Styr Kommunstyrelsen?

Förra veckan deltog jag i Kommunstyrelsens sammanträde. Jag hade inte varit med på ett politiskt möte sedan vi hade Kommunfullmäktige i mitten av Juni. Där togs både årsredovisning för 2019 och budget för 2021.

Då fick vi en redogörelse för det ekonomiska läget i kommunen. Vi fick veta att underskottet beräknades att bli mellan 35 och 40 miljoner i år , 2020. För mig var det något av en chock. Jag hade hoppats att vi kommit längre när det gäller att räta upp ekonomin.

I Kommunstyrelsen i förra veckan ställde jag därför frågan vad Kommunstyrelsen vidtagit för åtgärder efter den chockartade rapporten. Jag fick svaret av Kommunstyrelsens ordförande, Annika Andersson, kommunalråd:

-Jag kan inte göra någonting.

Svaret var inte det jag väntade mig och väldigt upprörande. Vi har ett Kommunalråd som säger att hon inte kan göra någonting när kommunen blöder. Då börjar man förstå varför det bara går utför och underskotten rullar på år efter år.

Kommunstyrelsen har ett övergripande ansvar för kommunens ekonomi och måste tillse att sin egen och nämndernas budgetar hålls.

2 kommentarer

 1. Jörgen K

  Frågan i grunden är befogad, oaktat Annikas svar.

  Vem bestämmer egentligen i kommunen? Vem tar tolkningsföreträde och var ges det?
  Detta är faktiskt frågor som hotar det mesta av förebilden av demokrati framförallt i små och mindre kommuner. Vilka umgås med vem och vem lyssnas det på utanför sammanträdet och i vilka sammanhang skapas ställningstaganden och argument i olika sakfrågor.

  Uppenbart så är verkligheten svår att ”rama in”, men uppenbarligen går det bra att ”remma upp” och i nästa sekund lydigt låta sig manipuleras långt över logikens lagar.

  Hu kan det vara så uppenbart för en utomstående att se det mesta görs upp i bastun, jaktkojan eller lördagsmiddagen. Så KS §125 skulle aldrig ha gått igenom om 37.141721:- med till ”synnerliga skäl” utan att först definiera vad som avsågs. Detta är ett typiskt bastubadsbeslut !!!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.