Avskaffa flygskatten

Regeringen återinförde flygskatten med hjälp av Centerpartiet och Liberalerna. Nu när flyget tappat resenärer och befinner sig i djup kris är det helt nödvändigt att hjälpa flyget att komma igång igen. Avskaffa flygskatten!

4 kommentarer

 1. Jörgen K

  Här tror jag knappast att flygskatten för närvarande är stötestenen.

  Alla de otroligt bedrövliga uttalanden som från ”makten” nationellt och internationella har skvalpat runt, upphör inte upp bara plötsligt. Med hänvisning till Covid-19 har man lyckats totalt att stoppa utvecklingen. Från början skulle det bara hålla i sig några veckor, sen några månader men fortfarande vågar ännu ingen ta steget ut och säga vad som uppenbart komma skall.

  Begränsningarna kommer att kvarstå i olika former fram till det tillfället då minst 70% av befolkningen har erhållit fullt fungerande vaccinskydd. Under den tiden kommer flyget att ligga i praktiken nere. Lägger man då till attityden ”flygskam” ovanpå detta, blir det knappast lättare att skäligt snabbt komma tillbaka.

  Så troligtvis pratar man om kraftig kräftgång reellt för de närmaste 2-3 åren.

  Den absoluta största frågan är inte NÄR flyget börjar fungera skäligt, utan HUR kommunerna med sina flygplatsbolag verkligen ska kunna försvara de satsningar som krävs för att hålla igång för några fåtal resenärer och samtidigt huruvida trafikverket i sitt budgetarbete fortsättningsvis får gehör för mera stöd då de egna statliga flygplatserna går knappt kräftgång.

  Troligtvis ska nog krutet läggas för att kunna bibehålla trafikplikten vilket är den absoluta nödvändigheten för att kunna försvara de kommunala åtaganden som är gjorda. Betänk att redan nu är det gjort kraftiga indragningar i trafikplikten.

  • Lars Eliasson (inläggsförfattare)

   Flygskatten bidrar till att minska flygandet. Staten skull kompensera kommunerna som drabbades. Men det togs bort i år. Regeringen agerar alltmer landsbygdsfientligt och har tyvärr stöd av Centern.

 2. Jörgen K

  Ser man på resandet till och från V-mina månadsvis så :
  Mars : 695
  April : 133
  Maj : 94
  Juni : 218
  Juli : 427
  Detta är totalen av på och avstigningar, alla kategorier. Det motsvarar ett par dagars skolskjutsar !!

  Ser man på de faktiska siffrorna så är trafikplikten den absoluta totala nödvändigheten för att V-mina ska kunna behålla sitt flygfält. Vore jag i beslutsposition hade flygplatsbolaget friköpt ALLA tillgångar och ansvar från kommunen, samtidigt som alla kommunala borgensåtaganden skulle avslutas.

  Jag är definitivt inte motståndare till flyget, tvärtom ! Dock är jag fullständigt övertygad att dylika högriskprojekt skall totalt isoleras från den kommunala ansvarssfären och får inte på något sätt kunna rubba den kommunala ekonomin om/när stora verksamhetsförändringar sker.

  I detta är en femtilapp i flygskatt ointressant …..för närvarande…..

  • Lars Eliasson (inläggsförfattare)

   Den utlovade kompensationen för flygskatten är inte betydelselös för en krisande kommun. Det är naturligtvis helt nödvändigt med trafikplikten och statligt stöd till flyget.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.