Nybyggarna

Jag och grannen gjorde en fisketur till Ransarn och övernattade i Ljusliden. Det är en trevlig stuga där och det blev full med folk i alla rum. Verkligen bra ordnat av Länsstyrelsen.

När man tänker på nybyggarna och vilken möda de lagt ned för att skapa sig själv och sina familjer så blir man imponerad. Enok Vallin, ”Ransarkungen”, kom från Bellvik i Dorotea och drog upp till Ljusliden för att starta ett nybygge. Han behövde inga statliga bidrag. De hade säker många svåra tider, men de klarade det. Levde på jakt och fiske och ett litet jordbruk.

Då tänker jag även på min morfar, Johan Persson i Skansnäs, Dikanäs som också var nybyggare. Han kämpade och bröt mark för att klara ett litet jordbruk. Morfar var även handelsman och åkte med häst och släde till Kroken i Norge, där han sålde skinn och köpte nödvändiga matvaror. Mormor, Ida, hade det också slitigt men de var friska och levde länge. Mormor blev 93 år och morfar 88 år.

En kommentar

  1. Åsa Össbo

    Du glömmer att nybyggarna redan var ”sponsrade” med 15-30 års skattefrihet och livslång frihet från knektutskrivning.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.