Dopad ekonomi

Enligt SKR så kommer 9 av 10 kommuner i Sverige gå med överskott förra året, 2020. Mycket beror på att riksdagen tagit beslut som överkompenserar för Vovid-19 krisen. De höga statsbidragen kommer inte att bestå för evigt.

I Vilhelmina har vi vänt ett prognosticerat underskott på -38 miljoner till ett underskott på ca 20 miljoner enligt senaste redovisad prognos. Besparingar har genomförts med förändringen beror även på ökade statsbidrag. Före jul beslutades om extra pengar till gymnasiet på drygt 6 miljoner, vilket vi Moderater för positiva till. Men vi yrkade på att när man medvetet ökar underskotten så måste man spara in den ökningen på andra utgiftsområden. Det höll inte majoriteten med om.

Om Vilhelmina skall komma ur den svåra ekonomiska situationen med stora underskott så måste vi besluta om smärtsamma besparingar. De partier som är huvudansvariga för underskotten har svårt med detta. Men vi Moderater kämpar på för en ekonomi som har överskott och där vi kan se framåt samt satsa på en positiv utveckling i hela kommunen.

4 kommentarer

 1. Jörgen K

  ”Bara 20 miljoner”…. Tittar man på ökad upplåning, avskrivningar och utebliven återinvestering är det fortfarande ett vinglande korthus !

  I realiteten är ingenting gjort, beloppen sett på hela budgeten är knappt felräkningspengar och det är osedvanligt illa att man sedan 2017 inte lyckats med att samla ork till att ta de olustiga besluten.

  Hur gör man med underskottet, ska man låna upp till det med som i fjol? Eller finns det en handlingsplan som betalar av underskottet och sätter kommunen i balans under 2021?

  • Lars Eliasson (inläggsförfattare)

   Man hoppas på överskott 2021.Hur man gör med återföring enligt balanskraven är oklart.

   • Jörgen K

    Att om man i politiken ”hoppas” på överskott eller ”hoppas” att det löser sig så är man på helt fel plats vid helt fel tillfälle….. ”hoppas” och ”tro” får man ägna sig åt i kyrkan, man ska ha klart och vetskap då det kommer till verksamheten, allt annat är bedrövligt…… inför 2018 hoppades man att det inte skulle vara så illa, 2019 och 2020 likaledes!!
    Här känns det verkligen att man måste byta strategi och peka med hela handen för att något konkret ska inträffa, trots att det kommer att se illa ut inför valet 2022….. Eller ”hoppas” man på några extra statsbidrag för att rädda valrörelsen? Men sen då….?

    • Lars Eliasson (inläggsförfattare)

     Tyvärr så är det de styrandes högsta ambition att få makt och att behålla den i nästa val. Kommunens bästa går i andra hand. Höga arvoden och makt är lockande. Jag tvivlar på att ekonomin går med plus 2021. Vi har tappat 119 invånare och därmed skatteintäkter och kostnaderna minskar i alltför långsam takt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.