Bra med biobränslen

EU håller på att utforma ett regelverk för vad som är miljömässigt hållbart och vad som inte är det. Så kallad Taxonomi. Där är förslaget för närvarande att biobränslen inte klassas som gröna när det gäller kommande investeringar. Det är ju helt barockt! Biobränslen från våra växande skogar är viktiga för Sveriges energiförsörjning och viktiga för en omställning till ett hållbart samhälle.

 

6 kommentarer

 1. Brorson

  Det sägs att EU har en termometer i Bryssel, som visar temperaturen i alla EU-länder och att det alltid är samma temperatur. Det är varje dag lika kallt i Kiruna som i Palermo. Att man inte tar hänsyn till att det som är rätt på en plats, kan vara fel på en annan plats. Ibland tar man beslut som är fel nästan överallt, som detta med damm rivningar, som leder till översvämningar, som koldioxiden.

  Det är dock möjligt att EU har rätt och den svenska regeringen fel, när det gäller biobränslen. Alla biobränslen kommer inte från växande skogar eller skogar som återplanteras. Sveriges regering ljuger, när man försöker påskina att Sverige skulle vara ett föregångsland, som andra länder borde ta efter för att uppnå fossilfri energiproduktion. Svensk energiproduktion är inte så fossilfri, som Anders Ygeman och Per Bolund påstår, när man tillåter denna enorma förstörelse av svenska landskap.

  Med nästan ingen tillväxt alls för vissa biobränslen ökar koldioxidhalten i atmosfären. Regeringen skyller på andra länder, även när utsläppen sker innanför Sveriges gränser. Så det handlar inte bara om svenskar konsumtion av varor som har producerats i andra länder.

  EU lurar man inte lika lätt, som regeringen lurar svenska folket att stödja regeringens energipolitik.

 2. Jörgen K

  Vad som sker inom unionen bygger på vilka representanter och förhandlare som varje land sänder dit. Samtidigt väcks frågan vilka direktiv de hanterar, för vid många tillfällen har dessa röstat tvärt emot vad som sagts på hemmaplan.

  Så, sänder vi dit ett par stolpskott lär vi bli av med både skog och vatten som senaste turerna rapporterats om.

  Man behöver bara en miljöpartist i Bryssel så försvinner allt in i ett töcken av egna fantasier. Sedan om man är riktigt uppriktigt så är det samma skit som kommer från Bryssel eller Stockholm, det är alltid vi här uppe i Norr och speciellt i inlandet som hamnar som allas slagpåse…….

  Uppenbart så ska olja, kol och gas prioriteras i resten av världen, men vattenkraft och skogsenergi ska bannas……

  • Lars Eliasson (inläggsförfattare)

   Miljöpartiet gör en väldig skada för Sverige. De slåss inte för våra basnäringar utan för att försämra för dem.

 3. Brorson

  Torvmossar, som har bildats under tusentals år och har nästan ingen tillväxt, är inget fossilfritt bränsle enligt EU:s definitioner. När Bolund påstår att Sverige är ett föredöme, som andra länder bör ta efter, så använder han olika måttstockar för Sverige och andra EU-länder. Men det har alltså EU-kommissionen genomskdat. varför de dubbla måttstockarna är för internt bruk i Sverige. För att svenska folket ska stödja den svenska regeringens usla energipolitik i tron att andra länder snart kommer att ta efter.

  Nyligen avverkad skog, som inte återplanteras, bidrar också till att höja koldioxidhalten i atmosfären. En kWh, som produceras med nyhuggen ved ger inte mindre koldioxidutsläpp än en kWh, som produceras med stenkol, snarare mer om man tänker på allt vatten som kokas bort i den nyhuggna veden. Hur mycket återplantering sker i regnskogarna på södra halvklotet, som stora delar av biobränslena till norra halvklotet kommer från?

  Allt biobränsle i värden kommer inte från de svenska skogarna,

  • Lars Eliasson (inläggsförfattare)

   Det är många gånger ren skövling av regnskogarna. Jag har själv sett exempel på detta på Sumatra och Borneå. Ofta ersätts regnskogarna med plantager av oljepalmer. Indonesien är världens största producent av palmolja med ca 50% av produktionen. Palmoljan används till mycket, bland annat som drivmedel. Den sortens biodrivmedel. Den sortens drivmedel är ju ytterst tveksam.
   Den svenska skogen brukas med ett långt perspektiv och på hundra år har virkesförrådet fördubblats i våra skogar trots avverkningar och uttag av sågtimmer, massaved och bränsleved.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.