Höga kostnader

Vilhelmina kommun hade år 2018 , 6752 invånare. Vi hade och har fortfarande väldigt höga kostnader jämfört med andra liknande kommuner. Vilhelminas kostnad per invånare var år 2018, 81975 kr. Jämförbara kommuner hade då: Storuman, 69739 kr, Arvidsjaur 70401 kr och Strömsund, 70912 kr.

Vi har en kommun med 2 fjälldalar och högre kostnader , men skulle vi minska kostnaden med 10000 kr per invånare så skulle det innebära en besparing på 67 miljoner kronor.

Vi har en situation där politiker varit fega och inte orkat att anpassa kostnaderna efter intäkterna. En tuff situation som kräver tuffa beslut.

5 kommentarer

 1. Jörgen K

  Ser man ärligt på uppgiften så har det geografiska läget en mindre betydelse, det finns många kommuner med likvärdiga utmaningar som klarar uppgiften hyfsat, man har i tid gjort vad som ska göras och man har där en god bild över omvärlden och dess rörelser.

  Har Vilhelminas stora merkostnader gett något på intäktssidan ? Har äldreomsorgen betydligt högre kvaliteter än andra, har skolan radikalt bättre resultat, är vägarna bättre och reinvesteringarna större? Då kan man försvara delar av utgifterna, men hur är det i realiteten då?

  Inom omsorgen går personalen på knä och antal elever som är underkända är definitivt inte färre, vägarna är sämre och underhållet undermåligt tillika att reinvesteringarna oförskämt låga, så…..

  En hel del återfinns i ideologin som driver de indoktrinerade och lättlurade, en anställd i offentlig sektor är bra, oavsett vad den utför för arbete eller inte, detta oaktat om de behövs eller inte. I detta fall så skiljer man inte på någon, vissa glassar och vissa blir sjuka av pressen på jobbet.

  Cirka 200 miljoner är ungefär vad som ska vändas från skuld till tillgång, enligt bokslutet ligger totalsumman däromkring………….Så hela organisationen måste ses över med precision om det ens ska vara lönt att tänka på förändring. Ska det finnas förståelse i stugorna måste besparingarna börja i toppen och gå genom organisationen ner till de obligatoriska måsten som är lagstiftade. I det kommer ingen att gå säker…………

  • Lars Eliasson (inläggsförfattare)

   Ja tyvärr så har vi ju inte bättre resultat i skolan trots höga kostnader.Vi har inte heller betydligt högre kvalitet inom äldreomsorgen. Det är klar att vi måste spara på alla nivåer inom alla områden. Men det är synd att omsorgen om de egna höga arvodena och höga partistöden verkar vara större än omsorgen om kommunens bästa.

 2. Åsa Össbo

  Du måste väl rimligen mena att om kommunen sparar 67 miljoner kronor så har kommunen minskat kostnaden med 10 000 kr per invånare?

  • Jörgen K

   Om du sparar in underskottet för året med 67 miljoner så har man bara löst det årets underskott, nästa års kostnader är lika omfångsrika minus eventuell vinst på ”besparingspaketet”, så vad blir det de efterföljande åren för ”krisbesparingar” då?

   Det är i sanning inte intressant att skåda förödelsen som ligger vid handen, den är redan given, utan det är den näst påföljande år och åren efter det som det reella huvudbryet måste fokusera runt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.