Nej till skattehöjning

Vilhelmina har högst kostnader per invånare i hela Sverige. Vi har betydligt högre kostnader för grundskolan och gymnasiet än jämförbara kommuner, Vilhelmina har en av landets högsta skattesatser 34,75. Dorotea ligger högst i Sverige med en utdebitering på 35,15.

Moderaterna har i Sveriges riksdag agerat för mera pengar till Sveriges kommuner och regioner. Moderaternas samtal med Vänsterpartiet i riksdagen har resulterat i löften och beslut om 7,5 miljarder ytterligare till välfärden i år. Det märkliga är att Socialdemokraterna och Centerpartiet röstade nej till 2,5 miljarder till kommuner och regioner i förra veckan. Lyckligtvis fick de ge sig för en riksdagsmajoritet.

Moderaterna i Vilhelmina anser att vi måste ta tag i ekonomin och minska kostnaderna. Vi har drivit den linjen med skärpa sedan det nya fullmäktige tog plats i Oktober 2018. Vi säger nej till höjda skatter och tycker att det är helt fel väg att gå. Fyra partier har haft majoriteten i kommunstyrelse och nämnder i mer än ett år, Centern,Kristdemokraterna,Politiskt Alternativ och Feministiskt Initiativ, och har inte tagit tag i den ekonomiska situationen vilket nu resulterar i att kommunen tvingas till att låna till driften. I kommunstyrelsen den 11 Februari yrkade Kd,PA och FI på en skattehöjning på 50 öre. Vilhelmina skulle då få den högsta skattesatsen i hela Sverige med 35,25 kr. Sverigedemokraterna yrkade på samma skattehöjning i December.

En skattehöjning drabbar de med låga inkomster hårdast. Det gör att nödvändiga besparingar uteblir. Det försvårar för det företagande som är vår möjlighet till att utveckla kommunen och skapa nya jobb.

Det är samma politiker som styrt Vilhelmina som nu sitter kvar på sina positioner. Varför skulle löntagare avstå en ännu större del av sina surt förvärvade inkomster till politiker som kört kommunen i diket?

2 kommentarer

 1. Jörgen K

  I grunden finns det ingen skattehöjning som bär något gott med sig, det är som att ta ett SMS-lån och ett till..och ett till………

  Den offentliga ekonomin bygger på att alla medel ska vara förbrukade efter verksamhetsåret så att man kan motivera nästa års skatteuttag mot ett kostnadsunderlag som kallas budget.. (som sällan faller rätt).

  Systemet i sig prioriterar i grunden ineffektivitet och saknar alla incitament för effektivitet.

  Så i sin konstruktion kommer aldrig en skattehöjning resultera i en effektivisering av verksamheten och organisationen utan bara vidmakthålla den struktur som ledde fram till katastrofen. Så även om man nu räddar ansiktet med lite lån och en eventuell skattehöjning kommer det snart igen bli samma elände….

  Jag betraktar Vilhelmina som en bostadsrättsförening med djävligt dålig ekonomi, skulle jag flytta dit kommer jag att belastas med alla de dåliga beslut som vi ser idag, samt de saknade nödvändiga kraftansträngningarna för att ställa om kostymen till rätt storlek. Så hur ska kommunslogan lyda ?

  Och det hastar……Framtid Vilhelmina verkar redan nu vara historia….

  • Lars Eliasson (inläggsförfattare)

   Det finns ändå en ökande insikt om vad som behövs. Vi Moderater kommer att vara blåslampa för att sanera ekonomin. Grannkommuner som Lycksele och Dorotea har redan gått igenom det jobb som vi har. Jag tror att Vilhelmina har möjligheter att utvecklas. Då krävs en annan inriktning med lägre skatter, företagande, utveckling och jobb.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.