott. Vilhelmina kommun hör till den senare gruppen. En majoritet i kommunfullmäktige budgeterade ett underskott på 8 miljoner vilket nära på blev utfallet.

Nu när vi ska lägga en budget för 2025 uppstår samma frågeställning igen. Ska man ta tag i de alltför höga kostnaderna eller ska vi budgetera ett underskott alternativt höja skatten?

Vi Moderater i Vilhelmina säger nej till skattehöjningar och tycker att vi bör anpassa kostnaderna efter inkomsterna och även ha ett överskott som marginal.

2 kommentarer

 1. Jörgen K

  Det återkommande, år efter år, det är alltid någon annans fel..

  Den offentliga ekonomin där varje krona ska brännas innan årsskiftet är i grunden något alldeles vansinnigt. Att straffa den som sköter sig och belöna den som missköter sig är konsekvensen.

  Det är dags att skala bort precis allt som kan anses som ligger utanför kärnverksamheten. Även den måste genomgå ett stålbad vilket naturligtvis börjar vid chefskapet. Saknas kunskapen eller intresset måste det till förändring.

  Något som tydligen fungerar bra är att aldrig schemalägga en chef på kontoret mer än maximalt halva tiden, i den verksamhet de förväntas styra över, därefter ut på golvet! Dags att titta på vad som görs och inte på vad som påstås görs!

  Även om man tycker 8 miljoner i förhållandet till hela budget är liten så är det fortfarande en herrans massa medel som gått förlorade på grund av ointresse.

  • Lars Eliasson (inläggsförfattare)

   Svårt att ta ansvar. Allmänna val verkar vara ett otyg för ekonomin. Då försöker man föra fram en bild av ekonomin som som ska se så bra ut som möjligt men som tyvärr inte stämmer med verkligheten.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.